Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα σούπερ μάρκετ Carrefour

Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα σούπερ μάρκετ Carrefour

Τα πρώτα καταστήματα θα ανοίξουν πριν από το καλοκαίρι φέτος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ελληνική αγορά επιστρέφει η Carrefour, δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή της, με διαφορετικό συνεργάτη αυτή τη φορά και με στόχευση κυρίως τη μικρή λιανική μέσα από συνεργασίες με μικρές τοπικές αλυσίδες. Το όλο εγχείρημα, πάντως, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτυπωθεί σε καταστήματα πριν από το καλοκαίρι του 2022, «τρέχει» ένας παλιός γνώριμος του γαλλικού ομίλου, ο Βασίλης Στασινούλιας, διευθύνων σύμβουλος της Carrefour-Μαρινόπουλος κατά την περίοδο της παντοδυναμίας της, 2008-2011. Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον γαλλικό όμιλο για τον τρόπο της εκ νέου ανάπτυξής της στην ελληνική αγορά δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και σήμερα.

Συνεργάτης αυτή τη φορά του γαλλικού ομίλου είναι η εταιρεία Retail & More, θυγατρική του ομίλου AVE, συμφερόντων Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη. Η ελληνική εταιρεία ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει καταστήματα με νέα επωνυμία, όπως επίσης και να παρέχει κατ’ αποκλειστικότητα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της Carrefour. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, τα πρώτα καταστήματα λιανικής με την επωνυμία Carrefour αναμένονται πριν από το καλοκαίρι του 2022, ενώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου θα επιδιωχθεί η συνεργασία με μικρές τοπικές αλυσίδες που θα φέρουν πλέον την επωνυμία Carrefour. Παρουσία θα έχει η Carrefour και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσω της ανάπτυξης ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον δεν αναμένεται η ανάπτυξη υπερμάρκετ, τα οποία κατά την προηγούμενη παρουσία της Carrefour στην Ελλάδα αποτελούσαν βασικό χαρακτηριστικό της (33 υπερμάρκετ είχε η Μαρινόπουλος όταν πτώχευσε).

Συνεργάτης του γαλλικού ομίλου είναι η εταιρεία Retail & More, θυγατρική του ομίλου AVE, συμφερόντων Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη.

Η μεγάλη δυναμική που θεωρείται ότι έχει η λεγόμενη μικρή λιανική αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους επαναδραστηριοποίησης του γαλλικού ομίλου στην ελληνική αγορά, επεσήμανε στην «Κ» πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην AVE και την Carrefour. Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των Γάλλων να επαναδραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα διαδραμάτισε το γεγονός ότι η χώρα δεν βρίσκεται πλέον υπό καθεστώς μνημονίου, ενώ ο νέος συνεργάτης δεν έχει τα «βαρίδια» του προηγούμενου. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, πάντως, ότι η Carrefour στοχεύει και στο κομμάτι εκείνο των καταναλωτών που κάνει αγορές χαμηλότερου κόστους, κομμάτι που εν μέσω πανδημίας και πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να αυξηθεί. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος των πελατών της Carrefour – Μαρινόπουλος προτιμούσε την αλυσίδα για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ είχε το προφίλ αλυσίδας με ανταγωνιστικές τιμές.

Η Retail & More συστάθηκε στις 16 Ιουνίου 2021, όπως προκύπτει από τις σχετικές καταχωρίσεις στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), με μετοχικό κεφάλαιο 250.000 ευρώ και με βασικό μέτοχο την Teleunicom, θυγατρική του ομίλου AVE, ενώ έχει έδρα την Παλλήνη. Διευθύνων σύμβουλος της Retail & Μore είναι ο Βασίλης Στασινούλιας. Υπενθυμίζεται ότι η Carrefour, η οποία είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 1999, αποχώρησε από την ελληνική αγορά τον Ιούνιο του 2012, πουλώντας το μερίδιο που είχε στην Carrefour – Μαρινόπουλος (50%) στον όμιλο Μαρινόπουλου. Βασική αιτία τότε θεωρείτο η απόφαση του γαλλικού ομίλου να αποδεσμευθεί από αγορές που δεν παρουσίαζαν προοπτική ανάπτυξης. Η Ελλάδα βρισκόταν το 2012 σε βαθιά ύφεση, σε καθεστώς μνημονίου και έντονης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας. Από το 2011 εξάλλου η αλυσίδα παρουσίαζε υποχώρηση του τζίρου της, ενώ είχαν αρχίσει οι τριγμοί με τους προμηθευτές που οδήγησαν το 2016 στην κατάρρευση της «Μαρινόπουλος». Τον Μάιο δε του 2011 είχε αντικατασταθεί αιφνιδίως ο Β. Στασινούλιας. Στις 31 Μαρτίου 2017 ξηλώθηκαν και οι τελευταίες πινακίδες Carrefour, βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει το 2012.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή