Στοιχεία της ΔΕΗ για το κόστος ρεύματος στις βιομηχανίες

Στοιχεία της ΔΕΗ για το κόστος ρεύματος στις βιομηχανίες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία της Ε.Ε. για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στον κλάδο της χαλυβουργίας στην Ευρώπη είναι η απάντηση της ΔΕΗ στην πρόσφατη επίθεση της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος. Χθες έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από δειγματοληπτική έρευνα της Κομισιόν για τη διαμόρφωση του ενεργειακού βιομηχανικού κόστους στην Ευρώπη, από τα οποία προκύπτει ότι το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη χαλυβουργία κυμάνθηκε στα 71,4 ευρώ/MWh για το έτος 2012 και αντίστοιχα το μέσο κόστος για τη βιομηχανία αλουμινίου ήταν στα 56 ευρώ/MWh. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ διαψεύδει με νεότερη ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), υποστηρίζοντας ότι αφορούν μόλις 17 εργοστάσια, όταν στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 500 εργοστάσια χαλυβουργίας.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΗ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία για τον κλάδο της χαλυβουργίας, επισημαίνοντας ότι η ανάλυση της Κομισιόν αφορά ένα δείγμα 17 μεγάλων εργοστασίων χάλυβα στην Ευρώπη, το οποίο μάλιστα επελέγη από τον ίδιο τον κλάδο της χαλυβουργίας και περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Μεταφέρει τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές προμήθειας για τις χαλυβουργίες κυμάνθηκαν το 2012 από 46,5 ευρώ η μεγαβατώρα έως 104,4 ευρώ η μεγαβατώρα, με μέσο όρο 71,4 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία αλουμινίου, η μελέτη εξετάζει 11 από τις 16 εγκαταστάσεις αλουμινίου στην Ευρώπη (αντιπροσωπεύουν το 66% της παραγωγής για το 2012).

Η ανάλυση αναφέρεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει 5 εργοστάσια που τροφοδοτούνται από ιδιόκτητους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και εργοστάσια για τα οποία δεν έχουν λήξει ακόμα οι παλιές μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας Η/Ε. Η δεύτερη αφορά 6 εργοστάσια που προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια στη χονδρεμπορική αγορά. Οι τιμές προμήθειας διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των δύο κατηγοριών. Για το 2012 οι τιμές ανέρχονται σε 24,3 ευρώ/MWh για την υποκατηγορία 1 (εργοστάσια με ιδιόκτητα μέσα ηλεκτροπαραγωγής ή παλιά μακροχρόνια συμβόλαια) και 56 ευρώ/MWh για την υποκατηγορία 2, που προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια με όρους αγοράς. Στο μεταξύ, αποδέκτης αιτήματος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη χαλυβουργία έγινε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή