Στην τελική ευθεία η συμφωνία με Gazprom για την τιμή φυσικού αερίου

Στην τελική ευθεία η συμφωνία με Gazprom για την τιμή φυσικού αερίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα που θα κυμαίνονται κοντά στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ευρώπης -ανέρχεται σε 393 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα- και με αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2013 αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για τη νέα τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου από την Gazprom στην Ελλάδα. Χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασ. Παπαγεωργίου, επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom βρίσκονται στο τελικό στάδιο, εκτιμώντας ότι ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συμφωνία και τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο της προσφυγής σε διαιτησία απομακρύνεται.

Ακόμη και αν η τιμή δεν είναι αυτή που επεδίωκε αρχικά η ελληνική πλευρά, κοντά δηλαδή στα 380 δολάρια/1.000 κ.μ., η συμφωνία θα δώσει ανάσα τόσο στη βιομηχανία όσο φυσικά και στους οικιακούς καταναλωτές, καθώς μάλιστα οι μειώσεις θα περάσουν άμεσα στα τιμολόγια. Οι δεύτεροι, μάλιστα, αναμένεται να έχουν διπλό όφελος, καθώς οι μειώσεις θα περάσουν τόσο στο φυσικό αέριο που οι ίδιοι καταναλώνουν, ενώ πιθανώς θα οδηγήσουν και σε αποκλιμάκωση των τιμών των προϊόντων. Για να αντιληφθεί κανείς το όφελος, αρκεί να πούμε ότι σήμερα η Ελλάδα πληρώνει για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την Gazprom 460 δολάρια/1.000 κ.μ. Πέραν αυτών, βεβαίως, η Ελλάδα δύσκολα μπορεί να πετύχει πολύ χαμηλότερες τιμές, καθώς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες καταναλώνει πολύ μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η φόρμουλα που διαμορφώνει την τιμή είναι συνδεδεμένη με το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου το 2014 αναμένεται να κινηθούν καθοδικά.

Η νέα τιμή προμήθειας θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου 2013 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2013, όπως αρχικά είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά, με το επιχείρημα ότι η διαπραγμάτευση με τη ρωσική εταιρεία ξεκίνησε τον Ιούνιο και όχι νωρίτερα. Μένει να δούμε, πάντως, στην τελική συμφωνία εάν θα προβλέπονται εκπτώσεις σε περίπτωση που η Ελλάδα θα αγοράσει επιπλέον ποσότητες, αλλά και εάν θα μειωθούν οι ποσότητες που εμπίπτουν στις ρήτρες take or pay. Δηλαδή, ο πελάτης υποχρεούται να παραλάβει και να καταβάλει το τίμημα αντιστοίχως για μία ήδη προσυμφωνηθείσα ελάχιστη ποσότητα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια ενός έτους και ακόμη και αν δεν την παραλάβει πληρώνει τη διαφορά του τιμήματος μεταξύ της συμφωνηθείσας ποσότητας αερίου και αυτής που πραγματικά παρελήφθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή