ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στη ΔΕΗ παράνομης κρατικής ενίσχυσης από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.

anoigei-o-dromos-gia-tin-epistrofi-sti-dei-paranomis-kratikis-enischysis-apo-tin-aloyminion-a-e-2007455

Αίρονται τα εμπόδια για την επιστροφή στη ΔΕΗ παράνομης κρατικής ενίσχυσης από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. για την τιμολόγηση ρεύματος την περίοδο 1-1-2007 έως 6-3-2008.

Αυτό ορίζει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής και ανακοπής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. κατά της διαταγής πληρωμής που εξέδωσε η ΔΕΗ Α.Ε. για την επιστροφή παράνομης κρατικής ενίσχυσης, ύψους 17,4 εκατ. ευρώ (πλέον τόκων), με βάση σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ και διευκρινίζεται ότι παρά την ύπαρξη ρητής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ είχε ως τώρα αρνηθεί την καταβολή του σχετικού ποσού, αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να προβεί στις αναγκαίες νομικές ενέργειες.
Εν όψει δε της μη είσπραξής του ως άνω ποσού μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Απόφασή της το 2011, έκρινε ότι αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση η τιμολόγηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για το διάστημα 1-1-2007 έως και 6-3-2008 και ζήτησε την επιστροφή Euro17,4 εκατ. (πλέον τόκων) για το υπόψη διάστημα. Η συγκεκριμένη τιμολόγηση είχε επιβληθεί στη ΔΕΗ με παλαιότερη δικαστική απόφαση μετά από αίτημα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και συνιστούσε συνέχιση της τιμολόγησης με βάση το ειδικό καθεστώς της σύμβασης του 1960 με την PECHINEY, παρά το ότι η σύμβαση αυτή είχε λήξει το 2006.

Σημειωτέον, επίσης, ότι η ειδική τιμολόγηση με βάση τη σύμβαση της PECHINEY για το υπόψη διάστημα που κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση οδήγησε σε συνολική μεσοσταθμική χρέωση που ανήλθε σε 44,23 ευρώ/MWh.

Πηγή: ΑΜΠΕ