Μέσα σε μία εβδομάδα, η GameStop κατάφερε να γίνει ευρέως γνωστή σ’ όλη την υφήλιο. Εξίσου γνωστό έγινε και το φόρουμ wallstreetbets στο Reddit. Τι μεσολάβησε όμως, προκειμένου η αγορά μετοχών μιας ζημιογόνας εταιρείας από μερικούς μικρο-επενδυτές να προσλάβει διαστάσεις, οι οποίες εκτείνονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ημερών, η μετοχή της GameStop – μίας εταιρείας video games, η οποία είναι ζημιογόνα από το 2019 και η οποία έχει αναγκαστεί να βάλει «λουκέτο» σε εκατοντάδες καταστήματα – εμφάνισε εκρηκτική άνοδο της τάξης του 400%. Αποχαιρέτισε δε, τον Ιανουάριο με σωρευτικά κέρδη… 1.625%.
Όλα ξεκίνησαν από μία ομάδα ερασιτεχνών επενδυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στο φόρουμ wallstreetbets του Reddit. Στόχος τους ήταν να τα «βάλουν» με τους μεγαλο-επενδυτές και τα hedge funds που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την πτώση των μετοχών. Έτσι, αποφάσισαν να προβούν σε μαζικές αγορές μετοχών, οι οποίες είναι σε μεγάλο ποσοστό σορταρισμένες.
Η κίνηση αυτή, προκάλεσε έντονη αναστάτωση στη Wall Street, αλλά και τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, καθώς πυροδότησε τις ανησυχίες για μια νέα «φούσκα». Αρκετοί μάλιστα, έκαναν λόγο για ένα σκάνδαλο, ανάλογο του dotcom στις αρχές της δεκαετίας του ’00.
Από την πλευρά τους, οι μικρο-επενδυτές, ή αλλιώς η επενδυτική «μαρίδα», ισχυρίζεται ότι μοναδικός στόχος ήταν να δοθεί ένα μάθημα στα «αδηφάγα» hedge funds, αλλά και να αποκομίσουν οι ίδιοι μερικά γρήγορα και εύκολα χρήματα. Πράγμα, το οποίο και πέτυχαν.
Η όλη διαμάχη, μάλιστα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον και αρκετών γνωστών «ονομάτων» της Wall Street, όπως για παράδειγμα του πάντα επιρρεπή στη δημοσιότητα Έλον Μασκ της Tesla, με αποτέλεσμα το ράλι των σορταρισμένων μετοχών να εκτιναχθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Εξάλλου, το φαινόμενο «GameStop» κατάφερε να επεκταθεί σε συνολικά 50 μετοχές, οι οποίες εμφάνισαν ασυνήθιστα υψηλή άνοδο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη τους δεν δικαιολογούν και δεν εξηγούν αυτό το ράλι.
Εν κατακλείδι -και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα- από την άτυπη κόντρα «μαρίδας» – «καρχαριών» φαίνεται ότι νικητές αναδεικνύονται οι πρώτοι, οι οποίοι έχουν αποκομίσει γιγαντιαία κέρδη, πολλών δισ. δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, οι σορτάκηδες έχουν απολέσει σχεδόν 20 δισ. δολάρια μόνο από τη μετοχή της GameStop.
Το αν πήραν το μάθημά τους, όπως επεδίωκαν οι μικρο-επενδυτές, είναι μια άλλη υπόθεση.
Πηγή: Moneyreview.gr