Αναμένεται η πρόταση της Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου

Αναμένεται η πρόταση της Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσημη επιστολή της Gazprom, που θα επικυρώνει τις δεσμεύσεις της ρωσικής πλευράς για την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, όπως διατυπώθηκαν και στη συνάντηση Πούτιν – Σαμαρά στις Βρυξέλλες, αναμένει σήμερα η ΔΕΠΑ. Τη συμφωνία προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα, τόνισε ότι βελτίωση δεν είναι μόνο η μείωση μισθών, αλλά και η μείωση του κόστους ενέργειας. «Σε αυτό ρίχνουμε το βάρος μας τώρα. Και πολύ σύντομα ελπίζω θα έχουμε καλά νέα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «το κόστος που πληρώναμε σε φυσικό αέριο ήταν πάνω από 20% ψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», με αποτέλεσμα η ελληνική βιομηχανία να πληρώνει σήμερα δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας.

Κυβερνητικές πηγές φέρουν την Gazprom, έπειτα από παρέμβαση του προέδρου Πούτιν, να έχει συμφωνήσει σε μείωση της τιμής σε ποσοστό 16% περίπου, που θα κυμαίνεται περί τα 395 δολάρια τα 1.000 κ.μ. αερίου, έναντι σημερινής τιμής στα 460 δολάρια τα 1.000 κ.μ. και μέσου ευρωπαϊκού όρου στα 385 δολάρια τα 1.000 κ.μ. αερίου. Αλλες πηγές, ωστόσο, αναφέρονται σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση που μπορεί να καλύπτει την ψαλίδα του 20% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η συμφωνία προβλέπει παράλληλα σημαντική μείωση των υποχρεωτικών ετήσιων ποσοτήτων, παράμετρος πολύ σημαντική για τη ΔΕΠΑ, αφού η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μειωθεί λόγω της ύφεσης και μπορεί να αποφύγει το κόστος από ρήτρες take or pay. Προβλέπει επίσης αναδρομικότητα από τις αρχές Ιανουαρίου 2013 και 10ετή παράταση της σύμβασης (2013-2023) καθώς και περαιτέρω μείωση της τιμής για την προμήθεια πλεοναζόντων ποσοτήτων, όταν αυτές απαιτηθούν από τη ΔΕΠΑ για τις ανάγκες της αγοράς. Σε αυτήν την περίπτωση, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η μεσοσταθμική μείωση θα φτάνει το 20% της σημερινής τιμής.

Η υπογραφή της νέας σύμβασης θεωρείται θέμα ημερών. Από τη στιγμή που η επιστολή της Gazprom φτάσει στη ΔΕΠΑ, θα κοινοποιηθεί αυτομάτως στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και μέσω αυτής στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η Gazprom φέρεται ότι δεσμεύτηκε έναντι της ελληνικής πλευράς για αποστολή της επιστολής το αργότερο μέχρι σήμερα. Η αίσθηση, ωστόσο, που επικρατούσε χθες στη ΔΕΠΑ ήταν ότι θα υπάρξει καθυστέρηση και αυτό γιατί δεν υπήρξε από ρωσικής πλευράς κάποια τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα, όπως συνηθίζεται στις μεταξύ τους επαφές. Το γεγονός έχει προκαλέσει γενικότερες επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο πράγματι στην αναμενόμενη επιστολή θα αποτυπώνονται τα συμφωνηθέντα, αφού, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, και μια μικρή αλλαγή στις διατυπώσεις μπορεί να ακυρώσει ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή