Σε επίσημη παραδοχή περί του ύψους των τιμών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά και των υψηλών περιθωρίων κέρδους της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, προχώρησε χθες η διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Χρήστος Μπαλάσκας, υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι οι τιμές λιανικής προ φόρων στην Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, κάτι που απέδωσε στο αυξημένο κόστος προμήθειας από τη Ρωσία και την Αλγερία, αλλά και σε μη «συγκρίσιμα» όπως είπε στοιχεία της ελληνικής αγοράς με τις ώριμες αγορές της Ευρώπης. Στη συζήτηση ωστόσο που ακολούθησε o κ. Μπαλάσκας υποχρεώθηκε να αποκαλύψει τις πραγματικές παραμέτρους που καθιστούν την Ελλάδα την τρίτη κατά σειρά ακριβότερη αγορά αερίου στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Αυτές συνδέονται αποκλειστικά με τη μονοπωλιακή θέση της εταιρείας στην αγορά και τη στενή σύνδεσή της με τη ΔΕΠΑ που είναι ταυτόχρονα μέτοχος σε ποσοστό 51% και αποκλειστικός προμηθευτής.
Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε ότι το περιθώριο κέρδους της εταιρείας ανέρχεται στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σε ποσοστό 15%! Απέδωσε δε τη διαφορά απόδοσης αντίστοιχων εταιρειών στην Ευρώπη που κινούνται στα επίπεδα του 3% – 4%στο γεγονός ότι η ΕΠΑ Αττικής είναι καθετοποιημένη επιχείρηση, επενδύει δηλαδή και σε δίκτυα και όχι μόνο στην εμπορία. Η διασφάλιση εκ του νόμου εγγυημένου περιθωρίου δεν δημιουργεί κανένα κίνητρο στην εταιρεία για πίεση προς τον προμηθευτή της για μείωση των τιμών, πολύ περισσότερο όταν αυτός είναι παράλληλα και μέτοχος και άρα δεν πρέπει να ζημιωθεί. Ενδεικτική της στάσης αυτής, είναι η αποδοχή από πλευράς της ΕΠΑ Αττικής παράτασης της σύμβασης αποκλειστικής προμήθειας αερίου από τη ΔΕΠΑ που έληγε το 2015 μέχρι το 2019. Το επιχείρημα του κ. Μπαλάσκα για την απόφαση ουσιαστικά της ΕΠΑ Αττικής να αποκλείσει κάθε δυνατότητα προμήθειας φθηνότερου αερίου από τρίτους προμηθευτές, είναι ότι αυτό έγινε προκειμένου η εταιρεία να αποφύγει κόστη από την εφαρμογή ρήτρας take or pay. Σύμφωνα επίσης με τα επιχειρήματα της ΕΠΑ Αττικής, η εταιρεία ανεξάρτητα από την παράταση της σύμβασης από το 2016 και μετά θα μπορεί να προμηθεύεται αέριο από τρίτους ως επιλέγων πελάτης.
Ο κ. Μπαλάσκας παραδέχθηκε επίσης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι το «καλάθι» φυσικού αερίου που αγοράζει η ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ δεν περιλαμβάνει το αέριο της Βοttas που είναι πιο φθηνό, αλλά μόνο το αζέρικο και το ρωσικό. Το επιχείρημα της εταιρείας είναι ότι η σύμβαση με τη ΔΕΠΑ υπεγράφη το 2001 που δεν υπήρχε το αέριο της Βοttas. H πραγματικότητα είναι ότι η ΕΠΑ Αττικής με διασφαλισμένο περιθώριο κέρδους δεν έχει κανένα λόγο να αναζητήσει φθηνότερο αέριο. Τα στοιχεία δικαιώνουν πλήρως την παρέμβαση της Ε.Ε. για κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος προμήθειας των ΕΠΑ, προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές και η εθνική οικονομία. Επ’ αυτού ο κ. Μπαλάσκας τόνισε ότι η εταιρεία είναι υπέρ του ανταγωνισμού και ενός σχεδίου αναθεώρησης που θα αναζητηθεί και με τη συμμετοχή των ΕΠΑ. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επενδύσεις που έχει κάνει η εταιρεία ύψους 300 εκατ. ευρώ και οι οποίες δεν έχουν αποσβεσθεί. «Ζητάμε να μας πουν πώς θα γίνει η αναθεώρηση του μοντέλου της αγοράς, πώς θα επηρεάσει την ΕΠΑ Αττικής κι αν είναι προς ζημία, τότε θα υπάρξουν αξιώσεις αποζημιώσεων» τόνισε ο κ. Μπαλάσκας. Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι η σύμβαση με τη ΔΕΠΑ βρίσκεται υπό αναθεώρηση στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχουν τεθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας το 2013 είναι σαφώς επηρεασμένα από την ύφεση. Οι καταναλώσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2012 κατά 11% (242,1 κ.μ.), οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 18% (171 εκατ. ευρώ), τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν πτώση κατά 31% (14,2 εκατ. ευρώ).Το φυσικό αέριο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΠΑ Αττικής προσφέρει για την φετινή χειμερινή περίοδο εξοικονόμηση 44% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Η εταιρεία στρέφει τη στρατηγική της στην ενίσχυση της αυτόνομης θέρμανσης την οποία και χρηματοδοτεί κατά 50% διαθέτοντας ένα συνολικό κονδύλι της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ.
Δέσμευση για εξόφληση οφειλών
Θετικά αποτελέσματα είχε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 500 παραγωγών φωτοβολταϊκών χθες στο ΥΠΕΚΑ. Ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει εξοφληθεί η παραγωγή Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Μάλιστα, ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ανακοίνωσε την ίδια ημέρα την έναρξη της εξόφλησης 2.600 τιμολογίων για την παραγωγή του Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα των φωτοβολταϊκών για συμψηφισμό του ΦΠΑ, ο κ. Παπαγεωργίου παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και το έχει θέσει ο ίδιος. Στο υπουργείο Οικονομικών, δεσμεύτηκε ο κ. Παπαγεωργίου ότι θα μεταφέρει και το αίτημα της απαλλαγής από την υποχρέωση φορολογικής ενημερότητας από τους παραγωγούς για πληρωμές από τον ΛΑΓΗΕ μέχρι να εξισορροπηθούν αυτές. Σχετικά με το «new deal», ο κ. Παπαγεωργίου επανέλαβε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Η συνάντηση με τις τράπεζες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα.