Στην ελληνική αγορά η σουηδική fintech εταιρεία Klarna

Στην ελληνική αγορά η σουηδική fintech εταιρεία Klarna

Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη από την Τρίτη στην Ελλάδα η υπηρεσία «αγόρασε τώρα – πλήρωσε αργότερα» (buy now – pay later / BNPL) της σουηδικής εταιρείας Klarna

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη από την Τρίτη στην Ελλάδα η υπηρεσία «αγόρασε τώρα – πλήρωσε αργότερα» (buy now – pay later / BNPL) της σουηδικής εταιρείας Klarna, η έλευση της οποίας εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες αλλά και των τραπεζών που εισέρχονται σταδιακά στον συγκεκριμένο κλάδο με δικά τους προϊόντα.

Διαθέσιμη από την Τρίτη στους Ελληνες καταναλωτές η υπηρεσία «αγόρασε τώρα – πλήρωσε αργότερα».

Η σουηδική Klarna, που πέρυσι αναδείχθηκε η «πολυτιμότερη» fintech νεοφυής εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω των 45 δισ. δολ., εγκαινίασε χθες τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα προσφέροντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών τους σε τρεις άτοκες δόσεις, χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή τη λήψη κάποιου καταναλωτικού δανείου. Η διαδικασία του buy now – pay later προϋποθέτει από τον χρήστη, κατά τη διαδικασία του checkout σε έναν από τους συνεργαζόμενους εμπόρους, να επιλέξει τη μέθοδο των δόσεων. Στη συνέχεια συνδέεται με τους κωδικούς του e-banking στην τράπεζά του και εφόσον το αίτημα εγκριθεί, καταχωρίζεται η πληρωμή με δόσεις. Η 1η δόση πληρώνεται μέσω χρεωστικής κάρτας τη στιγμή της αγοράς και οι υπόλοιπες χρεώνονται αυτόματα στη χρεωστική κάρτα, π.χ τους επόμενους δύο μήνες, χωρίς τόκους και έξοδα. Την επιλογή αγορών μέσω της υπηρεσίας της Klarna έχουν, μέχρι στιγμής, επιλέξει τέσσερις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανάμεσα στις οποίες η H&M, Cosmosport, Public και Spitishop. Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ένα «κρασ τεστ» για την εταιρεία, επιτρέποντάς της να αξιολογήσει τον βαθμό διείσδυσής της στην ελληνική αγορά, τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας, τις βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν κ.λπ. Γι’ αυτόν τον λόγο επικοινωνιακά το επίσημο λανσάρισμα δρομολογείται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ, μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι σε συζητήσεις όσον αφορά και το μέγεθος της ομάδας που θα στηρίξει τη λειτουργία της στην Ελλάδα. Οπως είχαν αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωποι της εταιρείας, η Klarna δεν είχε σκοπό να αναβάλει την έλευσή της στη χώρα μας, παρότι μπορεί το άνοιγμα να επιτυγχανόταν με κάποια καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται πως τα εγκαίνια της υπηρεσίας στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ένα μήνα μετά την απόφασή της να προχωρήσει σε περικοπές, απολύοντας το 10% των εργαζομένων της, ήτοι 700 άτομα. Πέρυσι η εταιρεία κατέγραψε ζημίες 748 εκατ. δολ., ενώ πριν από λίγες ημέρες η Wall Street Journal μετέδιδε πως ο σουηδικός κολοσσός εξετάζει το ενδεχόμενο να σηκώσει κεφάλαια σε αποτίμηση αρκετά χαμηλότερη από εκείνη των 45 δισ. δολ. Εκτός από την Klarna, η ελληνική startup Finloup έχει λανσάρει ήδη από πέρυσι υπηρεσίες BNPL, ενώ αντίστοιχες υπηρεσίες έφερε στη χώρα μας και η βουλγαρική TBI Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή