Η πανδημία απογείωσε τις εταιρείες πληροφορικής

Η πανδημία απογείωσε τις εταιρείες πληροφορικής

η-πανδημία-απογείωσε-τις-εταιρείες-πλ-561349333

Η εκτόξευση, λόγω της πανδημίας, της ζήτησης για προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές πληροφορικής αντανακλάται στα αποτελέσματα που εμφάνισαν κατά τη χρήση του 2020 οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες του κλάδου. 

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών κατέγραψε σημαντική μεγέθυνση δραστηριότητας, αύξηση μεγεθών σε διψήφιο ποσοστό, σε σύγκριση με το 2019, που συνοδεύτηκε, σε πολλές περιπτώσεις, με νέες προσλήψεις. Οι αυξημένες απαιτήσεις για ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές από τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα, σε συνδυασμό με την επικείμενη δημοπράτηση έργων, ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργούν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για τον κλάδο της πληροφορικής, όπου αναμένονται νέες συγχωνεύσεις, εξαγορές, αλλά και νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Πώς όμως διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις των εταιρειών πληροφορικής κατά την περασμένη χρήση;

• Epsilon Net. Η εταιρεία κατέγραψε το 2020, έναντι του 2019, έκρηξη καθαρών κερδών, που αυξήθηκαν κατά 133%, στα 3,28 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη, προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) να τοποθετούνται στα 5,14 εκατ. ευρώ (+57,55%). Πέρυσι είχε κύκλο εργασιών 21,7 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ το 2019. Σε επίπεδο ομίλου, η Epsilon Net στα τέλη του 2020 αριθμούσε 500 εργαζομένους, δηλαδή 130 περισσότερους συγκριτικά με το 2019. Η εισηγμένη επιδιώκει να διευρύνει περαιτέρω το μερίδιό της στην αγορά του επιχειρησιακού λογισμικού, των εφαρμογών μισθοδοσίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (Payroll & HRM Systems). Με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά έχει προχωρήσει, από κοινού με τη Space Hellas, στην απόκτηση της Singular Logic έναντι ποσού της τάξεως των 18 εκατ. ευρώ.

• Entersoft. Σημαντικά αυξημένα κατά 56%, στα 3,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2019, είναι τα κέρδη μετά φόρων και για τον όμιλο Entersoft, ο οποίος πέρυσι τον Μάρτιο εισήλθε από την εναλλακτική στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου. Η εισηγμένη, που ενίσχυσε κατά 7,51% τον κύκλο εργασιών, στα 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ αύξησε κατά 48,2% τα κέρδη προ φόρων, στα 4,3 εκατ. ευρώ, απασχολεί συνολικά 490 άτομα, δηλαδή 50 περισσότερους εργαζομένους, συγκριτικά με το 2019. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς εξαγόρασε, προς 5,1 εκατ. ευρώ, την εταιρεία Optimum που δραστηριοποιείται στον χώρο των εφαρμογών εξειδικευμένου λογισμικού για την εφοδιαστική αλυσίδα και τα Logistics, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν τη θέση της στη συγκεκριμένη ανερχόμενη αγορά.

• UniSystems. Διψήφια υπήρξε η αύξηση μεγεθών και για τον όμιλο UniSystems, ο οποίος το 2020, έναντι του 2019, αύξησε τον κύκλο εργασιών του κατά 15%, στα 132 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένα κατά 44%, στα 8,1 εκατ. ευρώ, είναι και τα Ebitda, ενώ σημαντική άνοδο κατά 114% στα 4,5 εκατ. ευρώ κατέγραψαν και τα κέρδη προ φόρων. Η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει πως τη φετινή χρονιά ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 140 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει βελτίωση και των κερδών. Η Unisystems, που διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων άνω των 300 εκατ. ευρώ, αναφέρει ότι καθοριστικός παράγοντας για την πορεία υλοποίησης των νέων μεγάλων ψηφιακών έργων του Δημοσίου είναι η γρήγορη ωρίμανσή τους. Διαπιστώνει ακόμη ότι υφίσταται δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, γεγονός που δημιουργεί πίεση στις αμοιβές και καθυστέρηση ικανοποίησης της αυξημένης ζήτησης.

• Performance Technologies. Δύο ψηφία έχει ο ρυθμός αύξησης των μεγεθών και της Performance Technologies που εμφάνισε, πέρυσι, κύκλο εργασιών 31,3 εκατ. ευρώ (+21%). Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 29%, σε 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν αυξημένα κατά 43%, συγκριτικά με το 2019. Η εισηγμένη, που απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους, σχεδιάζει την άντληση κεφαλαίων, επιδιώκοντας την εξασφάλιση νέων έργων εντός κι εκτός Ελλάδας, με έμφαση στη διεκδίκηση συμβάσεων του Δημόσιου. Κατά το 2020, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου αυξήθηκαν 43%, στα 8 εκατ., ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ.

• Space Hellas. Ο όμιλος Space Hellas εξασφάλισε κατά το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς το 40% του συνολικού κύκλου εργασιών, που διαμορφώθηκε σε 80,7 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 12% συγκριτικά με το 2019. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) διαμορφώθηκαν στ 6,8 εκατ. ευρώ (+8,5%), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1,516 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας αύξηση 16%. Η Space Hellas ανήκει στην κατηγορία των εταιρειών που πραγματοποίησαν προσλήψεις το 2020, καθώς το προσωπικό της, σε επίπεδο ομίλου, που αποτελείται από 400 εργαζομένους, έχει αυξηθεί κατά 40 άτομα, σε σχέση με το 2019.

• Byte Computer. Η λίστα των εταιρειών με ανοδικές επιδόσεις το 2020, συγκριτικά με το 2019, περιλαμβάνει τον όμιλο Byte Computer που ενίσχυσε κατά 6,5%, στα 31,7 εκατ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών, με τα Ebitda να αυξάνονται κατά 74%, στα 3,4 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη υπερδιπλασίασε και την καθαρή κερδοφορία, που ανήλθε πέρυσι σε 1,7 εκατ. ευρώ από 0,6 εκατ. ευρώ το 2019, απασχολώντας περίπου 200 εργαζομένους από 185 το 2019.
• Πλαίσιο. Την ανοδική τάση του κλάδου της πληροφορικής λόγω της στροφής στην τηλεργασία φανερώνουν και οι επιδόσεις του τομέα υπολογιστών και ψηφιακών εφαρμογών της Πλαίσιο. Η συγκεκριμένη κατηγορία της εισηγμένης, που δραστηριοποιείται και στην πώληση λευκών συσκευών, ειδών γραφείου και προϊόντων τηλεφωνίας, απέφερε αυξημένες πωλήσεις κατά 15,5%, στα 161 εκατ. ευρώ.

ΒΙΟΚΥΤ: η ελληνική χαρτοβιομηχανία με αυστριακό μέτοχο

Η πανδημία απογείωσε τις εταιρείες πληροφορικής-1

Ενα χαρτοκιβώτιο αποτελεί για τους περισσότερους ένα αντικείμενο ευτελούς αξίας, από το οποίο σπεύδουν να απαλλαγούν μόλις αφαιρέσουν το περιεχόμενό του. Λιγοστοί είναι, ίσως, εκείνοι που έχουν σκεφτεί ότι μια χάρτινη συσκευασία ή χαρτοσακούλα αποτελεί προϊόν βιομηχανικής παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό όμως είναι κάτι που γνωρίζουν καλά στην Dunapack Packaging Hellas – ΒΙΟΚΥΤ, μια από τις παλαιότερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής χαρτοκιβωτίων, με έτος ίδρυσης το 1973. Το 1980 η εταιρεία μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στις Αχαρνές Αττικής, ενώ από το 2000 το εργοστάσιό της βρίσκεται στο Σχηματάρι Βοιωτίας, έχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία του πριν από 21 χρόνια με μόλις 43 άτομα προσωπικό.
Από το 2016 η εταιρεία αποτελεί μέλος της Dunapack Packaging, που ανήκει στον αυστριακό όμιλο Prinzhorn, ο οποίος ιδρύθηκε το 1853 και σήμερα απασχολεί 10.000 εργαζομένους σε 16 χώρες, κατέχοντας ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής χαρτιού, προϊόντων συσκευασίας και ανακύκλωσης. Η ελληνική θυγατρική του αυστριακού ομίλου παράγει ποικιλία συσκευαστικών λύσεων, που περιλαμβάνουν stands, συσκευασίες έτοιμες για το ράφι, ειδικές κατασκευές και χαρτοτελάρα που ενδείκνυνται για την αποθήκευση και μεταφορά οπωρολαχανικών.
Κατά την τελευταία εξαετία, η εταιρεία με διευθύνοντα σύμβουλο τον Βασίλη Εξαρχο εμφανίζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας καταφέρει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών από 22,4 εκατ. ευρώ το 2015 σε 39,5 εκατ. ευρώ το 2020. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) αυξήθηκαν κατά την περασμένη χρήση σε ποσοστό 54,1%, στα 7,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2015, με τα καθαρά κέρδη να τοποθετούνται σε 3,8 εκατ. ευρώ, από 473.500 ευρώ. Κατά πόσον, όμως, η πανδημία επηρέασε τις επιδόσεις της Dunapack Packaging Hellas; Οπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Εξαρχος, εν μέσω COVID-19 ο κλάδος της βιομηχανίας συσκευασιών, με βασικό πυλώνα την παραγωγή και τις εξαγωγές, κατάφερε να εμφανίσει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Οπως σημειώνει, ο κλάδος της συσκευασίας, με γνώμονα το «ό,τι παράγεται συσκευάζεται», παρά την πίεση που υπέστη λόγω των υπέρογκων αυξήσεων των τιμών πρώτων υλών, κατάφερε να παρουσιάσει σημαντικές επιδόσεις.
«Το 2020 καταφέραμε, χωρίς κρατική στήριξη, να αυξήσουμε, σε σχέση με το 2019, τον κύκλο εργασιών κατά 2,4% και την κερδοφορία σε ποσοστά άνω του 50%. Επίσης, επισπεύσαμε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ και θα προσθέσουν περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας», αναφέρει ο κ. Εξαρχος. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερα από 200 άτομα, ενώ η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματός της, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 και ολοκληρώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Περιλάμβανε την επέκταση κατά 5.150 τ.μ. των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, τη μετεγκατάσταση της μηχανής παραγωγής χαρτονιού καθώς και την προμήθεια δύο νέων μεταποιητικών μονάδων, αλλά και βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του επενδυτικού πλάνου της ΒΙΟΚΥΤ, καθώς η βιομηχανία συσκευασιών έφτασε στη μέγιστη δυναμικότητά της μέσα σε μία διετία από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επέκτασής της. Ως εκ τούτου, τον Απρίλιο του 2020 η εταιρεία ξεκίνησε τον δεύτερο επενδυτικό κύκλο της, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει τον διπλασιασμό της ετήσιας παραγωγής της, σε 180.000 τετραγωνικά μέτρα. Για την υλοποίηση του νέου αυτού επενδυτικού σχεδίου, που προβλέπει την επέκταση κατά 7.000 τετραγωνικά μέτρα των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, η εταιρεία υπέγραψε το καλοκαίρι του 2020 συμφωνία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Redex του ομίλου Κοπελούζου. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2022, η νέα αυτή φάση περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό – αντικατάσταση της μηχανής παραγωγής κυματοειδούς χαρτονιού (η πρώτη ύλη, το ρολό χαρτιού, διαμορφώνεται αρχικά σε δίφυλλο χαρτί), την προσθήκη δύο νέων μεταποιητικών μηχανών, όπως και επιπρόσθετου μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοματισμών που στηρίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη. Η νέα αυτή επέκταση αναμένεται να δημιουργήσει 70 νέες θέσεις εργασίας και η ολοκλήρωσή της, το καλοκαίρι του 2022, θα σηματοδοτήσει την υλοποίηση, από τον όμιλο Prinzhorn, επενδύσεων στην ελληνική θυγατρική του συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξαγοράς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή