Το σχέδιο της Πυραμίς για τη νέα Πίτσος

Το σχέδιο της Πυραμίς για τη νέα Πίτσος

Ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Νίκος Μπακατσέλος, μιλάει στην «Κ» για το εγχείρημα επαναλειτουργίας της βιομηχανίας

9' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της Πυραμίς για τη νέα Πίτσος-1Τη μακρά ιστορία της Πίτσος επιδιώκει να συνεχίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πυραμίς Μεταλλουργία Νίκος Μπακατσέλος, έχοντας πρόσφατα καταλήξει σε συμφωνία με τη θυγατρική της Bosch, BSH, για την εξαγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου στον Ρέντη. Ωστόσο, όπως αναφέρει, σε συνέντευξή του στην «Κ», ο κ. Μπακατσέλος, η σχεδιαζόμενη επένδυση έχει σημειολογικά πολύ μεγαλύτερη αξία, σε σχέση με το ύψος της αυτό καθ’ αυτό, επειδή αποκτά τροχιοδεικτικό χαρακτήρα, καταδεικνύοντας ότι η αποβιομηχάνιση μπορεί να αναστραφεί. Το σχέδιο επαναλειτουργίας της Πίτσος, «υπό νέα διεύθυνση», περιλαμβάνει την εγκατάσταση του εξοπλισμού στο νέο ακίνητο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και την έναρξη παραγωγής της νέας μονάδας στις αρχές του 2022.

– Τι περιλαμβάνει, επακριβώς, η συμφωνία με την BSH; Ποιο είναι το ύψος της; Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής της και ποια είναι τα επόμενα βήματα όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την επαναπρόσληψη  εργαζομένων, την αναζήτηση χώρων και βέβαια την έναρξη της παραγωγικής δραστηριότητας; 

– Η συμφωνία της Πυραμίς Μεταλλουργία με τη θυγατρική της Bosch, BSH, περιλαμβάνει την εξαγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού των εργαστηρίων έρευνας, ανάπτυξης και διαχείρισης ποιότητας του εργοστασίου Πίτσος στον Ρέντη. Στόχος είναι η μεταφορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού σε νέο βιομηχανικό χώρο, διαμορφώνοντας εκ νέου γραμμές παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών της γκάμας της Πυραμίς για την ελληνική αγορά, με έμφαση στην αγορά του εξωτερικού. Η οριστικοποίηση των στοιχείων της συμφωνίας, όπως το ύψος της και το είδος των μηχανημάτων, θα επέλθει μετά την τελική διαμόρφωση των όρων της και την ολοκλήρωση της διαδικασίας δέουσας επιμέλειας, κάτι το οποίο αναμένεται εντός του προσεχούς μήνα. Στο επιχειρηματικό μας σχέδιο προβλέπουμε τη λεπτομερή διασαφήνιση της συμφωνίας και την έναρξη της υλοποίησής της μέσα στον Ιούνιο του 2021. Εχουμε ήδη εκκινήσει την αναζήτηση νέου βιομηχανικού χώρου, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας να έχουμε μεταφέρει και εγκαταστήσει τον εξοπλισμό μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης πρώην στελεχών της BSH Ελλάδος για τη δημιουργία της ομάδας-κορμού με αντικείμενο την ανάπτυξη των προϊόντων, των παραγωγικών διεργασιών και των τεχνικών/τεχνολογικών προτύπων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της νέας μας βιομηχανικής μονάδας. Με την εφαρμογή καινοτόμων διεθνών πρακτικών, στόχος της ομάδας μας είναι η μελέτη και η ανάπτυξη μιας λιτής, ανταγωνιστικής και με δυναμική βιώσιμης ανάπτυξης παραγωγικής μονάδας, που θα θέσει τα θεμέλια για την υλοποίηση του οράματός μας, το οποίο είναι η επανεκκίνηση της παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα. Με την επάνδρωση της νέας μας μονάδας, η παραγωγική της δραστηριότητα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και να αναπτύσσεται σε αριθμό και είδος προϊόντων και επενδύσεων σε βάθος 5ετίας.
 
– Η τελική πρόταση στην οποία καταλήξατε με τη γερμανική πλευρά, είναι διαφορετική σε σχέση με την αρχική. Τι σημαίνει αυτό για τα μεγέθη και τις προβλέψεις του business plan και εν γένει για τον αρχικό σχεδιασμό σας;

– Oντως η τελική συμφωνία διαφέρει από την αρχική πρόταση! Καθώς υπάρχει η δέσμευση και των δύο μερών με το συμφωνητικό εμπιστευτικότητας δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας περιγράψω με λεπτομέρεια τις διαδοχικές προτάσεις, μπορώ όμως να πω ότι αφορά μόνο την εξαγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού των εργαστηρίων έρευνας, ανάπτυξης και διαχείρισης ποιότητας του εργοστασίου Πίτσος στον Ρέντη, ενώ οι προηγούμενες προτάσεις μας περιλάμβαναν και πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με το νέο πλάνο, θα απαιτηθεί άμεσα χώρος για τη μετεγκατάσταση του εξοπλισμού και θα πρέπει ο χώρος αυτός να τροποποιηθεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της νέας μονάδας. Υπολογίζουμε πως θα βρεθεί ο χώρος και θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την εγκατάστασή μας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οσον αφορά τα προϊόντα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα πρέπει τα περισσότερα να αναπτυχθούν εξαρχής, να σχεδιαστούν τα εργαλεία και καλούπια που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία και να πιστοποιηθούν.

Η επίδραση που έχει στο επιχειρηματικό μας σχέδιο είναι αρκετά σημαντική. Αύξησε το ρίσκο που σχετίζεται με το ύψος της τελικής επένδυσης όσο και τον χρόνο υλοποίησης.

Βέβαια σε μεγάλο βαθμό μπορούμε και το ελέγχουμε. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου συζητήσεων είχαμε αντιληφθεί την κατεύθυνση της συμφωνίας και αρχίσαμε να σχεδιάζουμε με το σκεπτικό που σας περιγράφω παραπάνω. Προβλέψαμε και σχεδιάσαμε τον επιπλέον εξοπλισμό στον οποίο θα χρειαστεί να επενδύσουμε και τώρα είμαστε σχεδόν έτοιμοι να ξεκινήσουμε.
 
– Δεν κρύβει αυξημένο κίνδυνο το εγχείρημα της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα; Γιατί αποφασίσατε να επεκτείνετε τη δραστηριότητα της Πυραμίς μέσω της επένδυσης στην Πίτσος;

– Θα σας φανεί παράξενο, όμως για εμάς αυτό είναι πάντα το βασικό μας σενάριο: είμαστε παραγωγοί στην Ελλάδα! Το κάνουμε τα τελευταία 60 χρόνια, και εύχομαι να συνεχίσουμε να το κάνουμε για τα επόμενα 60.

Και για αυτό είμαστε περήφανοι. Εχουμε αποδείξει πως μπορούμε να πετύχουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με τεχνολογία και τεχνογνωσία από το εξωτερικό και τις ικανότητες, την αξιοπιστία και το πάθος των μηχανικών μας. Αξιοποιούμε στο έπακρο τις υποδομές που έχουμε στα δύο εργοστάσια νεροχύτη στη Λητή και στο Κιλκίς, κεντρικοποιώντας υπηρεσίες και παραγωγές ώστε να αναπτύσσουμε οικονομίες κλίμακος.

Ακολουθούμε μια διαδικασία που μεγιστοποιεί τη πιθανότητα επιτυχίας της βιομηχανοποίησης κάθε προϊόντος: το εμπορευόμαστε μέχρι να φτάσουμε να πουλάμε την κρίσιμη μάζα, που μας επιτρέπει να μετατρέψουμε το εμπόρευμα σε προϊόν δικής μας παραγωγής.

Γενικά η παραγωγή είναι πιο κοντά στη λογική μας από ό,τι η εμπορία. Από τον φύλακα στην πύλη του εργοστασίου της Πυραμίς στη Λητή, μέχρι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, έχουμε βαθιά επίγνωση του οράματός μας να συνεχίσουμε να είμαστε παραγωγοί. Αντιλαμβανόμαστε πως στο μέλλον –και κυρίως στις εξαγωγές– οι πελάτες θα θέλουν, και με την ψηφιοποίηση των συναλλαγών θα έχουν τη δυνατότητα, να αγοράζουν απευθείας από τον παραγωγό. Καθώς τα σύνορα στα μεγάλα εμπορικά μπλοκ θα πέφτουν, οι καταναλωτές θα απευθύνονται στην πηγή. Το βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας και η πανδημία το έκανε ακόμα πιο αντιληπτό.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να επεκτείνουμε την παραγωγική δραστηριότητά μας στις ηλεκτρικές συσκευές, βασικοί αρωγοί θα είναι οι πρώην εργαζόμενες – εργαζόμενοι στην παραγωγή και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες της Πίτσος, οι οποίοι με την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις ικανότητές τους θα συμβάλουν καθοριστικά στην ομαλή επίτευξη των στόχων μας.
 
– Δεδομένου ότι οι εξαγωγές της Πυραμίς Μεταλλουργία αντιστοιχούν στο 97% της παραγωγής, πώς έχει καταστεί δυνατόν ένα «made in Greece» προϊόν, όπως οι ανοξείδωτοι νεροχύτες, να έχει «πείσει» τις διεθνείς αγορές για την αξιοπιστία του;

– Είναι αλήθεια πως η πρώτη αντίδραση κάποιου όταν του λέω πως παράγουμε και κυρίως εξάγουμε νεροχύτες σε 65 χώρες απευθείας και 108 εμμέσως, είναι δυσπιστία. Αποτελεί όμως μια αλήθεια που μας γεμίζει με περηφάνια, και είμαι σίγουρος πως το ίδιο συναίσθημα αισθάνονται όλοι οι Ελληνες παραγωγοί που εξάγουν.

Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο. Απαιτεί πολλή προσπάθεια, προσοχή στη λεπτομέρεια, ταχύτατα αντανακλαστικά και επιμονή – κυρίως επιμονή. Χρειάζεται βαλίτσα, αεροπλάνο, χρόνος και χιλιόμετρα. Χρειάζεται να είσαι δίπλα στον πελάτη σου, να κάνεις θυσίες και κυρίως να μην κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητά σου. Χρειάζεται να προσέχεις να μην κάνεις λάθη, και αν κάνεις κάποιο, να το διορθώνεις πολύ γρήγορα, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να σε «σκοτώσει», και σίγουρα να μαθαίνεις από αυτό. Χρειάζεται να δημιουργείς μια ειλικρινή και έντιμη σχέση με τον πελάτη – συνεργάτη σου, και να μπορείς να μετατρέπεις την ιδέα σε αμοιβαία επωφελή ευκαιρία.

Ο πατέρας μου έλεγε πως πείθει κανείς όταν έχει διάρκεια, στέκεται δίπλα στον πελάτη του και προσφέρει ένα τίμιο προϊόν. Καλύτερα να χάσεις σε μια πώληση παρά να πουλήσεις κάτι υποδεέστερο αυτού που έχεις υποσχεθεί.

Ετσι πείθεις για την ποιότητά σου σαν συνεργάτης. Ετσι γίνεσαι αποδεκτός, όχι σαν Ελληνας παραγωγός, αλλά σαν ένας αξιόπιστος προμηθευτής με παραγωγή στην Ελλάδα.

Το μέλλον

– Ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής; 

– Αντιλαμβάνομαι την παραγωγή στην Ελλάδα σαν μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να δημιουργήσει ακόμα μια πηγή μελλοντικής ανάπτυξης για την οικονομία μας. Είναι κάτι που είχαμε στο παρελθόν και που με τον κατάλληλο συνδυασμό πολιτικών και βούλησης μπορεί να επιστρέψει. Η χώρα μας αλλάζει και αν και η νοοτροπία μας αλλάξει ο τομέας αυτός αποκτά προοπτική και δυνατότητες. Για αυτόν τον λόγο, η επένδυσή μας αυτή έχει σημειολογικά πολύ μεγαλύτερη αξία από ό,τι το ύψος της ίδιας της επένδυσης. Αποκτά τροχιοδεικτικό χαρακτήρα και δείχνει πως η αποβιομηχάνιση μπορεί να αναστραφεί. Και οι αρχικές αντιδράσεις από τον κόσμο γύρω μας δείχνουν πως είμαστε ώριμοι, και τόσο εγώ όσο και όλη η Πυραμίς είμαστε συγκλονισμένοι και απίστευτα ευγνώμονες για τα θετικά σχόλια και τις ευχές που έχουμε λάβει.

Το σχέδιο της Πυραμίς για τη νέα Πίτσος-2
Το 1977 ο γερμανικός όμιλος Bosch – Siemens Hausgeräte GmbH εξαγόρασε το 60% της Πίτσος, με τη Siemens A.E. Hellas να αποκτά το 20% της ελληνικής εταιρείας.

Τα πρώτα βήματα το 1865 σε ένα μαγαζάκι

Η επανεκκίνηση της Πίτσος, μέσω της εταιρείας Πυραμίς, γράφει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της βιομηχανίας, της οποίας τα πρώτα βήματα εντοπίζονται το 1865. Εκείνη τη χρονιά, η οικογένεια Πίτσου ίδρυσε την «Πίτσος», ένα μικρό κατάστημα στην οδό Περικλέους στην Αθήνα, όπου κατασκευάζονταν μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως ψυγεία νερού και αργότερα γκαζιέρες και θερμάστρες, αλλά και θερμοσίφωνες λαδιού. Κατά τον Μεσοπόλεμο, η επιχείρηση μετακόμισε στους Αμπελοκήπους και μερικά χρόνια αργότερα, τα ηνία ανέλαβε η δεύτερη γενιά και ο Απόστολος Πίτσος. «Δείτε μία γκαζιέρα Πίτσος, προτού αγοράσετε», αναφέρει μία διαφήμιση του 1940.

Ο εξηλεκτρισμός κατ’ αρχήν των μεγάλων αστικών κέντρων και των πόλεων που διέθεταν ανεπτυγμένη ήδη βιομηχανία, ενίσχυσε τη ζήτηση για ηλεκτρικές συσκευές, με την Πίτσος να κατασκευάζει το 1959 εργοστάσιο στην περιοχή του Ρέντη. Ηδη, στη συγκεκριμένη αγορά δραστηριοποιούνταν δύο ακόμη ιστορικές εταιρείες, η Izola και η Eskimo. Στη συνέχεια, η Πίτσος προχώρησε στην παραγωγή καταψυκτών, ηλεκτρικών κουζινών, το 1968 ξεκίνησε να κατασκευάζει ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, λάνσαρε το 1971 τους τηλεοπτικούς δέκτες με τηλεχειριστήριο, ενώ είχε φτάσει να κατασκευάζει ακόμη και επαγγελματικά τρίκυκλα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Απόστολος Πίτσος, με σπουδές μηχανολόγου στο Αουε της Γερμανίας, ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη Siemens. Το 1977 ο γερμανικός όμιλος Bosch – Siemens Hausgeräte GmbH εξαγόρασε το 60% της Πίτσος, με τη Siemens A.E. Hellas να αποκτά το 20% της ελληνικής εταιρείας. Η είσοδος των Γερμανών οδηγεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την Πίτσος, η οποία ξεκινάει την παραγωγή ψυγείων No Frost. Το 1996 η εταιρεία μετονομάστηκε σε BSP ΑΒΕ (από τα αρχικά των Bosch, Siemens, Pitsos) και το 2001 η νέα της επωνυμία θα μετατραπεί σε BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ. To 2012 ολοκληρώθηκε η συμφωνία συμβιβασμού του Δημοσίου με τη Siemens που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση και επέκταση του εργοστασίου της BSH Hellas μέσω επένδυσης άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία επιχείρησε, εκείνη την περίοδο, να μετεγκατασταθεί στη Μαγούλα Αττικής, εγχείρημα που μπλόκαρε ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας. Η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας και η απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη οδήγησαν πολύ γρήγορα την ΒSH να αναθεωρήσει την αρχική απόφασή της. Τον Σεπτέμβριο του 2014 από τη σύμπραξη της BSH αποχώρησε η Siemens, απομένοντας έτσι η υποχρέωση συμμόρφωσης προς τη συμφωνία Siemens – ελληνικού Δημοσίου στην Bosch. 

Τον Οκτώβριο του 2017 η διοίκηση της BSH Hellas, που είχε αποφασίσει να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία, έκανε γνωστό ότι το 2018 το εργοστάσιό της θα πάψει την παραγωγική δραστηριότητά του, προτείνοντας στους εργαζομένους της να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή