Σύμβαση έργου 660 εκατ. ευρώ στο Κατάρ για την J&P Αβαξ

Σύμβαση έργου 660 εκατ. ευρώ στο Κατάρ για την J&P Αβαξ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική «ανάσα», με τη συμβολή και της μητρικής της εταιρείας, λαμβάνει η κατασκευαστική δραστηριότητα της J&P Αβαξ, καθώς η εταιρεία προβλέπεται να υπογράψει τις επόμενες μέρες νέα σύμβαση για την κατασκευή οδικού άξονα στο Κατάρ. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 660 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλαμβάνει η εισηγμένη, σε κοινοπραξία με τη μητρική της εταιρεία J&P Overseas. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το έργο αποτελεί μέρος του δεύτερου πακέτου συμβάσεων που προκήρυξε και ανέθεσε το εμιράτο, ενόψει των επενδύσεων που πραγματοποιεί για την αναβάθμιση των υποδομών του, με ορίζοντα το 2022, όταν και προβλέπεται να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Εν προκειμένω, το έργο που αναλαμβάνει η J&P Αβαξ αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή της πρώτης φάσης του νέου περιφερειακού αυτοκινητόδρομου, συνολικού μήκους 180 χιλιομέτρων, ο οποίος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ντόχα και θα συνδέει το νέο λιμάνι της πόλης με την παράκαμψη της Al Wakrah. Το τμήμα που θα κατασκευάσει ο ελληνοκυπριακός όμιλος αφορά περίπου το 25%, ή 45 χιλιόμετρα του συνολικού μήκους του εν λόγω άξονα. Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο είναι ίσως το μεγαλύτερο που αναλαμβάνει ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος στη Μέση Ανατολή, καθώς το περίφημο Blue City στο Ομάν, στην κατασκευή του οποίου συμμετείχε ο όμιλος Ελλάκτωρ, εντέλει ακυρώθηκε.

Η νέα αυτή σύμβαση αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την J&P Αβαξ, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί όμιλοι στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν έργα στο εξωτερικό. Βασικό ζήτημα αποτελεί η εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών, δεδομένου ότι σχεδόν καμία χώρα, ακόμα και σήμερα, δεν δέχεται σχετικές επιστολές από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες στρέφονται στις τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες με τη σειρά τους χρεώνουν εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, ή θέτουν εξωπραγματικούς όρους (έχει ζητηθεί ακόμα και η άμεση κατάθεση μετρητών για να ληφθεί εγγυητική επιστολή), που απογειώνουν το κόστος χρήματος. Με τον τρόπο αυτό πλήττεται καίρια η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταθέσουν προσφορές ανάλογες των υπολοίπων εταιρειών του εξωτερικού.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ίδιας της J&P Αβαξ, η οποία, παρότι έχει τη στήριξη της μητρικής, είδε τα έσοδά της από έργα του εξωτερικού να περιορίζονται κατά το εννεάμηνο του 2013 σε 132,5 εκατ. ευρώ, έναντι 213 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κατά καιρούς κυκλοφορούν διάφορα σενάρια σχετικά με τη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατη τη φημολογία που αναπτύχθηκε γύρω από την J&P Αβαξ, η οποία βέβαια δεν είχε καμία βάση και διαψεύστηκε κατηγορηματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή