Συνέδριο Economist: Η ψηφιακή τεχνολογία καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη

Συνέδριο Economist: Η ψηφιακή τεχνολογία καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη είναι ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δίκτυα νέας γενιάς αποτελούν πιλότο της ψηφιακής ανάπτυξης και η Ευρώπη σ' αυτό τον τομέα «δεν έχασε το τρένο» αλλά προηγείται των ανταγωνιστών της.

Όπως είπε, δεδομένου ότι η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται επτά φορές γρηγορότερα από τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών αποτελούν τη λύση στην κρίση και μπορούν να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι, πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι οι επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία στην Ελλάδα δημιουργούν τις υποδομές για τη νέα ψηφιακή εποχή και ότι η επένδυση στις νέες τεχνολογίες είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, ως κινητήρια δύναμη για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και για την προσέλκυση πρωτογενών και δευτερογενών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων προωθούνται σημαντικά ευρωπαϊκά νομοθετήματα με αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη και την ανάπτυξη και προώθηση της αγοράς.

Ειδικότερα για τις υποδομές ευρυζωνικών δικτύων αλλά και την πρόσβαση των πολιτών σ' αυτές, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η διαμόρφωση ενιαίας θέσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (έγκριση), η οποία θα δώσει στη συνέχεια τη δυνατότητα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στο δεύτερο μισό του 2014, ώστε η σημαντική αυτή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στον τομέα της ανάπτυξης δικτύων να υιοθετηθεί το συντομότερο από τα κράτη μέλη προάγοντας την ευρυζωνικότητα, ενός μέσου που αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης, ευημερίας και απασχόλησης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δημήτρης Λακασάς, αφού σημείωσε ότι «…η πραγματική κρίση ουσιαστικά ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας του '80, όταν αρχίσαμε να ξεριζώνουμε μετά μανίας την παραγωγική μας βάση και να μετατρέπουμε την οικονομία μας σε ένα κίβδηλο σοβιετικό-βαλκανικό μόρφωμα, φορώντας τον μανδύα της ΕΟΚ, φλερτάροντας με τριτοκοσμικούς ηγέτες» πρόσθεσε ότι «αδιαφορήσαμε πλήρως για το εξωτερικό χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα, το εμπορικό ισοζύγιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής και την πορεία των εξαγωγών».

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν φροντίσαμε να μετατρέψουμε τις μοναδικές υπηρεσίες που έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα- όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πολιτισμός- σε όχημα ανάπτυξης. Κυρίως, όμως, υπερθρέψαμε έναν αδηφάγο δημόσιο τομέα, ο οποίος μεγάλωσε τόσο πολύ και κατάπιε εμάς τους ίδιους».

Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι «τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο» μέσω του τριπτύχου: αναγέννηση ελληνικής παραγωγικής βάσης- εξωστρέφεια- καινοτομία.

Αναφερόμενος στον πρώτο πυλώνα σημείωσε ότι «χωρίς την αναγέννηση της παραγωγικής βάσης, το στοίχημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν πρόκειται να το κερδίσουμε ποτέ γιατί θα βρεθούμε ξανά σε νέα δυσθεώρητα ελλείμματα και υπέρογκα χρέη» και κάλεσε τους συμμετέχοντες να «αγκαλιάσουν» το προσωπικό του σύνθημα: «πιστεύουμε στην Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα».

Στον δεύτερο πυλώνα της εξωστρέφειας, πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λακασά, «για να τεθεί η ελληνική οικονομία ξανά σε στέρεες βάσεις, να μεταφέρει ένα επιπλέον 20% με 25% του ετήσιου ΑΕΠ σε νέες εξαγωγικές δραστηριότητες».

Για τον τρίτο πυλώνα, αυτόν της καινοτομίας, σημείωσε ότι το Horizon 2020, σε συνδυασμό με την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το α' εξάμηνο 2014 είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας για την ανάπτυξη και την καινοτομία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας διεθνώς. Μάλιστα, στην προγραμματική περίοδο έως το 2020 προβλέπεται ότι θα διοχετεύσει περίπου 30% περισσότερη χρηματοδότηση σε σχέση με την περίοδο 2007-2013.

Στην ίδια ενότητα, ο Jorgen Kleist, εκτελεστικός διευθυντής της Stokab (Σουηδία) παρουσίασε το παράδειγμα της εταιρείας, που έκλεισε με κύκλο εργασιών 80 εκατ. ευρώ το 2013 και μέσω αυτού, το 90% των νοικοκυριών της Στοκχόλμης (400.000 νοικοκυριά) διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση μέσω οπτικών ινών.

Από την πλευρά του, ο Maurizio De Dominicis, επικεφαλής του τομέα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και διευθύνων σύμβουλος της Ericsson Hellas σημείωσε ότι η τεχνολογία είναι καταλύτης για την ανάπτυξη και τόνισε ότι, σύμφωνα με έρευνες, μεγάλο ποσοστό των πολιτών εκτιμά πως η καλή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της δημόσιας ζωής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή