ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κάτω από τα 5 δισ. ευρώ ο τζίρος των καταστημάτων στις χειμερινές εκπτώσεις

kato-apo-ta-5-dis-eyro-o-tziros-ton-katastimaton-stis-cheimerines-ekptoseis-2010148

Κάτω από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι κυμάνθηκε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατά τις χειμερινές εκπτώσεις που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, επίδοση χαμηλότερη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και κατά 50% χαμηλότερη περίπου σε σύγκριση με το 2010. Η αγοραστική κίνηση ήταν περιορισμένη, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων φαίνεται ότι ευνόησε κυρίως τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και όχι τις περιφερειακές αγορές.

Ο χαμηλός τζίρος των εκπτώσεων ήρθε ως συνέχεια σε έναν επίσης απογοητευτικό από άποψης αγοραστικής κίνησης Δεκέμβριο, όπου ο δείκτης όγκου του λιανεμπορίου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 6,1%, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στα φαρμακευτικά και καλλυντικά (11,3%) και στα σούπερ μάρκετ (9,2%). Πάντως, παρατηρείται επιβράδυνση της μείωσης των πωλήσεων καθώς τον Δεκέμβριο του 2013 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2011 ο αντίστοιχος δείκτης όγκου είχε υποχωρήσει κατά 8,3%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο τζίρος κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις διαμορφώθηκε κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, περίπου στα 4,68 δισ. ευρώ έναντι 5,5 δισ. ευρώ στις χειμερινές εκπτώσεις του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010, πριν από την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο, ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων ήταν σχεδόν διπλάσιος από τον φετινό. Η αγοραστική κίνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων, ήταν μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 19,2%, ενώ σε ορισμένες περιοχές η υποχώρηση έφτασε ακόμη και το 40%.

Στην Αθήνα το λιανεμπόριο λειτούργησε στην ουσία με δύο ταχύτητες. Στο κέντρο της πρωτεύουσας η αγοραστική κίνηση κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ αντιθέτως στις περιφερειακές αγορές της Αθήνας υποχώρησε από 20% έως 40% σε σχέση με το 2013. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών μεταξύ εμπόρων-μελών του. Οι έμποροι που διατηρούν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας δήλωσαν σε ποσοστό 36% ότι οι πωλήσεις τους ήταν υψηλότερες κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις περιφερειακές αγορές ήταν αρκετά χαμηλότερο, 20%.

Χειρότερα από το 2013 πήγαν οι πωλήσεις σύμφωνα με το 40% των εμπόρων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις περιφερειακές αγορές είναι 60%. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το 56% των ερωτηθέντων στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται από αρκετά έως και πάρα πολύ ικανοποιημένο από την αγοραστική κίνηση της πρώτης Κυριακής των εκπτώσεων, ενώ στις περιφερειακές αγορές το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 29,9%. Ανάλογη εικόνα διαμορφώθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο της πόλης η αγοραστική κίνηση υποχώρησε έως 15%, ενώ στις περιφερειακές αγορές η αντίστοιχη μείωση ήταν 21% έως 30%.