Επενδύσεις 1,3 δισ. δολ. σε ελληνικές startups

Επενδύσεις 1,3 δισ. δολ. σε ελληνικές startups

Αυξητικά κινούνται τα τελευταία χρόνια τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν έδρα ή έχουν ευρεία παρουσία στη χώρα μας διατηρώντας στην Ελλάδα την πλειονότητα των εργαζομένων τους.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξητικά κινούνται τα τελευταία χρόνια τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν έδρα ή έχουν ευρεία παρουσία στη χώρα μας διατηρώντας στην Ελλάδα την πλειονότητα των εργαζομένων τους. Σύμφωνα με μελέτη της Marathon Venture Capital, με τίτλο «Η βιομηχανία των ελληνικών startups σε αριθμούς: επενδύσεις και εξαγορές, 2010-2020», περίπου 1,34 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί την τελευταία δεκαετία (2010-2020) σε εταιρείες που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ μόνο πέρυσι το ποσό αυτό ανήλθε στα 386 εκατ. δολ., ήταν δηλαδή 39 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με το 2010, που κινούνταν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Εάν συνυπολογιστούν και οι εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών που έχουν την έδρα τους οπουδήποτε στο εξωτερικό, το ποσό αυτό σκαρφαλώνει στα 6 δισ. δολ. και αφορά 608 νεοφυείς επιχειρήσεις το διάστημα 2010-2020. Αυτές οι εταιρείες άντλησαν 6 δισ. δολ. μέσα από 927 επενδυτικούς γύρους στους οποίους συμμετείχαν 790 επενδυτές. Οι 501 από τους συνολικά 927 γύρους χρηματοδότησης, ήτοι το 54% του συνόλου των γύρων, αφορούν κεφάλαια που επενδύθηκαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στη χώρα μας και απασχολούν εργαζομένους στην Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν νεοφυείς εταιρείες που, ενώ έχουν έδρα στο εξωτερικό, διατηρούν ευρεία παρουσία στη χώρα μας. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η Orfium, η οποία με έδρα το Λος Αντζελες και Ελληνες συνιδρυτές, διατηρεί την πλειονότητα των εργαζομένων της στην Ελλάδα. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις Ελλήνων startuppers που ζουν και υλοποιούν το εγχείρημά τους στο εξωτερικό, παραμένοντας όμως «αποσυνδεδεμένοι», τουλάχιστον στην παρούσα φάση, από την ελληνική αγορά. Αυτός ο διαχωρισμός έχει αποτελέσει συχνά αντικείμενο συζήτησης μεταξύ στελεχών της αγοράς ως προς το κατά πόσο θα πρέπει οι τελευταίοι να συνυπολογιστούν στις σχετικές μετρήσεις και να θεωρηθούν μέρος του ελληνικού οικοσυστήματος των startups. 

«Στη Marathon επενδύουμε σε Ελληνες ιδρυτές που φιλοδοξούν να φτιάξουν τα καλύτερα προϊόντα λογισμικού στην κατηγορία τους. Στοχεύουμε στην παγκόσμια αγορά και προσπαθούμε να προσελκύσουμε ελληνικό ταλέντο όπου αυτό είναι διαθέσιμο», επισημαίνει στην «Κ» ο Χρήστος Γαστεράτος, αναλυτής στη Marathon Venture Capital. Οπως αναφέρει η μελέτη, 249 από τις 608 εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση την περίοδο 2010-2020 δεν είχαν παρουσία στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020, με τους συντάκτες της μελέτης να αναφέρουν πως «για την πλειονότητα των εταιρειών με βάση το εξωτερικό χωρίς ακόμη παρουσία στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες επιθυμούν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων τους στη χώρα». 

Την περίοδο 2010-2020, 84 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (based in Greece + based abroad) εξαγοράστηκαν ενώ άλλες 8 μπήκαν στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το συνολικό ποσό εξαγορών ανήλθε στα 7,8 δισ. δολ. ενώ μόλις πέρυσι καταγράφηκε το μεγαλύτερο ιστορικά ποσό ανά έτος (2,6 δισ. δολ.). Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσό εξαγορών έχει αυξηθεί σημαντικά και για εταιρείες που διατηρούν παρουσία στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το 2020, από το σύνολο των 2,6 δισ. δολ., το ποσό που αντιστοιχεί σε εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα αγγίζει τα 522 εκατ. ευρώ έναντι 417 εκατ. ευρώ το 2019 και μόλις 61 εκατ. το 2012. «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ποσό των εξαγορών που αφορά εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα ήταν πέρυσι μεγαλύτερο από εκείνο των χρηματοδοτήσεων», διαπιστώνει ο κ. Γαστεράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή