Η Ελλάδα στο στόχαστρο της IBM – Εξετάζει νέες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας

Η Ελλάδα στο στόχαστρο της IBM – Εξετάζει νέες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας

Για το 2021 και το 2022 αναμένεται μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης της εταιρείας.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα εξετάζει η ΙΒΜ, η οποία έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή ύστερα από την πρόσφατη απόσχιση του κλάδου υπηρεσιών λειτουργίας τεχνολογικών υποδομών και την εστίασή της σε τεχνολογίες όπως το υβριδικό υπολογιστικό νέφος (hybrid cloud) και η τεχνητή νοημοσύνη. «Η καινούργια ΙΒΜ, που σχηματίστηκε μετά τις 3 Νοεμβρίου και την απόσχιση του κλάδου υπηρεσιών λειτουργίας τεχνολογικών υποδομών, αναμένεται να φέρνει το 70% των εσόδων της από το λογισμικό και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και το υπόλοιπο 30% από infrastructure (υποδομές) και τεχνολογίες», επισήμανε ο Σπύρος Πουλίδας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η τεχνολογική εταιρεία έχει δημιουργήσει ήδη δύο κέντρα αριστείας στην Ελλάδα. Το ένα, που ιδρύθηκε το 2014, αφορά τον τομέα των big data και business και «έκτοτε εξελίχθηκε και ενσωματώθηκε πλήρως στο δίκτυο αντίστοιχων κέντρων της ΙΒΜ παγκοσμίως», ανέφερε χαρακτηριστικά. To δεύτερο ανακοινώθηκε το 2020 και αφορά την περιοχή των κύριων τραπεζικών εφαρμογών, όπου η εταιρεία έχει διαχρονική παρουσία.

Στο πεδίο του hybrid cloud και της τεχνητής νοημοσύνης

Tα δύο κέντρα αριστείας υποστηρίζουν έργα της εταιρείας σε Ελλάδα, Κύπρο καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ, όπως ειπώθηκε, αξιολογούνται διάφορες τεχνολογικές περιοχές, ενδεχομένως στο πεδίο του hybrid cloud και της τεχνητής νοημοσύνης, για κάποια αντίστοιχη επένδυση στη χώρα μας. Το κέντρο big data απασχολεί περίπου 60-70 άτομα, ενώ το δεύτερο κέντρο ξεκίνησε με 14-15 θέσεις εργασίας και θα εξελιχθεί με τη δημιουργία 100 θέσεων εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πριν από την απόσχιση του κλάδου και τη δημιουργία της ανεξάρτητης εταιρείας Kyndryl, τα έσοδα της εταιρείας στο τέλος του 2020 ανήλθαν στα 74 δισ. δολ., ενώ ο κύκλος εργασιών της ΙΒΜ από τις δραστηριότητές της σε Ελλάδα και Κύπρο ανέρχεται στα 147 εκατ. (αύξηση 10% σε σχέση με το 2019), εκ των οποίων ένα 10%-12% προέρχεται από έσοδα του στενού δημόσιου τομέα και τα υπόλοιπα αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Για το 2021 και το 2022 αναμένεται μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, ενώ ενδιαφέρον εκφράζει η εταιρεία και για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέλος, ο κ. Πουλίδας εκτιμά πως είναι θετικό ότι σχεδιάζεται και προγραμματίζεται μεγάλος όγκος δημόσιων ψηφιακών έργων, ωστόσο, επειδή παρατηρείται και έλλειψη στελεχών, αποτελεί πρόκληση η εκτέλεση και η απορρόφησή τους από την αγορά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή