Το υπ. Οικονομικών ζητεί αναβολή της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για το κόστος ενέργειας

Το υπ. Οικονομικών ζητεί αναβολή της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για το κόστος ενέργειας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβολή οδηγείται η προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, με επίμαχο θέμα το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής. Το υπουργείο Οικονομικών, ως βασικός μέτοχος της επιχείρησης, αποφάσισε να ζητήσει αναβολή με το σκεπτικό να δοθεί χρόνος στις δύο πλευρές, δηλαδή ΔΕΗ και βιομηχανία, να τα βρούνε. Οι προσδοκίες του υπουργείου δεν επιβεβαιώνονται πάντως από τις εξελίξεις. Χθες, η ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) επανήλθε με νεότερα στοιχεία για τις «πραγματικές τιμές» ηλεκτρικής ενέργειας στη χαλυβουργία της Ευρώπης με πρόθεση να διαψεύσει τα στοιχεία που έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα η Ε.Ε. και τα οποία επικαλείται η ΔΕΗ για να στηρίξει με τη σειρά της, ότι οι τιμές βιομηχανικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, η συμμετοχή της βιομηχανίας στη μελέτη που πραγματοποίησε η Ε.Ε. για τη διερεύνηση του πραγματικού κόστους ενέργειας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα, ήταν εθελοντική, με αποτέλεσμα να λάβουν μέρος μόλις 17 από τις 530 χαλυβουργικές μονάδες στην Ευρώπη. Είναι προφανές, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, ότι καμία επιχείρηση που απολαμβάνει ένα προνομιακό κόστος ενέργειας δεν έχει κίνητρο να αποκαλύψει αυτό το εμπορικό και ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Τα στοιχεία της μελέτης δεν αποτυπώνουν μηχανισμούς μείωσης του κόστους ρεύματος για τη βιομηχανία που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ και αναφέρει ενδεικτικά τις συμβάσεις διακοψιμότητας, τα ανώτατα όρια χρέωσης ή τις επιστροφές φόρων και τελών. Κάνει λόγο για πραγματικά στοιχεία περί τιμών, σύμφωνα με τα οποία στην Ιταλία κυμαίνονται στα 30-35 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Γερμανία στα 35-40 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Γαλλία στα 40-46 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Βουλγαρία 46 ευρώ η μεγαβατώρα και στην Ελλάδα στην υψηλή τάση στα 77 ευρώ η μεγαβατώρα και στη μέση τάση στα 104 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εξηγεί ότι αυτά προκύπτουν για διαφορετικούς λόγους στην κάθε χώρα. Η Ιταλία χορηγεί εκπτώσεις στους βιομηχανικούς καταναλωτές ύψους 5 έως 7 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς και έκπτωση λόγω συμβάσεων διακοψιμότητας 150.000 ευρώ/MW στην ηπειρωτική χώρα και 300.000 ευρώ/MW στα νησιά που για μια μέση χαλυβουργία αντιστοιχεί με επιστροφή ποσού 20-30 ευρώ/μεγαβατώρα.

Στη Γερμανία, οι τιμές χρηματιστηρίου ενέργειας για αγορά σε 24ωρη βάση θα έφταναν το 2013 σε 39,98 ευρώ/μεγαβατώρα και για αγορές εκτός ωρών αιχμής, οι τιμές είναι στα επίπεδα των 30 ευρώ/μεγαβατώρα. Για το 2015 η αγορά μπορεί να γίνει σε τιμές περίπου 30 ευρώ/μεγαβατώρα για ώρες εκτός αιχμής και 36 ευρώ/μεγαβατώρα για 24ωρη βάση. Οι τιμές αυτές, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, δεν αποτυπώνουν τις ακόμα ευνοϊκότερες συνθήκες που μπορεί να διέπουν τις διμερείς συμβάσει ή τις ευνοϊκές προβλέψεις της γερμανικής νομοθεσίας για επιστροφές φόρων και απαλλαγές από τα τέλη της βιομηχανίας. Στη Γαλλία, οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές με τη νομοθεσία ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος) πληρώνουν τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 46 ευρώ/μεγαβατώρα για 24ωρη λειτουργία. Στη Βουλγαρία η τιμή για τη χαλυβουργία είναι 46 ευρώ/μεγαβατώρα για 18ωρη λειτουργία. Στην Ελλάδα το κόστος σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2005.

Επισημαίνει δε, ότι για τις χαλυβουργίες που με τη λειτουργία τους στις ώρες χαμηλής ζήτησης (νύχτα και Σαββατοκύριακα) στηρίζουν το σύστημα και την αδιάλειπτη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών, το κόστος προμήθειας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 25-30 ευρώ/MWh, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Η επικοινωνιακή αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού θέματος, καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ διαιωνίζει τα αδιέξοδα. Ζητεί αποφάσεις άμεσα, για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας «χωρίς άλλες καθυστερήσεις, δικαιολογίες και υπεκφυγές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή