Στο 5% το 2022 τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής

Στο 5% το 2022 τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 5% θα μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας το 2022, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Παύλο Μυλωνά, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Εθνική δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Οπως είπε ο κ. Μυλωνάς, παρά την πρωτοφανή κρίση, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από τα 3 δισ. των ενήμερων δανείων που μπήκαν σε καθεστώς παύσης πληρωμών το 2020, σήμερα μόλις το 3% αυτών ή 100 εκατ. ευρώ περίπου βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Παράλληλα σημείωσε ότι αντίθετα από τις προσδοκίες για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας, η τράπεζα πέτυχε οργανική μείωση, που συμπληρώθηκε με τις πωλήσεις μέσω συναλλαγών. Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 6,5 δισ. το 2020, με τον δείκτη να φτάνει σήμερα περίπου στο 13%, από 32% στο τέλος του 2019.

Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 4 δισ. έχουν υψηλή κάλυψη από προβλέψεις στο 65%, άρα η πραγματική έκθεση είναι μόλις 1,5 δισ. Επίσης συμπεριλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό δανείων που τηρούν τις ρυθμίσεις τους και έχουν καλή πιθανότητα να «θεραπευθούν», δηλαδή να επιστρέψουν σε πλήρη ενημερότητα.

Στη μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνέβαλε η μεγάλη τιτλοποίηση, η οποία είναι σε εξέλιξη, το Project Frontier. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο με 6 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι στεγαστικά. Η τιτλοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», και ο τίτλος υψηλής εξασφάλισης, που θα διακρατήσει η τράπεζα, θα είναι περί τα 3 δισ. και θα φέρει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η ΕΤΕ βρίσκεται σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο επενδυτή, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Κατά τη διάρκεια του 2020 προσφέραμε διευκολύνσεις και παύσεις πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων σε πάνω από 85 χιλιάδες πελάτες, ποσό που αντιστοιχεί σε 3,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον εκταμιεύσαμε νέα δάνεια ύψους 4.7 δισ., συμμετέχοντας και απορροφώντας όλα τα διαθέσιμα προγράμματα κρατικών εγγυήσεων και επιχορηγήσεων. Από το τέλος του έτους, που έληξαν τα μορατόρια, μέχρι και σήμερα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας, παρέχοντας τη δυνατότητα σταδιακής επαναφοράς στην αρχική δόση του δανείου», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς και επανέλαβε πως η Εθνική Τράπεζα «προφανώς δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου, ενώ μελλοντικός στόχος της είναι να μοιράσει μέρισμα στους επενδυτές της».

Ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε από την πλευρά του πως «χάρη στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, τη χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, που θα την απεγκλωβίσει από τα δεσμά της προηγούμενης πολυετούς κρίσης».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή