Οι αναδιοργανώσεις των τελευταίων ετών είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό απολύσεων και δημιούργησαν πληθώρα ζητημάτων και επιδράσεων που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, τα στελέχη της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και τις επιχειρήσεις.
Με αφορμή έρευνα της KPMG με θέμα «Αναδιοργάνωση – η επόμενη μέρα για τους εργαζομένους» το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της ΕΕΔΕ διοργάνωσε εκδήλωση σε συνεργασία με την KPMG.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, οι επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν να προετοιμαστούν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις επιδράσεις των «βίαιων» και συχνά ελλιπώς δικαιολογούμενων αλλαγών, βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και δέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη τους, στα αποτελέσματα τους, στη δέσμευση των εργαζομένων που παραμένουν και, το κυριότερο, στην εμπιστοσύνη.
Δεδομένου ότι οι μεγάλες αλλαγές και οι αναδιοργανώσεις με μείωση προσωπικού αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς επίσης και ότι οι αναδιοργανώσεις των προηγούμενων χρόνων, βρήκαν τους περισσότερους Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού (Α.Δ.) ανέτοιμους να αντεπεξέλθουν στις δραματικές εξελίξεις και να αντιμετωπίσουν τις απολύσεις, είναι τώρα η στιγμή να προετοιμαστούμε, μαθαίνοντας από τα λάθη και τις επιτυχίες μας, και κατανοώντας τον ρόλο που αναμένεται να έχει ο Διευθυντής Α.Δ. στο μέλλον στις αναδιοργανώσεις.
Η έρευνα της KPMG
Στο πλαίσιο της έρευνας διερευνήθηκαν θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης. Κατά την προετοιμασία, τονίστηκε η ανάγκη σωστού, ολοκληρωμένου σχεδιασμού των σχετικών ενεργειών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες που θα έχει η αναδιοργάνωση στους εργαζόμενους, τόσο αυτούς που θα απομακρυνθούν όσο και εκείνους που θα παραμείνουν.
Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να διερευνήσουν οι εταιρείες τρόπους ελαχιστοποίησης των απομακρύνσεων (πχ μέσα από μετακίνηση εργαζομένων σε άλλες λειτουργίες, πάγωμα προσλήψεων, μείωση αποδοχών και παροχών).
Μια ακόμα βασική παράμετρος κατά τη φάση του σχεδιασμού, όπως αναδείχθηκε, αποτελεί και η προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των στελεχών (Ανθρώπινου Δυναμικού και άμεσων προϊσταμένων) που θα αναλάβουν το ρόλο της ανακοίνωσης των αποφάσεων της αναδιοργάνωσης.
Αναφορικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την επιλογή των ατόμων προς απομάκρυνση, αναδείχθηκαν από την έρευνα ως πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα το «αντικείμενο εργασίας» και η «απόδοση των εργαζομένων».
Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, έγινε σαφές ότι στην επιλογή αυτή υπεισέρχονται διάφορα κριτήρια (όπως αυτό των αποδοχών, εάν ο εργαζόμενος διαθέτει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που επιθυμεί η επιχείρηση για την επίτευξη επιχειρηματικών πλάνων, κοινωνικών παραμέτρων), με διαφορετική προτεραιότητα και βαρύτητα σε κάθε εταιρείας.
Πηγή: ΑΜΠΕ