Μείωση δανείων ελληνικών τραπεζών προς τη ναυτιλία

Μείωση δανείων ελληνικών τραπεζών προς τη ναυτιλία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Περαιτέρω συρρίκνωση, ενδεχομένως της τάξης του 5% έως και 10%, εκτιμάται ότι εμφανίζει στο κλείσιμο του 2013 το χαρτοφυλάκιο των ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κοντά στα 11 δισ. ευρώ, από 12,7 δισ. το 2012 και 16,14 δισ. το 2009. Η αποκλιμάκωση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ποια είναι η βασική αιτία αυτής της αρνητικής εξέλιξης; Κυρίως, το γεγονός ότι η κρίση στις ναυλαγορές και μια σειρά από άλλους παράγοντες εξακολουθούν να αποστερούν πόρους από την ποντοπόρο ναυτιλία. Ορισμένες πλευρές της ναυτιλιακής βιομηχανίας συνδέουν τις εξελίξεις αυτές, ειδικά στο ρυθμιστικό πλαίσιο, με την πίεση που επιχειρούν να ασκήσουν στην ελληνική ναυτιλία ανταγωνιστικές ναυτιλιακές δυνάμεις της Ευρώπης, που έχουν ρόλο στη διαμόρφωση των σχετικών αποφάσεων. Ηδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό.

Αν και οι επιχειρηματίες της ναυτιλίας έχουν στραφεί με επιτυχία σε εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις από private equities, αλλά και από ασιατικές και κάποιες δυτικές τράπεζες, η συγκυρία προβληματίζει επίμονα τους παροικούντες τον ελληνικό εφοπλισμό. Και αυτό, διότι διαρρηγνύονται αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες δεκαετιών με ελληνικές τράπεζες. Αυτό επισημαίνουν τόσο τραπεζικοί όσο και ναυτιλιακοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να υπονομεύσουν την ελκυστικότητα της χώρας ως ναυτιλιακού κέντρου, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά σε αυτό το μέτωπο, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάκαμψης που κάνει.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Petrofin Bank Research, ενώ η διεθνής τραπεζική έκθεση στην ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία αναμένεται να κινηθεί σταθεροποιητικά το 2013, έπειτα από αλλεπάλληλα έτη μείωσης, το κομμάτι των ελληνικών τραπεζών έχει υποχωρήσει περαιτέρω. Το 2012 τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στην ελληνόκτητη ναυτιλία ήταν 12,7 δισ. δολ., ποσό μειωμένο κατά 12,49% από το 2011. Σε διεθνές επίπεδο, ξένες και ελληνικές τράπεζες είχαν υπόλοιπα δανείων και πιστωτικών γραμμών προς την ελληνόκτητη ναυτιλία συνολικού ύψους 65,78 δισ. Το ποσό αυτό ήταν μειωμένο κατά 2,83% σε σχέση με το 2011.

Ομως αυτή η πιστωτική συρρίκνωση ήταν πολύ μικρότερη από την ελληνική και εκτιμάται ότι μπορεί να ανακοπεί με την είσοδο στην αγορά ασιατικών τραπεζών. Οπως ενδεχομένως και με την αύξηση των χαρτοφυλακίων τραπεζών όπως οι ABN Amro, DVB, Nordea, Bremer, Nord LB, KFW και Credit Suisse που είχαν ενισχύσει τις χρηματοδοτήσεις τους και το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή