Εξετάζονται φορολογικά κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Εξετάζονται φορολογικά κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία του δεύτερου εξαγωγικού κλάδου της χώρας και την απασχολεί η πίεση που δέχονται οι 7.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 30.000 εργαζομένους και γι’ αυτό στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ο κλάδος αλουμινίου θα χαρακτηριστεί ως ένας από τους οκτώ κλάδους-πυλώνες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη 4 προτάσεις του υπουργείου για να ενισχυθεί ο κλάδος, που έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του ’90 αφού η πτώση των πωλήσεων κατά την εξαετή ύφεση 2008-2013 άγγιξε το 70%.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ήταν τα εξής: α) Υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για τους πολίτες, ώστε να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους και με τον τρόπο αυτό να στηριχθεί η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου, β) θα συνεχιστεί η δράση «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δική του πρόταση και όχι για θέμα που έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, πως ένας καλός τρόπος στήριξης των κατασκευών και ιδιαίτερα του αλουμινίου είναι η παροχή και φορολογικών κινήτρων για ενεργειακές αναβαθμίσεις σπιτιών. «Δεν μιλάω για παραπάνω χρήματα, που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διατεθεί μέρος των κονδυλίων που αφορούν το επίδομα θέρμανσης και τα οποία δεν απορροφώνται από τα νοικοκυριά, ή να επιλέγουν τα ίδια τα νοικοκυριά τη φορολογική ελάφρυνση έναντι του επιδόματος θέρμανσης για να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους. Το τρίτο μέτρο είναι η πάταξη του παρεμπορίου στον κλάδο και ειδικά οι αθρόες εισαγωγές από Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες. Ο υπουργός ανέφερε ότι από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζεται να δοθούν περισσότερες ευθύνες στις περιφέρειες για αύξηση των ελέγχων και θα γίνει διασύνδεση των τελωνείων με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για να διασφαλίζονται τα πρότυπα.

Το τέταρτο μέτρο είναι η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για μείωση του ενεργειακού κόστους και για τη χρηματοδότηση. «Θέλουμε να είμαστε υπουργείο Βιομηχανίας με ενεργές βιομηχανίες στη χώρα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας ότι η διυπουργική επιτροπή (συμμετέχουν οι κ. Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Μανιάτης και Βρούτσης) θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την ερχόμενη Παρασκευή. Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου, Ελευθέριος Ταφρόγλου, υπογράμμισε πως το 2013 ο κλάδος εξήγαγε τα προϊόντα του σε περισσότερες από 60 χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή