ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΦΑΓΕ κέρδισε τη δικαστική μάχη με την Chobani

i-fage-kerdise-ti-dikastiki-machi-me-tin-chobani-2003786

Με νικήτρια τη ΦΑΓΕ έκλεισε οριστικά η δικαστική διαμάχη της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας με την Chobani στην Αγγλία. Το Εφετείο Αγγλίας και Ουαλλίας απέρριψε χθες την έφεση που είχε καταθέσει η Chobani κατά της απόφασης της 26ης Μαρτίου 2013, σύμφωνα με την οποία η τουρκική γαλακτοβιομηχανία δεν επιτρεπόταν να διαθέτει προϊόντα στη βρετανική αγορά με τον χαρακτηρισμό «ελληνικό γιαούρτι». Μάλιστα, με τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση των τριών δικαστών η Chobani δεν έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης του Εφετείου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Από την απόφαση του Εφετείου προκύπτει, εξάλλου, ότι οι δικαστές δεν αποδέχθηκαν ένα νέο επιχείρημα που προέβαλε στο δικαστήριο η υπεράσπιση της Chobani, ότι δηλαδή το δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να προστατεύει γεωγραφικές ενδείξεις, εκτός εάν αυτές περιλαμβάνονται στον σχετικό κοινοτικό κανονισμό 1151/2002 (σ.σ. πρόκειται για τον κανονισμό που αφορά στα κατοχυρωμένα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης). Η διαμάχη ΦΑΓΕ – Chobani επί βρετανικού εδάφους ξεκίνησε όταν τον Σεπτέμβριο του 2012 η δεύτερη τοποθέτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο προϊόν με τον χαρακτηρισμό «ελληνικό γιαούρτι». Η Chobani υποχρεώθηκε σε πρώτη φάση να αποσύρει τις επίμαχες συσκευασίες, ενώ το δικαστήριο τον Μάρτιο του 2013 δικαίωσε την ελληνική γαλακτοβιομηχανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΦΑΓΕ δραστηριοποιείται στη βρετανική αγορά από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και οι πωλήσεις σε αξία του γιαουρτιού «Total» το 2012 αντιστοιχούσαν στο 95% των συνολικών πωλήσεων ελληνικού γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
/