Μόλις μία στις δέκα εισηγμένες θα διανείμει μέρισμα για το 2013

Μόλις μία στις δέκα εισηγμένες θα διανείμει μέρισμα για το 2013

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ το ύψος των διανεμηθέντων μερισμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών για τη χρήση 2013, παρουσιάζοντας μία υστέρηση 13% σε σχέση με το 2012. Οπως εξηγεί ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, «για το 2013 περιμένουμε χαμηλότερα μερίσματα, αφού ΟΠΑΠ και πετρελαϊκές εταιρείες θα έχουν σημαντικά χαμηλότερες μερισματικές ροές προς τους μετόχους. Στην καλύτερη περίπτωση, τα μερίσματα που αναμένονται θα κινηθούν κοντά στα 450 εκατ. ευρώ». Είναι αυτονόητο ότι η ύφεση, που συμπλήρωσε έξι χρόνια στη χώρα μας και οδεύουμε στο έβδομο έτος, έχει διαβρώσει τις επιχειρήσεις και έχει εξαντλήσει τα αποθέματα των περισσοτέρων εταιρειών. Ετσι, το μέρισμα που κάποτε στο χρηματιστήριο ήταν το βασικό συστατικό προσέλκυσης επενδυτών τώρα είναι είδος σε εξαφάνιση, καθώς μόλις 1 στις 10 εισηγμένες θα κατορθώσει να διανείμει μέρισμα το 2013.

Οι μεγάλες ζημίες που θα εμφανίσουν οι περισσότερες εισηγμένες (2 στις 3) και το 2013, αλλά και οι ανάγκες διακράτησης της πολύτιμης ρευστότητας δεν επιτρέπουν στις περισσότερες επιχειρήσεις να επιβραβεύσουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Μόλις 27 εισηγμένες εταιρείες σε ένα σύνολο 240 εταιρειών είναι αυτές που φέτος τον Ιούνιο θα δώσουν μέρισμα από τα περυσινά κέρδη στους μετόχους τους, ενώ το συνολικό ποσό μόλις που θα ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ και είναι το χαμηλότερο που έχει δοθεί τουλάχιστον για τα χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται στη Ζώνη του Ευρώ (2001).

Συγκριτικά με το 2008, που ξεκινάει η ύφεση στη χώρα μας, τα μερίσματα του 2013 θα παρουσιάσουν μία πτώση της τάξεως του 83%. Περισσότερες από τις μισές κερδοφόρες εταιρείες αποφάσισαν να μη μοιράσουν μερίσματα για τα κέρδη του 2013, σε μια προσπάθεια να ενισχύουν το ταμείο τους και να περιορίσουν τον δανεισμό τους. Ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις που παραδοσιακά έδιναν μερίσματα, φέτος δεν το κάνουν, είτε λόγω αμυντικής πολιτικής είτε λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων.

Επίσης, να διευκρινισθεί ότι η μερισματική πολιτική των εισηγμένων έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την απουσία των τραπεζών, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη διανομή μερίσματος λόγω της κρατικής τους ενίσχυσης την τελευταία εξαετία. Εξαιτίας της αρνητικής εικόνας και το 2013, στις φετινές ετήσιες συνελεύσεις του καλοκαιριού δεν θα διανεμηθούν μερίσματα σε κλάδους όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι κατασκευές, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι κλωστοϋφαντουργίες, η μεταλλουργία, η ακτοπλοΐα και το λιανεμπόριο. Οπως διαπιστώθηκε από τις κινήσεις των εταιρειών το 2013, όσες εταιρείες είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους στο εξωτερικό μείωσαν τα μερίσματα και προχώρησαν σε ενίσχυση του τοπικού εμπορικού τους δικτύου και ενίσχυσαν το στελεχικό δυναμικό των θυγατρικών με άνοιγμα νέων αγορών.

Το πλεονέκτημα που τις διακρίνει είναι ότι έχουν γεμάτο ταμείο και αρνητικό καθαρό δανεισμό. Τα διαθέσιμα που έχουν συσσωρεύσει, δηλαδή, λόγω ισχυρών ταμειακών ροών, εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και περιορισμού των εξόδων, είναι πολύ υψηλότερα από τις τραπεζικές υποχρεώσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT