Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακά ακίνητα

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακά ακίνητα

Αναμένεται αύξηση των εξαγορών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζωπύρωση της επενδυτικής δραστηριότητας στα ξενοδοχειακά ακίνητα αναμένουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 στελέχη της αγοράς, αλλά και σύμβουλοι που ειδικεύονται στον κλάδο της φιλοξενίας. Το χαμηλό χρηματοοικονομικό κόστος, ο μεγάλος όγκος διαθέσιμης ρευστότητας και η ύπαρξη πολλών επενδυτικών funds που αναζητούν υψηλές αποδόσεις και επενδυτικές ευκαιρίες, συνθέτουν ένα τοπίο λίαν ευνοϊκό για τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας Xenium Advisors, που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της φιλοξενίας, ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών ξενοδοχειακών ακινήτων, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, ευνοεί ακόμα περισσότερο την αύξηση των αγοραπωλησιών φέτος.

Ηδη έχουν καταγραφεί σημαντικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Πρόσφατα, η Hotel Investment Partners (HIP), μέλος του επενδυτικού ομίλου Blackstone και ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ευρώπης, προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση του ξενοδοχείου Elounda Blu από τη Ledra Hotels & Villas, μια εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Γ. Σπανού. Το Elounda Blu είναι ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και δυναμικότητας 183 δωματίων στην Ελούντα της Κρήτης, με τον ισπανικό όμιλο HIP να έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να επενδύσει επιπλέον έξι εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου και τη μετατροπή σε ένα θέρετρο πέντε αστέρων. Σημειωτέον ότι το ξενοδοχείο θα παραμείνει υπό τη διαχείριση της Ledra Hotels & Villas.

Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση της HIP στην ελληνική αγορά, μετά την εξαγορά πέντε ξενοδοχείων του ομίλου Louis Group τον Νοέμβριο του 2019. Μαζί με την απόκτηση του Elounda Blu και τις επενδύσεις αναβάθμισης που υλοποίησε στις μονάδες που έχει αποκτήσει, υπολογίζεται ότι έχει τοποθετήσει στην ελληνική αγορά κεφάλαια της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.0 Σύμφωνα με την ανάλυση της Xenium, ο τουριστικός κλάδος εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της πανδημίας και δεν προβλέπεται να επιστρέψει στο επίπεδο του 2019 πριν από το 2023. Ωστόσο, καθώς οι αβεβαιότητες σταδιακά αίρονται, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και να τοποθετούνται στον κλάδο ενόψει της ανάκαμψης. Τη μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφουν μεγάλες, παραθαλάσσιες μονάδες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που όμως προσφέρουν περιθώριο μελλοντικών υπεραξιών μέσω επενδύσεων αναβάθμισης και μιας πιο επαγγελματικής και σύγχρονης προσέγγισης στη διαχείριση. Κατά κανόνα, προτιμώνται οικογενειακές επιχειρήσεις τεσσάρων αστέρων, που να μπορούν εύκολα να αναβαθμιστούν σε πέντε αστέρων.

Μία ακόμη σημαντική κίνηση που έγινε πρόσφατα αφορά την ανάδειξη του αμερικανικού ομίλου ακινήτων Hines σε πλειοδότη για το ξενοδοχείο Capsis στην Κρήτη. Ο λόγος για το τουριστικό συγκρότημα «Out of the Blue Capsis Elite Resort», που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, το οποίο φέρονται να διεκδίκησαν επίσης η Prodea Investments και η Τρ. Πειραιώς. Η Hines σε συνεργασία με τη Henderson Park εκτιμάται ότι προσέφεραν 125 εκατ. ευρώ. Πριν από ένα χρόνο, οι δύο επενδυτές είχαν αποκτήσει και ένα χαρτοφυλάκιο πέντε ξενοδοχείων, επίσης στην Κρήτη. Το συγκρότημα Capsis προσφέρει μοναδικά χαρακτηριστικά, λόγω της τοποθεσίας του σε μια ιδιωτική χερσόνησο με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο, ενώ προσφέρει 1.155 δωμάτια και συνολική δομημένη επιφάνεια 45.255 τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή