Την αδειοδότηση λειτουργίας επιχειρήσεων ακόμη και εντός 24 ωρών προβλέπει το νομοσχέδιοπλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και συνάμα καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο αλλάζει άρδην τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων με στόχο να μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες κατά 60%.
Αν και μέχρι την τελική ψήφισή του στη Βουλή ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις, ενώ πολλές λεπτομέρειες θα καθορισθούν στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, η «Κ» επιχειρεί σήμερα να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις για τους επιχειρηματίες, υφισταμένους και εν δυνάμει.
1. Με ποιον τρόπο θα γίνεται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων;
– Για τις επιχειρήσεις ήπιας δραστηριότητας, π.χ. ένα κατάστημα ρούχων, θα αρκεί απλή δήλωση που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ και στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο). Για επιχειρήσεις όπως αυτές που θεωρούνται μέσης όχλησης, π.χ. μια βιοτεχνία ενδυμάτων, ο επιχειρηματίας θα δηλώνει υπεύθυνα ότι συμμορφώνεται με γενικά πρότυπα λειτουργίας, τα οποία θα καθορισθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Η βεβαίωση μπορεί να δίνεται και από πιστοποιημένους φορείς του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις στις δύο πρώτες περιπτώσεις θα ελέγχονται εκ των υστέρων δειγματοληπτικά. Σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι υπάρχει, π.χ., ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος (ορυχεία) θα απαιτείται άδεια από πριν, που θα δίνεται από αρμόδιες αρχές. Ομως οι διαδικασίες θα περιορισθούν σε 7 έναντι 21 σήμερα.
2. Πόσος χρόνος θα απαιτείται για την αδειοδότηση;
– Στην περίπτωση της απλής γνωστοποίησης σε ΔΟΥ και ΓΕΜΗ θα απαιτείται μία ημέρα. Ακόμη και στην αδειοδότηση βαριάς βιομηχανίας προβλέπεται η έγκριση ή απόρριψη της αίτησης εντός 50 ημερών. Εάν μετά τις 50 ημέρες δεν υπάρχει απάντηση, θα θεωρείται ότι η αίτηση έχει γίνει δεκτή.
3. Χρειάζεται ο επιχειρηματίας να επικοινωνεί συνεχώς με τις αρμόδιες αρχές για την πορεία της αδειοδότησης;
– Οχι. Θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της αίτησής του στην ειδική ηλεκτρονική πύλη που θα κατασκευαστεί. Εκεί θα καταχωρίζει ηλεκτρονικά την αίτηση και τα δικαιολογητικά.
4. Πόσο θα κοστίζει στις επιχειρήσεις ο νέος τρόπος αδειοδότησης;
– Οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν ετησίως παράβολο (το ύψος του θα καθορισθεί με ΚΥΑ), που θα χρηματοδοτεί την εποπτεία και τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν υπηρεσίες ιδιωτικών φορέων, θα επιβαρύνονται με τις χρεώσεις αυτών οι οποίες θα διαμορφώνονται ελεύθερα. Πάντως, το ΥΠΑΝ δύναται να ορίζει πλαφόν στις χρεώσεις. Δεν θα έχουν όμως πλέον την επιβάρυνση του διοικητικού κόστους.
5. Αφού θα γίνεται εκ των υστέρων έλεγχος και μάλιστα δειγματοληπτικά, πώς θα διασφαλίζεται η μη παραβίαση του νόμου;
– Τα πρόστιμα και οι ποινικές κυρώσεις θεωρούνται αποτρεπτικά για την τέλεση παραβάσεων. Προβλέπονται πρόστιμα έως 3 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη και οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης. Επίσης, για τους επικεφαλής της επιχείρησης προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως δέκα έτη.
Με γνωστοποίηση στον δήμο
Με απλή γνωστοποίηση στον δήμο αδειοδοτούνται ήδη 25 κατηγορίες επιχειρήσεων που θεωρούνται χαμηλής επικινδυνότητας. Πρόκειται για: οπωροπωλείο, κρεοπωλείο, παντοπωλείο, πτηνοπωλείο, αυγοπωλείο, ιχθυοπωλείο, γαλακτοπωλείο, καφεκοπτείο, κατάστημα αλλαντικών-τυριών, πώλησης τυποποιημένων παγωτών, αναψυκτικών, ποτών, ειδών σοκολατοποιίας, μπισκοτοποιίας κ.λπ. σε εμπορικά καταστήματα, πώλησης παγωτού ή καφέ από αυτόματες μηχανές που δραστηριοποιούνται σε εμπορικά καταστήματα ή σε καταστήματα παροχής υπηρεσιών, πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, ελαίων, γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής, μόνο ειδών ζαχαροπλαστικής, άρτου, έτοιμου φαγητού, κατάστημα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων, κάβα, κομμωτήριο, κουρείο, κατάστημα περιποίησης χεριών–ποδιών, εργαστήριο δερματοστιξίας (τατουάζ), γυμναστήριο και αθλητική σχολή.