Στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη (2014-2020)», το υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» παρέχει στήριξη σε έργα ευρωπαϊκής συνεργασίας. Οι κύριοι στόχοι της στήριξης διακρατικών έργων πολιτιστικής συνεργασίας είναι να στηριχθεί η ικανότητα του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα της Ευρώπης, να λειτουργούν σε διακρατικό και διεθνές επίπεδο και να προωθηθεί η διακρατική κυκλοφορία των πολιτιστικών και δημιουργικών έργων καθώς και η διακρατική κινητικότητα των πολιτιστικών και δημιουργικών φορέων, ιδίως των καλλιτεχνών. Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία της δράσης, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδηγό του προγράμματος.
Επιλέξιμοι υποψήφιοι
Τα έργα είναι ανοιχτά σε πολιτιστικούς και δημιουργικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα, που είναι νομίμως εγκατεστημένοι σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στο υποπρόγραμμα «Πολιτισμός», διαθέτουν νομική προσωπικότητα για τουλάχιστον δύο έτη από την ημερομηνία της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων και είναι σε θέση να αποδείξουν την υπόστασή τους ως νομικών προσώπων. Φυσικά πρόσωπα δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιχορήγηση.
Προτεραιότητες ενίσχυσης
Οι προτεραιότητες για την ενίσχυση της ικανότητας του πολιτιστικού τομέα και του δημιουργικού τομέα να λειτουργούν σε διακρατικό επίπεδο είναι οι εξής:
– Υποστήριξη ενεργειών οι οποίες παρέχουν στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς φορείς δεξιότητες, ικανότητες και τεχνογνωσία που συμβάλλουν στην ενίσχυση του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα, ενθαρρύνοντας κυρίως την προσαρμογή στις ψηφιακές τεχνολογίες, τη δοκιμή καινοτόμων προσεγγίσεων για την προσέλκυση του κοινού και τη δοκιμή νέων επιχειρηματικών και διαχειριστικών προτύπων.
– Υποστήριξη ενεργειών οι οποίες επιτρέπουν σε πολιτιστικούς και δημιουργικούς φορείς να συνεργάζονται σε διεθνές επίπεδο και να διεθνοποιούν τη σταδιοδρομία τους και τις δραστηριότητές τους στην Ενωση και έξω από αυτή, κατά το δυνατόν με βάση μακροπρόθεσμες στρατηγικές.
– Υποστήριξη με σκοπό την ενίσχυση ευρωπαϊκών πολιτιστικών και δημιουργικών οργανώσεων και διεθνών δικτύων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε ευκαιρίες επαγγελματικού χαρακτήρα.
Οι προτεραιότητες ως προς την προώθηση της διακρατικής κυκλοφορίας και κινητικότητας είναι οι εξής:
– Στήριξη διεθνών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα εκθέσεων, ανταλλαγών και φεστιβάλ.
– Υποστήριξη της κυκλοφορίας της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας με σκοπό να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή προσβασιμότητα.
– Υποστήριξη της διεύρυνσης του κοινού ως μέσου προσέλκυσης ενδιαφέροντος και βελτίωσης της πρόσβασης σε ευρωπαϊκά πολιτιστικά και δημιουργικά έργα και σε υλικά και άυλα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Η διεύρυνση του κοινού επιδιώκει να βοηθήσει τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες στον πολιτιστικό τομέα καθώς και τα έργα τους να φτάσουν σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη και να επεκτείνουν την πρόσβαση των υποεκπροσωπούμενων ομάδων σε πολιτιστικά έργα· έχει επίσης στόχο να βοηθήσει τις πολιτιστικές οργανώσεις να προσαρμοστούν στην ανάγκη εξεύρεσης νέων και καινοτόμων τρόπων διεύρυνσης του κοινού για να το διατηρήσουν, αλλά και για να προσελκύσουν νέο κοινό, διαφορετικό, ακόμα και για να πλησιάσουν το έως τώρα «μη κοινό», και για να βελτιώσουν την εμπειρία τόσο για το σημερινό όσο και το μελλοντικό κοινό και για να εμβαθύνουν τη σχέση τους. Το μέτρο αυτό παρέχει μια ευέλικτη, διεπιστημονική προσέγγιση. Τα έργα μπορεί να επικεντρώνονται είτε σε μία ή περισσότερες προτεραιότητες είτε σε ένα ή σε περισσότερα σημεία της αλυσίδας αξίας είτε σε έναν είτε σε περισσότερους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς.
Επιλέξιμα έργα
Ανάλογα με την κλίμακα, τις ανάγκες, τη φύση, τους στόχους και τις προτεραιότητες του έργου, οι υποψήφιοι πρέπει να επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση στο πλαίσιο είτε της κατηγορίας 1 (Μικρότερης κλίμακας έργα συνεργασίας) ή της κατηγορίας 2 (Μεγαλύτερης κλίμακας έργα συνεργασίας).
Κατηγορία 1 – Μικρότερης κλίμακας έργα συνεργασίας
Η κατηγορία αυτή των έργων:
– Περιλαμβάνει έναν επικεφαλής έργου και τουλάχιστον δύο άλλους εταίρους που έχουν την έδρα τους σε τρεις τουλάχιστον διαφορετικές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» – 2014 υποπρόγραμμα «Πολιτισμός». Είτε ο επικεφαλής του έργου ή ένας από τους εταίρους πρέπει να έχει την έδρα του σε χώρα που αναφέρεται στις κατηγορίες 1, 3 ή 4 στις επιλέξιμες χώρες.
– Αποτελεί αντικείμενο αίτησης για ποσό που δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ που αντιπροσωπεύουν κατ’ ανώτατο όριο το 60% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
Κατηγορία 2 – 2014 – Μεγαλύτερης κλίμακας έργα συνεργασίας
Η κατηγορία αυτή των έργων:
– Περιλαμβάνει έναν επικεφαλής έργου και τουλάχιστον πέντε άλλους εταίρους που έχουν την έδρα τους σε έξι τουλάχιστον διαφορετικές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» – 2014 υποπρόγραμμα «Πολιτισμός». Είτε ο επικεφαλής του έργου ή ένας από τους εταίρους πρέπει να έχει την έδρα του σε χώρα που αναφέρεται στις κατηγορίες 1, 3 ή 4 στις επιλέξιμες χώρες.
– Αποτελεί αντικείμενο αίτησης για ποσό που δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ που αντιπροσωπεύουν κατ’ ανώτατο όριο το 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
Και για τις δύο κατηγορίες έργων, η μέγιστη διάρκεια (επιλέξιμη περίοδος) είναι 48 μήνες.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Η λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τα έργα ευρωπαϊκής συνεργασίας για το 2014 είναι η 5η Μαρτίου 2014.
Επιλέξιμες χώρες
Επιλέξιμες χώρες είναι οι ακόλουθες:
1. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και οι υπερπόντιες χώρες και εδάφη που είναι επιλέξιμα για συμμετοχή στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το άρθρο 58 της απόφασης 2001/822/ΕΚ του Συμβουλίου.
2. Προσχωρούσες χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνητικά υποψήφιες χώρες για τις οποίες υπάρχει προενταξιακή στρατηγική, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στα προγράμματα της Ενωσης, αρχές και όροι που θεσπίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης και σε παρόμοιες συμφωνίες.
3. Χώρες της ΕΖΕΣ που είναι μέλη της συμφωνίας του ΕΟΧ σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν).
4. Η Ελβετία, με βάση διμερή συμφωνία που θα συναφθεί με τη χώρα αυτή.
5. Χώρες που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται με τις εν λόγω χώρες βάσει των συμφωνιών-πλαισίων για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.