Η εγχώρια βιομηχανία εκπέμπει SOS για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Η εγχώρια βιομηχανία εκπέμπει SOS για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μια ακόμη φορά η εγχώρια βιομηχανία, ζητώντας από την πολιτεία παρέμβαση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που εκπροσωπεί 23 ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης, δημοσιοποίησε χθες ανοιχτή επιστολή προς το ελληνικό Δημόσιο ως βασικό μέτοχο της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να τον υποχρεώσει να παρέμβει αποτελεσματικά στο μείζον θέμα του ενεργειακού κόστους. Η παρέμβαση, γίνεται με αφορμή την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ την οποία η διοίκηση της επιχείρησης έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να εγκρίνει τα κοστολογικά της στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, το μέσο κόστος λιγνίτη ανέρχεται στα 59,14 ευρώ η μεγαβατώρα και περιορίζεται στα 56,18 ευρώ η μεγαβατώρα μετά την έκπτωση προς τους μεγάλους πελάτες.

Η ΔΕΗ

Η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε αυτό τον δρόμο προκειμένου να υποχρεώσει το ελληνικό Δημόσιο να πάρει θέσει στο επίμαχο θέμα της τιμολόγησης του Αλουμινίου της Ελλάδος, μετά και την απόφαση της Διαιτησίας που επέβαλε τιμή στα 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα. Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ η ΔΕΗ με την κίνηση αυτή, επιχειρεί να «δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες, εμφανίζοντας στοιχεία κόστους που έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν διεθνώς αλλά και όσα προκύπτουν από αποφάσεις εγχώριων αρμόδιων αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Διαιτησία κ.λπ.). Κατά την ΕΒΙΚΕΝ, η ΔΕΗ επιχειρεί να φέρει προ τετελεσμένου την Πολιτεία, εκμαιεύοντας την επικύρωση των επιλογών της για την καταστροφική τιμολόγηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Σημειώνει, ότι «η βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και καλεί την Πολιτεία, «την ύστατη στιγμή, να ανακτήσει την πρωτοβουλία στη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής στον τόπο και να πάρει ξεκάθαρη θέση στην επικείμενη Γ.Σ. της ΔΕΗ για την εμπορική πολιτική έναντι των βιομηχανικών πελατών της, ζητώντας την κατάρτιση βιομηχανικών τιμολογίων που να συνάδουν με τη διεθνή πρακτική». Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής, επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ και καταλήγει «ουδείς δικαιούται πλέον να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει».

Η πλευρά της ΔΕΗ παραπέμπει στα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. καθώς και σε στοιχεία μελέτης της Ε.Ε. για το κόστος ενέργειας στη βιομηχανία από τα οποία προκύπτει ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. «Δείτε τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. για τις μέσες τιμές στην Ευρώπη. Πουθενά δεν υπάρχουν οι τιμές που επικαλείται η εγχώρια βιομηχανία» αναφέρουν παράγοντες της ΔΕΗ. Tα στοιχεία της Eurostat, δεν είναι συγκρίσιμα, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ και αυτό γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τους μηχανισμούς μείωσης του κόστους που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως διακοπτόμενες συμβάσεις, μειώσεις φόρων και απαλλαγών κ.λπ. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνουν τις τιμές που καθορίζονται στις διμερείς συμφωνίες οι οποίες είναι εμπιστευτικές, υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ. Αυτό αφορά κυρίως τις πολύ ενεργοβόρες βιομηχανίες (χαλυβουργία, αλουμίνιον, τσιμέντα κ.λπ.) γι’ αυτό και στον σχετικό πίνακα της Eurostat για ετήσιες καταναλώσεις πάνω από 150.000 μεγαβατώρες δεν περιλαμβάνονται τιμές από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο , όπου η βιομηχανία προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια κυρίως βάσει διμερών, αδημοσίευτων συμβάσεων.

Οι τιμές

Οι τιμές πάντως της μελέτης της Ε.Ε. για τις τιμές ηλεκτρικές ενέργειας σε ενεργοβόρες βιομηχανίες φαίνεται να δικαιώνουν την επιχειρηματολογία της ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτή, η μέση τελική τιμή στις βιομηχανίες αλουμινίου στην Ε.Ε. κυμαίνεται στα 44,7 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση χαμηλότερη τιμή για βιομηχανίες αλουμινίου με παλαιές συμβάσεις κυμαίνεται στα 24,3 ευρώ η μεγαβατώρα και η μέση τιμή σε αντίστοιχες βιομηχανίες με συμβάσεις που έχουν λήξει κυμαίνεται στα 56 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση τελική τιμή (συμπεριλαμβανομένων φόρων, τελών δικτύου κ.λπ.) για τις βιομηχανίες χάλυβα στην Ε.Ε. κυμαίνεται στα 71,4 ευρώ η μεγαβατώρα, με μέση τιμή ενέργειας στα 53,9 ευρώ η μεγαβατώρα. Η χαμηλότερη τελική τιμή στα 17 εργοστάσια χαλυβουργίας που αναφέρεται η Ε.Ε., είναι 46,4 ευρώ η μεγαβατώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή