ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψηφιακά τραπεζικά εργαλεία για κάθε επιχείρηση

Ένα πλήρες πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών από την Εθνική Τράπεζα

Ψηφιακά τραπεζικά εργαλεία για κάθε επιχείρηση

Στις επιχειρήσεις που επί σειρά ετών απασχολούσαν επί ώρες υπαλλήλους για να περιμένουν στα γκισέ των τραπεζών προκειμένου να διεκπεραιώσουν καθημερινές τραπεζικές εργασίες, έρχεται η τεχνολογία για να δώσει τη λύση: Open banking, ψηφιοποίηση παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών ακόμη και χορήγηση δανείων express χωρίς να απαιτείται καν επίσκεψη σε κατάστημα.
 
Είναι η νέα πραγματικότητα, το νέο μοντέλο τραπεζικής εξυπηρέτησης, ένα σύνολο ολοκληρωμένων λύσεων που έχει ήδη υιοθετήσει η Εθνική Τράπεζα για να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις στον επιχειρηματικό κόσμο.

Tεχνικοί όροι μπαίνουν στη ζωή των πελατών τραπεζών αλλά η εξοικείωση μαζί τους αν μη τι άλλο διευκολύνει. To open banking μετασχηματίζει τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές λειτουργίες και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στο σχεδιασμό καινοτόμων εφαρμογών όχι μόνο για τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και για τις εταιρείες παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών. Είναι ο «δρόμος» για να απολαμβάνουν οι πελάτες καινοτόμες υπηρεσίες και πρόσβαση σε νέα κανάλια εξυπηρέτησης, γι’ αυτό και η Εθνική Τράπεζα έγινε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που έσπευσε να αναγνωρίσει και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται όταν μια τράπεζα επιτρέπει την πρόσβαση στις εφαρμογές της μέσω API (σ.σ δηλαδή επιτρέπει σε τρίτους παρόχους να δημιουργούν εφαρμογές και υπηρεσίες γύρω από ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα). Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη; Ψηφιοποίηση των παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών, παροχή μοναδικών στην αγορά καινούργιων προϊόντων, ανάπτυξη εξατομικευμένων λύσεων που επιτρέπουν στους πελάτες-επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα προς την ψηφιακή εποχή, περισσότερες επιλογές χρηματοοικονομικής διαφάνειας για τους κατόχους λογαριασμών.

Ψηφιακά τραπεζικά εργαλεία για κάθε επιχείρηση-1

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το Developer Portal (https://developer.nbg.gr/), την κορυφαία πλατφόρμα open banking σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια υπηρεσία ανοιχτή και ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους, που συνδέει το υπάρχον λογισμικό της επιχείρησης με τις υποδομές της Τράπεζας για fintech λύσεις και υπηρεσίες και επιτρέπει -χωρίς να απαιτεί ειδικές γνώσεις προγραμματισμού ή πρόσβαση σε εξειδικευμένα συστήματα- την προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών νέας γενιάς, με δυνατότητες ενσωμάτωσης στο εμπορικό λογισμικό των επιχειρήσεων, όπως:

 • OnLine παρακολούθηση των λογαριασμών και των εισπράξεων,
 • Aπλοποίηση και προγραμματισμό των πληρωμών,
 • Aυτοματοποίηση της συμφωνίας του λογιστηρίου,
 • Aπλοποίηση της διαχείρισης των παραστατικών, κ.ά.

Η συγκεκριμένη ψηφιακή πρόταση απευθύνεται όχι μόνο σε επιχειρήσεις αλλά και σε εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογικές υπηρεσίες και προϊόντα στον χρηματοοικονομικό τομέα. Απευθύνεται επίσης σε startups που πειραματίζονται με νέες ιδέες αλλά και σε εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό (software integrators) προκειμένου να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες για τους πελάτες.

Λύσεις για επιχειρήσεις

Η τεχνολογική υποδομή επιτρέπει την ανάπτυξη σειράς καινοτόμων λύσεων όπως:

 • Digital on boarding: Εγγραφή νέων χρηστών σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, προσφέροντας την ευκαιρία σε εταιρικούς πελάτες να αξιοποιήσουν την τεχνολογία της Τράπεζας προκειμένου να διευκολύνουν και να απλοποιήσουν την πρόσβαση νέων χρηστών στις δικές τους ψηφιακές υπηρεσίες.
 • Identity management: Διαχείριση χρηστών στις OnLine πλατφόρμες πελατών και συνεργατών, με στόχο την απλοποίηση της δημιουργίας ψηφιακών υπηρεσιών.
 • Λύσεις συλλογής και διαχείρισης δεδομένων: Εστιάζουν στην ευκολία χρήσης, ενώ προσφέρουν μέγιστη ασφάλεια και αξιοπιστία.
 • Ψηφιακά πιστοποιητικά: Δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας της Τράπεζας για την ψηφιακή υπογραφή εγγράφων από τους ίδιους, τους συνεργάτες και τους πελάτες τους.
 • Εκσυγχρονισμός κάθε είδους σύναψης σχέσεων ή συμβάσεων: Απλοποίηση των online διαδικασιών στις συμβάσεις, καλύπτοντας σημαντική γκάμα επιχειρηματικών αναγκών.
 • Ολοκληρωμένες λύσεις e-commerce: Υποστηρίζει όχι μόνο πληρωμές μέσω καρτών αλλά και άμεσες πληρωμές μέσω λογαριασμών, OnLine χορήγηση καταναλωτικών δανείων, loyalty σχήματα, καθώς και υπηρεσίες digital wallets.
 • Λύσεις πληρωμών: Ακολουθώντας τις τάσεις που αναδύονται παγκοσμίως, η Τράπεζα παρέχει λύσεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων των επιχειρήσεων.

Ψηφιακά τραπεζικά εργαλεία για κάθε επιχείρηση-2

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα πρωτοπορεί στην τραπεζική εξυπηρέτηση, εισάγοντας νέα ψηφιακά προϊόντα για τις ελληνικές επιχειρήσεις ή αναβαθμίζοντας ψηφιακές υπηρεσίες με νέες λειτουργικότητες:
 
New business customer onboarding: Πρόκειται για μια καινοτομία της Τράπεζας η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που δεν είναι πελάτες της να ξεκινήσουν την τραπεζική τους συνεργασία, ανοίγοντας λογαριασμό όψεως OnLine και αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση στο Internet Banking. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, ολοκληρώνεται σε 4 βήματα και δεν απαιτεί επίσκεψη σε τραπεζικό κατάστημα.

Business express loan: Για τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από ρευστότητα, προσφέρεται επιχειρηματικό δάνειο αποκλειστικά OnLine, με απλές διαδικασίες αίτησης, υπογραφής, υποβολής της αίτησης και κίνησης του δανειακού λογαριασμού. Το προϊόν αφορά σε χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης με έγκριση πιστωτικού ορίου από €6.000 έως €35.000.

Άνοιγμα Λογαριασμού Όψεως: Για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είναι ήδη πελάτες της Τράπεζας, προσφέρεται η δυνατότητα να ανοίξουν νέο λογαριασμό όψεως αποκλειστικά online, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε τραπεζικό κατάστημα.

POS & e-Commerce: Για πρώτη φορά, προσφέρεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αναζητούν λύσεις στην αποδοχή και εκκαθάριση συναλλαγών με κάρτες, να αποκτήσουν τερματικά POS καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις e-commerce, όπως το Key2Pay και το e-Simplify. Η επιλογή τερματικού POS, καθώς και η συμπλήρωση της αίτησης πραγματοποιείται online και, εντός λίγων ωρών, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει για την υπογραφή της σύμβασης και την παραλαβή του τερματικού στην έδρα της επιχείρησης. Επιπρόσθετα μέσω της λύσης e-Simplify προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας e-shop εύκολα, γρήγορα, χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού και το κυριότερο χωρίς κόστος για την επιχείρηση.

Ψηφιακά τραπεζικά εργαλεία για κάθε επιχείρηση-3

Ψηφιοποίηση παραδοσιακών τραπεζικών υπηρεσιών

Ενώ η τεχνολογική πρωτοπορία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξυπηρέτησης του πελάτη, για την Εθνική Τράπεζα, οι καθημερινές συναλλαγές είναι αυτές που ορίζουν τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία:

 • Μεταφορές χρημάτων: Η πιο βασική τραπεζική εργασία που κάθε επιχείρηση πραγματοποιεί πολλές φορές σε καθημερινή βάση. Περιλαμβάνει μεταφορές χρημάτων σε όλες τις Τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού, εύκολα και γρήγορα, μέσα από ένα φιλικό στον χρήστη ψηφιακό περιβάλλον.
 • Πληρωμές λογαριασμών: Πληρωμές προμηθευτών και λογαριασμών της επιχείρησης με τη χρήση μηχανής «έξυπνης» αναζήτησης ή με την εύρεση της πληρωμής από ομαδοποιημένες κατηγορίες συναλλαγών.
 • Πληρωμές εισαγωγών: Πληρωμή τιμολογίων εισαγωγών, με άμεση αποστολή εμβασμάτων, χωρίς καμία συνδρομή ή πρόσθετο εξοπλισμό μέσα από την εξειδικευμένη πλατφόρμα i-bank Trade Finance της Εθνικής Τράπεζας.
 • Μισθοδοσίες: Πληρωμή μισθοδοσίας με χρήση αρχείου ή με λίστα που δημιουργείται μέσα από το Internet Banking και αποθηκεύεται για εύκολη χρήση κάθε μήνα.
 • Εγκριτικές ροές: Αναβαθμισμένο σύστημα εγκρίσεων, ώστε κάθε επιχειρηματίας να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει διακριτά τα όρια ανά θέση εργασίας είτε για την καταχώριση των συναλλαγών είτε για την έγκρισή τους. Με αυτόν τον τρόπο, ο επιχειρηματίας πετυχαίνει τον απόλυτο έλεγχο της ροής των χρημάτων.
 • Online αίτημα εκταμίευσης: Με την υπηρεσία Loan Disbursement, ο επιχειρηματίας μπορεί να υποβάλλει, μέσω του Internet Banking, αίτημα εκταμίευσης επιχειρηματικού δανείου και να επιβεβαιώσει άμεσα την πίστωση των χρημάτων στο λογαριασμό της επιχείρησης.
 • Online νομιμοποίηση (legalization): Η νέα αυτή λειτουργικότητα δίνει τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτημάτων για την ανανέωση και την τροποποίηση της νομιμοποίησης της επιχείρησης με επισύναψη ψηφιοποιημένων δικαιολογητικών εγγράφων, χωρίς να απαιτείται η προσκόμισή τους σε τραπεζικό κατάστημα.
 • Online αποπληρωμή οφειλών (repayment): Αποπληρωμή των οφειλών για όλες τις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις, με μια μόνο ηλεκτρονική συναλλαγή, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε κατάστημα.
 • Push notifications: Αποστολή ειδοποίησης (push notification) στο κινητό τηλέφωνο για οποιαδήποτε συναλλαγή πραγματοποιείται από και προς τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς. Πραγματοποιείται άμεσα 24/7, για απόλυτο έλεγχο των κινήσεων.