Τέλη Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα της Eurobank για τη χρήση του 2013

Τέλη Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα της Eurobank για τη χρήση του 2013

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισπεύδει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2013 η Eurobank στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, δηλαδή ένα μήνα πριν από τη σχετική προθεσμία. Η επίσπευση γίνεται ώστε η τράπεζα να είναι πανέτοιμη να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών στο πλαίσιο του νέου stress test και την ψήφιση του νέου θεσμικού για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι μετά τις καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της BlackRock, η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας πρέπει να γίνει με βάση τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2013.

Εκτός των αποτελεσμάτων της BlackRock, η δημοσιοποίηση των οποίων θα έρθει να επιβεβαιώσει ή όχι την εκτίμηση για την ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ, εξαιρετικά κρίσιμο για τη διαδικασία είναι η έγκαιρη ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Το πλέον κρίσιμο ζήτημα για τη Eurobank είναι ο προσδιορισμός της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, καθώς ήδη διατυπώνεται η άποψη ότι η τιμή δεν μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη της τιμής που πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη αύξηση στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης απαιτούνταν για την κάλυψη της μεγάλης ζημίας που προκάλεσε το «κούρεμα» των ομολόγων, το PSI.

Στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η αύξηση, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, να πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Οπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κάλυψη της αύξησης, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος. Από την άλλη πλευρά η ανατροπή του θετικού κλίματος στις αγορές, ειδικά στις αναδυόμενες, αυξάνει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ωστόσο, τονίζουν πηγές της τράπεζας οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν δημιουργούν ανησυχία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας υπογράμμισε ότι η συμμετοχή ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου αποτελεί στρατηγική επιλογή, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί προσδοκία θετικών εξελίξεων και εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδας και της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή