Υστερα από 23 χρόνια η «Καραμολέγκος» αποχωρεί από το Χ.Α.

Υστερα από 23 χρόνια η «Καραμολέγκος» αποχωρεί από το Χ.Α.

Η μικρή διασπορά, η κακή εδώ και χρόνια πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, η άντληση ρευστότητας από τραπεζικό δανεισμό και το υψηλό, συγκριτικά με τα οφέλη που είχε η εταιρεία, διαχειριστικό κόστος βρίσκονται πίσω από την απόφαση της αρτοβιομηχανίας «Καραμολέγκος» να διαγράψει τη μετοχή της από το ταμπλό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μικρή διασπορά, η κακή εδώ και χρόνια πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, η άντληση ρευστότητας από τραπεζικό δανεισμό και το υψηλό, συγκριτικά με τα οφέλη που είχε η εταιρεία, διαχειριστικό κόστος βρίσκονται πίσω από την απόφαση της αρτοβιομηχανίας «Καραμολέγκος» να διαγράψει τη μετοχή της από το ταμπλό, 23 χρόνια μετά την είσοδό της σε αυτό. Δεν είναι, βεβαίως, λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εκτός Χρηματιστηρίου θα είναι πιο εύκολη και μια πιθανή αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας, εάν βεβαίως ο ιδιοκτήτης της, ο Εμμανουήλ Καραμολέγκος, έχει τέτοιες προθέσεις.

Πάντως, από την έκθεση αποτίμησης που πραγματοποιήθηκε από την PwC στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης από εταιρεία του Εμ. Καραμολέγκου για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της αρτοβιομηχανίας αναμένονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για όλες τις εταιρείες του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον η οικογένεια του Εμ. Καραμολέγκου ελέγχει στην ουσία το 93,46% της εταιρείας και δη το 64,30% ο Εμ. Καραμολέγκος, το 20,17% η ΕΜ. ΚΑΡ. Μονοπρόσωπη Α.Ε., η οποία ανήκει κατά 100% στον Εμ. Καραμολέγκο, το 7,27% η Holdway Limited που ελέγχεται από τον Ηλία Καραμολέγκο, γιο του Εμ. Καραμολέγκου και το 1,72% η Ολυμπία Σάρρου, σύζυγος του Εμ. Καραμολέγκου.

Για την περίοδο 2022-2025 το επιχειρηματικό σχέδιο της αρτοβιομηχανίας «Καραμολέγκος» (σ.σ. της εταιρείας και όχι συνολικά του ομίλου) προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων 4,3%, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2021.

Για την περίοδο 2022-2025 το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων 4,3%.

Πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένει ο όμιλος σε ό,τι αφορά τη θυγατρική του στη Ρουμανία, της Karamolegos Bakery Romania S.A.

Για την περίοδο 2022-2025 αναμένει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8,4%, ενώ και το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού πλάνου, καθώς ο όμιλος στοχεύει στην περαιτέρω διείσδυση της θυγατρικής στην αγορά της Ρουμανίας, με ταυτόχρονη επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αλυσίδα Απολλώνιον ΑΒΕΕ (60% θυγατρική του ομίλου) ο όμιλος αναμένει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 14% την περίοδο 2022-2025, ενώ και η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά προσεγγίζοντας επίπεδα παρόμοια με εκείνα πριν από την πανδημία.

Δ. Μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή