Aύξηση έως 11% των κρατήσεων από τις ξένες αγορές για το 2014

Aύξηση έως 11% των κρατήσεων από τις ξένες αγορές για το 2014

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μέχρι στιγμής κρατήσεις από τις ξένες αγορές για διακοπές στον ελληνικό προορισμό τη φετινή σεζόν καταγράφουν αύξηση από 8% έως 11%, μία τάση που αν διατηρηθεί θα οδηγήσει σε νέο ρεκόρ τα τουριστικά μεγέθη της χώρας.

Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Λύσσανδρος Τσιλίδης, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη ζήτηση καταγράφεται για την αγορά ποιοτικών πακέτων All inclusive σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Παράλληλα, σημείωσε ότι επανέρχεται το ενδιαφέρον για διακοπές στη χώρα μας σε ξενοδοχειακού τύπου «κλαμπ» διακοπών κυρίως από την ιταλική και γαλλική αγορά. Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε ως ανερχόμενες αγορές για τη χώρα μας τις αγορές της Κίνας και της Ινδίας, προβλέποντας ότι θα αναπτυχθούν με ταχύτερους ρυθμούς λόγω και της βελτίωσης της διαδικασίας των θεωρήσεων από τις ελληνικές αρχές.

Θετικά, όμως, διαμορφώνεται και η τάση των ναυλώσεων από το εξωτερικό στον χώρο του γιότινγκ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνη Στελλιάτο αν και παραμένουν σε εκκρεμότητα μία σειρά σημαντικών ζητημάτων για την αγορά όπως ο καθορισμός της μεθοδολογίας πληρωμής του Τέλους Πλεύσης και Παραμονής που έχει επιβληθεί στις αρχές του έτους στους ιδιοκτήτες σκαφών. Η μεγαλύτερη ζήτηση, πρόσθεσε, καταγράφεται για ναυλώσεις σκαφών με διαδρομές που περιλαμβάνουν τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Εξάλλου, το 2013 ο ελληνικός προορισμός πέτυχε μία από τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε αφίξεις ξένων τουριστών στην Ευρώπη, φθάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 17,92 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης αφίξεων, εκ των σημαντικότερων αγορών για την Ελλάδα, καταγράφηκαν από τη Ρωσία κατά 54,7% φθάνοντας σε 1,35 εκατ. και από τις ΗΠΑ κατά 24,8% φθάνοντας σε 466,5 χιλ. Επίσης, αύξηση κατά 17,9% παρουσίασαν οι αφίξεις από τη Γαλλία, φθάνοντας σε 1,15 εκατ. και κατά 7,5% από τη Γερμανία αγγίζοντας τα 2,27 εκατ. Στον αντίποδα, οι αφίξεις από τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 3,9% φθάνοντας σε 1,85 εκατ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,9% αγγίζοντας τα 12 δισ. ευρώ που αποτελεί, επίσης, ρεκόρ όλων των εποχών για τον ελληνικό προορισμό. Πάντως, το ύψος των εισπράξεων αναμένεται να κινηθεί σε, ακόμη, υψηλότερα επίπεδα με την ενσωμάτωση και των στοιχείων των εσόδων από την κρουαζιέρα των τριών τελευταίων μηνών του περυσινού έτους. Ανά αγορά οι εισπράξεις από τους Ρώσους τουρίστες αυξήθηκαν κατά 42,2% φθάνοντας σε 1,34 δισ. ευρώ, από τους Αμερικανούς κατά 32,8% φθάνοντας σε 565,5 εκατ. ευρώ, από τους Γάλλους κατά 18,5% φθάνοντας σε 904,9 εκατ. ευρώ και από τους Γερμανούς κατά 14,8% αγγίζοντας τα 1,9 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τους Βρετανούς τουρίστες μειώθηκαν κατά 4,3% φθάνοντας σε 1,36 δισ. ευρώ.

Eντυπωσιακή, όμως, ήταν η πορεία των τουριστικών μεγεθών της χώρας και τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 21,7% φθάνοντας σε 402,7 χιλ. και το ύψος των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 15,6% φθάνοντας σε 168,5 εκατ. ευρώ.

Το 2013, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 2012, αγγίζοντας τα 654 ευρώ. Επιπροσθέτως, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 10,15 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18,1%. Σε αυτό συνέβαλε η αύξηση των τουριστικών εσόδων, ενώ οι ταξιδιωτικές πληρωμές από τους Ελληνες στο εξωτερικό παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 0,2% ή 5 εκατ. ευρώ φθάνοντας σε 1,84 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 60,4% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν το 58,9% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή