Το Χ.Α. εγκλωβισμένο μεταξύ συζητήσεων για πρόωρες εκλογές και την καθυστέρηση αποκρατικοποιήσεων

Το Χ.Α. εγκλωβισμένο μεταξύ συζητήσεων για πρόωρες εκλογές και την καθυστέρηση αποκρατικοποιήσεων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχασε τα αρχικά κέρδη του 2014 η Αθήνα και ήδη καταγράφει απώλειες σχεδόν 11 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή της από τη συνεδρίαση της 13ης Ιανουαρίου μέχρι και χθες που ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Η ελληνική αγορά έχει εγκλωβιστεί μεταξύ των συζητήσεων για πρόωρες εκλογές που γίνεται στην πολιτική σκηνή και ανεβάζει το πολιτικό ρίσκο της χώρας και στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Ταυτόχρονα οι αναταράξεις που εκδηλώθηκαν για διαφορετικούς λόγους στις οικονομίες της Τουρκίας και της Αργεντινής προκάλεσαν αθρόες πωλήσεις και στην ελληνική αγορά, αφού τα hedge funds που παρακολουθούν τις αναδυόμενες οικονομίες έχουν συμπεριλάβει από τις 27 Νοεμβρίου 2013 και την Αθήνα.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ξεκίνησε με ισχυρές πιέσεις των τραπεζικών τίτλων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει 2,07% στις 1.159,43 μονάδες.  Διευρυμένες  απώλειες (-6,27%) υπέστη η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 2,35% και διαμορφώθηκε στα 1,660 ευρώ. Την Τρίτη συνεχίσθηκε η βύθιση της αγοράς, με αποτέλεσμα να έχει απολέσει και τα αρχικά κέρδη της χρονιάς. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε 1,94% και διολίσθησε στις 1.136,97 μονάδες. Πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (-5,23%) και της ΔΕΗ (-5,05%). Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη συμπληρώθηκαν τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Ο βασικός δείκτης υποχώρησε 0,93%, ενώ από την αρχή του 2014 καταγράφει απώλειες 3,13%. Οι 1.126,35 μονάδες που έκλεισε η αγορά την Τετάρτη αποτελούν και το νέο χαμηλό έτους. Την Πέμπτη ανεκόπη το πτωτικό σερί με την αγορά να κλείνει ανοδικά σε ποσοστό 2,62% και να φθάνει τις 1.155,81 μονάδες. Διακρίθηκαν σε απόδοση οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (+5,38%), του ΟΤΕ (+4,07%) και της ΔΕΗ (+3,24%). Την Παρασκευή το χρηματιστήριο κινήθηκε σε μέτριους ρυθμούς, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με άνοδο λόγω των κερδών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Citigroup αναφέρεται στην ανάκαμψη της κερδοφορίας των ελληνικών μετοχών μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, έπειτα από ράλι 170% από τα χαμηλά του Ιουλίου 2012, οι ελληνικές μετοχές φαίνονται ακριβές έναντι των ιστορικών τους κερδών, όχι όμως και όταν συγκριθεί η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδα προ κρίσης έναντι των ιστορικών μέσων όρων. Στην πρώτη περίπτωση, η Citi εκτιμά πως οι μη τραπεζικές μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με υπεραξία (premium) 60%, στη δεύτερη όμως με υποαξία (discount) 30%. Παρόμοια είναι η εικόνα και για τις τράπεζες. Οπως αναφέρει στην έκθεσή της η Citi, η ομαλοποίηση μέχρι το 2020, με βάση μια ιστορική αύξηση κερδοφορίας 10,3% κατά μέσο όρο, θα έφερνε τις μη τραπεζικές μετοχές σε διαπραγμάτευση με discount 36% επί του P/E (πολλαπλασιαστής κερδοφορίας) έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου. Εάν η ομαλοποίηση έρθει το 2025 τότε το discount επί του P/E θα ήταν μόλις 4%.

Η Citi προβλέπει πως θα υπάρξει κάποια αδυναμία μετά το 20μηνο ράλι. Οπως αναφέρει, οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν πτώση 11% από τα υψηλά Ιανουαρίου, ακολουθώντας την πορεία των διεθνών αγορών, γεγονός που θα μπορούσε να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα ο οίκος θεωρεί πως θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, με τη στήριξη των εισροών επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές και των φθηνών ομαλοποιημένων αποτιμήσεων. Ο οίκος χαρακτηρίζει τον ΟΤΕ κορυφαία επιλογή, λέγοντας πως συνεχίζει να τηρεί θετική στάση για την ανταγωνιστική του θέση, που μετά την κρίση έχει γίνει ένας πολύ πιο αποδοτικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος με ισχυρότερο ισολογισμό, χαμηλότερη βάση κόστους και καλύτερες ευκαιρίες. Ο Φεβρουάριος που ξεκινά σήμερα θα φέρει και τα ετήσια αποτελέσματα του 2013 για την Coca Cola HBC (14/2), της Φουρλής (25/2), των Ελληνικών Πετρελαίων (27/2) και της Eurobank (28/2).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή