ΕΛΠΕ: πιέσεις από τα χαμηλά περιθώρια διύλισης

ΕΛΠΕ: πιέσεις από τα χαμηλά περιθώρια διύλισης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2013 ανακοίνωσε ο όμιλος των ΕΛΠΕ, επηρεασμένα από τα χαμηλά περιθώρια διύλισης που είναι τα χειρότερα της τελευταίας δεκαετίας στον κλάδο διύλισης της Ευρώπης. Τα συγκρίσιμα EBITDA του ομίλου κατέγραψαν υποχώρηση 60% στο σύνολο της χρονιάς και διαμορφώθηκαν σε 178 εκατ. ευρώ έναντι 444 εκατ. το 2012. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη πέρασαν σε αρνητικό έδαφος (από 232 εκατ. σε ζημίες 117 εκατ.) όπως και τα καθαρά κέρδη (269 εκατ. ζημίες αντί για 86 εκατ. κέρδη). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο όμιλος το δ΄ τρίμηνο του έτους ολοκλήρωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που οδήγησε στη μείωση του προσωπικού 7% και ετήσια μείωση κόστους ύψους 20 εκατ. Συνολικά οι σωρευτικές εξοικονομήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, εξαιρουμένων των αναλογουσών δαπανών και επενδύσεων για την εφαρμογή τους, ξεπερνούν τα 500 εκατ., ενώ ο στόχος για επιπλέον όφελος το 2014 ανέρχεται σε 80 εκατ. καθώς ο όμιλος εστιάζει στην αριστοποίηση της λειτουργίας σε όλες τις δραστηριότητές του.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2013, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε: «Το 2013 βιώσαμε το πλέον δυσμενές περιβάλλον για την ευρωπαϊκή βιομηχανία διύλισης της τελευταίας δεκαετίας, επιπλέον των σημαντικών προκλήσεων του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος με το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και την υψηλή φορολογία. Παρόλα αυτά, η ελληνική αγορά καυσίμων, μετά τη συρρίκνωσή της κατά 50% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στο Δ΄ τρίμηνο του 2013, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη ζήτηση λευκών προϊόντων πετρελαίου στην περιοχή εμφανίζονται θετικές, ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές». Χθες εξάλλου το δ.σ. του Ομίλου ενέκρινε ως πρόεδρο την τοποθέτηση από το ελληνικό Δημόσιο του κ. Γιάννη Παπαθανασίου στη θέση του παραιτηθέντος για προσωπικούς λόγους κ. Χρήστου-Αλέξη Κομνηνού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή