Σε εξωγενείς παράγοντες που υφίστανται αυτή τη περίοδο και ενδέχεται να επηρεάσουν το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας για τη φετινή χρονιά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Αλέξανδρος Λαμνίδης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της 4ης ετήσιας συνάντησης της HotelBrain η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Horeca.
O κ. Λαμνίδης υποστήριξε ότι στόχος παραμένει οι αφίξεις ξένων τουριστών να υπερβούν τον αριθμό-ρεκόρ των 18 εκατ. Για τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσε ότι είναι τα μοναδικά που δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι φέτος θα εμφανίσουν περαιτέρω άνοδο. Για τις κρατήσεις από τη Βρετανία επισήμανε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ιδιαίτερα θετικά. Για τις κρατήσεις από τη Ρωσία τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα λόγω της πτώσης του ρουβλίου έναντι του ευρώ, μία εξέλιξη που καθιστά προορισμούς της Ευρωζώνης πιο ακριβούς για τους Ρώσους τουρίστες. Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις από την Ουκρανία υπογράμμισε ότι λόγω των ταραχών στη χώρα είναι νωρίς για προβλέψεις. Σχολιάζοντας την πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ εξέφρασε την ελπίδα να μην παίξει ρόλο στη ροή της ταξιδιωτικής κίνησης από τη γειτονική χώρα προς τον ελληνικό προορισμό. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Λαμνίδης για τις συζητήσεις που έχει κάνει ο ΣΕΤΕ με εκπροσώπους των τραπεζών για τη βελτίωση της ροής των χρηματοδοτήσεων προς τις τουριστικές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά το νέο site της Marketing Greece που βγαίνει στον αέρα, τόνισε ότι σε αυτή τη φάση θα είναι στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και σε δεύτερη φάση θα εμπλουτισθεί με άλλες τρεις γλώσσες (γαλλική, ρωσική και γερμανική).
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος και ιδρυτής της HotelBrain κ. Πάνος Παλαιολόγος ανέπτυξε τη στρατηγική της εταιρείας για το 2014 και τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς. Ετσι, για τη φετινή χρονιά σημείωσε ότι στόχος αποτελεί ο αριθμός των συνεργαζόμενων με την εταιρεία ξενοδοχείων να φθάσει σε 80 από 74 που είναι σήμερα σε 29 ελληνικούς προορισμούς. Ο κ. Παλαιολόγος προέβλεψε ότι ο συνολικός καθαρός τζίρος των ξενοδοχείων (αφαιρουμένων φόρων και ΦΠΑ) για το 2014 θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ από 42,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, ο μέσος όρος πληρότητας των δωματίων (χωρίς τις δωρεάν διανυκτερεύσεις) θα υπερβεί το 70% από 68,5% και η μέση καθαρή τιμή δωματίου (χωρίς τους φόρους και το πρωινό) θα διαμορφωθεί στα 170,4 ευρώ από 164,5 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των δωματίων στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία εκτιμά ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 2.000 με στόχο πραγματοποίησης περί των 238.000 διανυκτερεύσεων. Το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο έφθασε πέρυσι σε 110,8 ευρώ από 104,9 ευρώ το 2012. Παράλληλα, η HotelBrain έχει δημιουργήσει ένα σύστημα σύνδεσης των ξενοδοχείων με προμηθευτές που παρέχουν εκπτώσεις και προσφορές. Σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγο αν οι ξενοδόχοι εκμεταλλευτούν επαρκώς αυτό το σύστημα θα εξοικονομήσουν έως και το 55% από τo σύνολο της αμοιβής που καταβάλλουν για την παροχή υπηρεσιών management.
Η εταιρεία έχει, επίσης, αναπτύξει Τμήμα Μελετών για όλα τα στάδια υποστήριξης δημιουργίας και ανακαίνισης ξενοδοχείων. Πέραν των ελληνικών μονάδων έχει συνεργασθεί με 2 μονάδες σε Κροατία και Λίβανο, ενώ τώρα συζητεί για μία νέα συνεργασία στην Αρμενία. Ο κ. Παλαιολόγος πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει επιμεληθεί περισσότερες από 32 ανακαινίσεις ξενοδοχείων.
Στο μεταξύ, σε άλλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Horeca από το ΣΕΤΕ με θέμα τη γαστρονομία εξήχθη το συμπέρασμα ότι «η ελληνική γαστρονομία έχει πολλά δυνατά σημεία με κύρια όπλα την καλή πρώτη ύλη και τις τοπικές κουζίνες αλλά χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες ανάδειξης και προβολής της μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ». Επίσης, τονίστηκε ότι η ελληνική γαστρονομία με εξαίρεση την Κρήτη και τη Σαντορίνη είναι ακόμη «κρυμμένη».