Επενδύσεις 1 δισ. από ΤΕΡΝΑ μέσα στο επόμενο εξάμηνο

Επενδύσεις 1 δισ. από ΤΕΡΝΑ μέσα στο επόμενο εξάμηνο

Για έργα παραχώρησης που έχει αναλάβει – Ανω των 5 δισ. το ανεκτέλεστο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ αναμένεται να επενδύσει έως το τέλος του 2022 ή το αργότερο αρχές του 2023 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κάλυψη των επενδυτικών κεφαλαίων που απαιτούνται στο πλαίσιο των έργων παραχώρησης που έχει αναλάβει. Κριτήριο για τον χρόνο καταβολής των σχετικών κεφαλαίων θα είναι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα απαιτήσει 700 εκατ. ευρώ κεφαλαίων.

Οπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, «αυτή τη στιγμή ο όμιλός μας υλοποιεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες και κυρίως ποιοτικές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας τα προσεχή χρόνια». Εξ αυτών, 4,7 δισ. ευρώ αφορούν συμμετοχές και επενδύσεις σε έργα παραχώρησης, ενώ επιπλέον 2-2,5 δισ. ευρώ αφορούν έργα στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τα υπερέσοδα υπολογίστηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη τα υπερέξοδα, τόνισε ο Γ. Περιστέρης αναφερόμενος στην αγορά ενέργειας.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η αναφορά του κ. Περιστέρη και στις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι μια λέξη της μόδας τα “υπερκέρδη” των ενεργειακών εταιρειών. Εχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν κάποια νούμερα, κάποιοι αριθμοί, οι οποίοι πιστεύουμε είχαν προκύψει από κάποιους γρήγορους και βιαστικούς υπολογισμούς, προκειμένου να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Τα λεγόμενα υπερέσοδα αναφέρθηκαν, αλλά κατά σύμπτωση ξεχάστηκε να αφαιρεθούν τα υπερέξοδα της αντίστοιχης περιόδου. Τα πράγματα είναι πολύ πιο μέτρια. Κατά την άποψη τη δική μου, το να απομονώνουμε μία συγκεκριμένη περίοδο επιλεκτικά, τρεις μήνες από τον έναν χρόνο και τρεις μήνες από τον άλλον και να ξεχνάμε τα υπόλοιπα διαστήματα, παραμορφώνει την εικόνα. Η εκτίμησή μας είναι ότι βλέποντας από το μέσο του 2021 που άρχισε να ανεβαίνει δραματικά η τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και κάνοντας μια όσο το δυνατόν πιο προσεκτική πρόβλεψη για μέχρι το τέλος του 2022, αυτή η ιστορία των υπερεσόδων δεν έχει καμία υπόσταση, γιατί όπως είπαμε πρέπει να αφαιρεθούν τα υπερέξοδα και οι επιστροφές ποσών στους καταναλωτές που έγιναν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται με διάφορους τρόπους».

Πριν από λίγες ημέρες επισημοποιήθηκε και η συμφωνία του ομίλου με τη Hard Rock International για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Αν και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες, ο κ. Περιστέρης εκτίμησε ότι η συμβολή του εν λόγω έργου στο κατασκευαστικό ανεκτέλεστο της ΤΕΡΝΑ, δηλαδή του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου, θα είναι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη του έργου αυτού, αλλά και της Εγνατίας Οδού, η οποία επίσης θα προσφέρει ένα πολύ σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο άνω του 1 δισ. ευρώ, η ΤΕΡΝΑ θα διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που θα ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. «Οι δικές μας επενδύσεις σε καίριες υποδομές πριμοδοτούν την ΤΕΡΝΑ με ακόμα μεγαλύτερο τεχνικό αντικείμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης. Οσον αφορά το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, ο επικεφαλής του ομίλου σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να παρατηρείται μια σταθεροποίηση των τιμών των υλικών, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες υλικών υπάρχουν και κάποιες οριακές μειώσεις τιμών. Ωστόσο, «χρειάζεται επαγρύπνηση και μια δυναμική παρακολούθηση και διαχείριση του θέματος εκ μέρους του υπ. Υποδομών, ώστε τα τιμολόγια των εργασιών να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα της αγοράς», τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT