Μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή χορηγεί ο ΟΤΕ για το 2020

Μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή χορηγεί ο ΟΤΕ για το 2020

Στα 3,25 δισ. ο τζίρος – Αύξηση συνδρομητών σε οπτικές ίνες, Cosmote TV

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλο εργασιών 3,258 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη EBITDA 1,223 δισ., μειωμένα κατά 1,3% και κατά 0,5% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε για το 2020 ο ΟΤΕ. Το προτεινόμενο μέρισμα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, σε 0,68 ανά μετοχή, από 0,55, ενώ κατά το δ΄ τρίμηνο η δραστηριότητα στην Ελλάδα επέστρεψε σε θετικό πρόσημο με αύξηση 2,9% στα έσοδα.

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι, ενόσω ο αρνητικός αντίκτυπος της COVID-19 θα υποχωρεί σταδιακά το 2021 καθώς ο ρυθμός εμβολιασμών επιταχύνεται, θα αίρονται και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και θα επανέρχονται τα ταξίδια και ο τουρισμός, οπότε θα εκδηλωθεί μια «προοδευτική αλλά μετρημένη επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων, από το β΄ εξάμηνο του έτους και μετά».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε πως παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης «πετύχαμε τους στόχους μας και ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις μας αναφορικά με την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους μας». Χαρακτήρισε δε το 2020 ως «μια χρονιά εντυπωσιακών επιτευγμάτων, που θα επιτρέψουν στον ΟΤΕ να συνεχίσει να αποδίδει στο μέγιστο». Ειδικότερα, η μεταφορά δραστηριοτήτων πρώτης γραμμής σε θυγατρικές και τα προγράμματα εθελουσίας, τα οποία υιοθέτησαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι, «ενισχύουν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού». Θύμισε επίσης τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση των δραστηριοτήτων σταθερής στη Ρουμανία, τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη υποδομών FTTH (οπτική ίνα στο σπίτι), την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G και την ανανέωση για 3 χρόνια των δικαιωμάτων μετάδοσης Champions League και Europa League.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία «παραμένει σε εγρήγορση και συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα εξορθολογισμού του κόστους σε όλους τους τομείς για να στηρίξει την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές της, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε υποδομές σταθερής και κινητής, που διασφαλίζουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μελλοντική ανάπτυξή της», πρόσθεσε.

Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο και, στο τέλος του έτους, 945.000 συνδρομητές είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, αύξηση 27,4% σε σχέση με τα τέλη 2019. Ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών Cosmote TV ανήλθε στις 575.000, αυξημένος κατά 3,7%. Στην κινητή, το δ΄ τρίμηνο του 2020 η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 46% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα, η μέση μηνιαία χρήση αυξήθηκε κατά 40%, στα 4,5 GB ανά συνδρομητή. Η Cosmote προχώρησε πρώτη στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας φάσματος τον Δεκέμβριο, και στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη περίπου 50% στα τέλη του 2021 καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023.

Σε επίπεδο έτους, το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) του ομίλου ήταν 1,223 δισ., μειωμένο κατά 0,5%, ενώ ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στο 1,034 δισ. (-1,2%). Τα ταμειακά διαθέσιμα και λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στα τέλη του 2020 διαμορφώθηκαν στα 521,6 εκατ., από 1,064 δισ. στα τέλη του 2019, λόγω νέων επενδύσεων και αποπληρωμής υποχρεώσεων. Τα μη προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων υποχώρησαν κατά 27,4%, στα 331,4 εκατ., και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,5659 ευρώ, από 0,7070 (-20%). Για το 2021 η διοίκηση αναμένει ελεύθερες ταμειακές ροές στα 480 εκατ. περίπου (χωρίς το έσοδο από την πώληση της Telekom Romania), αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή