Κοντά σε συμφωνία με την Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου

Κοντά σε συμφωνία με την Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ κοντά σε συμφωνία με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου βρίσκεται η ΔΕΠΑ σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Οπως έλεγαν, η τιμή θα είναι κάτω από τα 400 δολ./1.000 κ.μ. και επίσης πολύ κοντά στον μέσο όρο πώλησης φυσικού αερίου από τη Gazprom στη Δυτική Ευρώπη (385 δολ./1.000 κ.μ.).

Σήμερα η Ελλάδα προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη ρωσική εταιρεία στα 460 δολ./1.000 κ.μ. δηλαδή κατά 20% ακριβότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στον Ρώσο πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους, την Τρίτη, στις Βρυξέλες.

Πάντως, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, που είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της ΔΕΠΑ υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να δεχθεί μείωση μικρότερη του 20%. Τάσσονται μάλιστα υπέρ της προσφυγής στη διαιτησία στην περίπτωση που η Gazprom δεν προσφέρει τιμές Ευρώπης, παρότι σε αυτή την περίπτωση η αναμενόμενη μείωση θα καθυστερήσει μέχρι και δύο χρόνια. Αντίστοιχες απόψεις εκφράζονται και από την πλευρά μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών. Παράλληλα, εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς στο θέμα των διαπραγματεύσεων και δεν είναι λίγοι αυτοί που διατυπώνουν την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ εάν έθετε εξαρχής το θέμα υπό την αιγίδα της Ε.Ε.

Οι ιδιώτες

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της τιμής του αερίου, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ενεργοβόρου βιομηχανίας και ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος. Εντοπίζουν το πρόβλημα στη λειτουργία της αγοράς και εκτιμούν ότι όσο δεν δίνονται λύσεις, τα τιμολόγια σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών θα αυξάνονται και δεν θα μειώνονται. Η λύση, σύμφωνα με στελέχη του συνδέσμου (ΕΣΑΗ) που εκπροσωπεί τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. «Τα προβλήματα εντείνονται και βαθαίνουν αντί να λύνονται, μέσα σε μια πολύ αρνητική συγκυρία όπου οι αντοχές έχουν εξαντληθεί», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Επισημαίνει ότι ο ΕΣΑΗ είχε από το 2011 επισημάνει στην πολιτική ηγεσία τους κινδύνους που προκαλούνταν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών εταιρειών στην προμήθεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, αλλά και για τα αδιέξοδα που δημιουργούσαν οι υπερβολικά υψηλές τιμές απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Ο κ. Καλλιτσάντσης αμφισβήτησε την επάρκεια της επιτροπής που έχει συστήσει το ΥΠΕΚΑ για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, λόγω της σύνθεσής της αποκλειστικά από φορείς του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, ο ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας) τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης, θεωρεί ωστόσο ότι αυτό που έχει σημασία είναι η δυνατότητα συγκέντρωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις επενδύσεις που χρειάζονται έως το 2023 ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το 10ετές πλάνο ανάπτυξης που έχει καταρτίσει. Εκτίμηση του ΕΣΑΗ είναι ότι μόνο η είσοδος στρατηγικού επενδυτή που θα βάλει τα κεφάλαια είναι η διέξοδος για την υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης. Ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει την υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης για το τέλος του 2019, ο ΕΣΑΗ ωστόσο εκτιμά ότι μπορεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ να κατασκευαστεί μέσα σε μία τριετία. Ο κ. Καλλιτσάντσης επεσήμανε το διπλό όφελος από το συγκεκριμένο έργο, καθώς από τη μια θα ελαφρύνει τους καταναλωτές από την επιβάρυνση ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως στους λογαριασμούς ρεύματος και από την άλλη θα επιτρέψει την απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου του διασυνδεδεμένου συστήματος, που υπολειτουργούν λόγω της μειωμένης ζήτησης. Ο κ. Καλλιτσάντσης δεν παρέλειψε πάντως να αποδώσει την καθυστέρηση της διασύνδεσης της Κρήτης σε συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την υφιστάμενη κατάσταση, τα οποία όμως δεν κατονόμασε.

Περί υπερεπάρκειας

Ο ΕΣΑΗ επιχείρησε, τέλος, να ανατρέψει τις εκτιμήσεις περί υπερεπάρκειας ισχύος του ελληνικού συστήματος και να υπεραμυνθεί της αναγκαιότητας των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Παραπέμπει σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Διαχειριστή ENTSO-E, σύμφωνα με τα οποία η κάλυψη επάρκειας ισχύος φαίνεται να είναι στο 1 GW περίπου το 2013 και κινείται καθοδικά τα επόμενα έτη. Από το 2016-2017 η πρόβλεψη είναι ότι θα μηδενιστεί η επάρκεια ισχύος με βάση τις εγχώριες μονάδες και θα υπάρχει πλήρης εξάρτηση από τις εισαγωγές για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή