Η διοίκηση της ΔΕΠΑ στην έδρα της Gazprom για διαπραγματεύσεις

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ στην έδρα της Gazprom για διαπραγματεύσεις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση εκ του σύνεγγυς αντί της ανταλλαγής επιστολών ζήτησε η Gazprom από τη ΔΕΠΑ για το θέμα της τιμής προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου. Η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας αφού πήρε το «ok» από την κυβέρνηση μετέβη χθες στην έδρα της Gazprom στην Αγ. Πετρούπολη, ανταποκρινόμενη στην αιφνιδιαστική πρόσκληση της ρωσικής εταιρείας. Μέχρι και χθες αργά το βράδυ, δεν είχαν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης, κύκλοι ωστόσο της εγχώριας ενεργειακής αγοράς ερμηνεύουν την κίνηση αυτή της Gazprom ως πρόθεση περαιτέρω υποχώρησης στο θέμα της τιμής του αερίου.

Η τελευταία προσφορά της Gazprom που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά ήταν τιμή στα 405 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Οι εντολές της ελληνικής κυβέρνησης προς τη διοίκηση της ΔΕΠΑ πριν από την χθεσινή αναχώρηση για την Αγ. Πετρούπολη ήταν να μην κάνει αποδεκτή συμφωνία εάν η τιμή δεν είναι κάτω από τα 400 δολάρια τα 1.000 κ.μ. Το αίτημα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά από την έναρξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την Gazprom είναι τιμή αντίστοιχη με αυτή των χωρών της Δυτικής Ευρώπης που κυμαίνεται στα 385 δολάρια τα 1.000 κ.μ. Η ελληνική πλευρά έχει θέσεις επίσης ως αδιαπραγμάτευτο όρο την αναδρομικότητα της μείωσης από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ η ρωσική πλευρά στον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων που έγινε στις 10 Ιανουαρίου πρότεινε εξάμηνη αναδρομικότητα.

Καθοριστική ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα είναι η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της τιμής του αερίου συζητείται σε επίπεδο κορυφής. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε τον περασμένο Αύγουστο προσωπική επιστολή στον πρόεδρο Πούτιν με αίτημα τη μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου κατά τα πρότυπα εκπτώσεων που ήδη έχει κάνει η Gazprom σε άλλους πελάτες της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό που τις τελευταίες ημέρες άρχισε να διαφαίνεται είναι μια διάθεση και από τις δύο πλευρές να αποφύγουν τη Διαιτησία. Η ελληνική πλευρά προκειμένου να επιτύχει μείωση του κόστους για την εγχώρια βιομηχανία που δίνει μάχη επιβίωσης νωρίτερα, αφού η διαδικασία της Διαιτησίας μπορεί να διαρκέσει και δύο χρόνια και η ρωσική να αποφύγει το ρίσκο μιας ακόμη δικαστικής ήττας μετά από αυτή της γερμανικής RWE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή