OMEGA: Επίσημος χρονομέτρης και στους Παραολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες του Sochi

OMEGA: Επίσημος χρονομέτρης και στους Παραολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες του Sochi

7' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 7 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 20:14 ακριβώς, τα εννέα μεγάλα ρολόγια αντίστροφης μέτρησης της OMEGA που είχαν στηθεί σε εννέα διαφορετικά σημεία της Ρώσικης επικράτειας, μηδένισαν τον χρόνο και σήμαναν την έναρξη των Χειμερινών Αγώνων του Sochi 2014, με την OMEGA και πάλι Επίσημο Χρονομέτρη, για 26η φορά από το 1932. Τον ίδιο ρόλο η εταιρεία θα επαναλάβει και στις 7 Μαρτίου, στους Παραολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες.

Ήταν μια συγκινητική στιγμή, η πρώτη σε αυτούς τους εντυπωσιακούς και πολυσυζητημένους Αγώνες που θα θυμούνται όλοι όσοι τους παρακολούθησαν από κοντά ή από τα σημεία όλου του πλανήτη.

Η OMEGA υπήρξε η πρώτη εταιρεία στην οποία εμπιστεύτηκαν τον ρόλο του Επίσημου Χρονομέτρη όλων των Αγώνων που περιλαμβάνονταν στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1932. Η σχέση αυτή οδήγησε σε περισσότερα από 80 χρόνια πρωτοπόρων καινοτομιών που ανέπτυξε η OMEGA στο χώρο των αθλητικών χρονομετρήσεων.

Δίπλα στις εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις στο Sochi όλοι περίμεναν να δουν και τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα της OMEGA και δεν έμειναν απογοητευμένοι. 260 επαγγελματίες τεχνικοί βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις των Αγώνων με την υποστήριξη 170 εκπαιδευμένων εθελοντών, και διαχειρίστηκαν 230 τόνους εξοπλισμού μεταξύ των οποίων 30 δημόσιους και 90 αθλητικούς πίνακες αποτελεσμάτων, 78 χιλιόμετρα καλωδίων και οπτικών ινών και για τη χρονομέτρηση και τη διαχείριση πληροφοριών, υπερσύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής την οποία έχει αναπτύξει και προσαρμόσει ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αγωνίσματος, η OMEGA.

Μια παγκόσμια πρεμιέρα για την OMEGA: το Measurement Unit

Η OMEGA παρουσίασε για πρώτη φορά μία νέα τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στους αγώνες bobsleigh που έγιναν στο Sanki Sliding Center στο Sochi. Το Measurement Unit είναι ένα σύστημα που εγκαθίσταται επάνω σε κάθε έλκηθρο του bobsleigh και συγκεντρώνει σημαντικές πληροφορίες για την ταχύτητα και την επιτάχυνση κατά τη διάρκεια της κούρσας, οι οποίες είναι αυτόματα διαθέσιμες στους αγωνιζόμενους, στις ομάδες τους αλλά και στους τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Η OMEGA και το Monobob

Εκτός από τη χρονομέτρηση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η OMEGA, από το 2002, παρέχει ακριβείς και έγκυρες μετρήσεις απόλυτης ακρίβειας και στις διοργανώσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Bobsleigh και Tobogganing (FIBT). Παράλληλα έχει την ευθύνη της ανάπτυξης τεχνολογίας χρονομέτρησης για ένα συναρπαστικό νέο άθλημα, παραλλαγή του bobsleigh: του monobob – μία δυναμική επιλογή για αθλητές που είναι νέοι στο bobsleigh ή προτιμούν να αθλούνται σε μονό έλκηθρο.

Ο νέος εξοπλισμός της OMEGA για το χόκεϊ στον πάγο

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Χόκεϊ Επί Πάγου (IIHF), η OMEGA ανέπτυξε μία πρωτοποριακή νέα τεχνολογία, ένα Σύστημα Αναγνώρισης Σφυρίγματος το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στους αγώνες χόκεϊ στον πάγο, στο Sochi. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, κάθε παράγοντας επί πάγου είναι εξοπλισμένος με ένα ασύρματο μικρόφωνο για να μιλάει στον scorekeeper στον πάγκο της χρονομέτρησης. Το αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης Σφυρίγματος καταγράφει τα ηχητικά σήματα στη διάρκεια όλου του αγώνα και σταματάει αυτόματα το ρολόι αμέσως μόλις αναγνωρίσει τον ήχο της σφυρίχτρας του διαιτητή. Ο χρόνος του αγώνα σταματάει μέσα σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου – τουλάχιστον μισό δευτερόλεπτο πιο γρήγορα δηλαδή, από όσο θα έκανε ο χρονομέτρης για να δώσει το σήμα της παύσης «χειροκίνητα».

Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Εκκίνησης

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Vancouver παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό «πιστόλι» εκκίνησης, κάτι που είχε συζητηθεί πολύ. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Sochi ήταν η τέταρτη φορά που έκανε την εμφάνισή του αυτό το «διαστημικό» πιστόλι που μοιάζει σαν αντικείμενο από ταινία επιστημονικής φαντασίας και κέρδισε πάλι τις εντυπώσεις, όχι μόνο για το design του αλλά και για τη λειτουργία του.  Με το πάτημα της σκανδάλης, τρία πράγματα συμβαίνουν ακαριαία: εκπέμπεται μία λάμψη, ένας ήχος μεταδίδεται μέσω των ηχείων και ένας παλμός εκκίνησης μεταδίδεται στο σύστημα χρονομέτρησης.

Snowgate: Η Πύλη Εκκίνησης

Οι Αλπινιστές σκιέρ αυτών των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινούσαν τις διαδρομές τους μέσα από μία πύλη εκκίνησης με το όνομα “Snowgate”. Η νέα αυτή τεχνολογική καινοτομία της OMEGA εξασφαλίζει ότι το τίναγμα της εκκίνησης για κάθε σκιέρ ενεργοποιείται όταν η μπάρα βρίσκεται ακριβώς στην ίδια γωνία για όλους τους αγωνιζόμενους.

Φωτοκύτταρα λέιζερ

Σε όλους τους διαδρόμους των αγώνων ταχύτητας στο Sochi, η OMEGA είχε τοποθετήσει ζευγάρια φωτο-αισθητήρων λέιζερ για να μετρούνται με ακρίβεια οι χρόνοι εκκίνησης, οι ενδιάμεσοι χρόνοι, ο τερματισμός και η μέγιστη ταχύτητα που σημειώθηκαν από κάθε αθλητή.

Ο μετρητής Quantum της OMEGA

Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, με βελτιωμένη ανάλυση 1 μs (ενός εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου) ο μετρητής Quantum σηματοδότησε την αρχή μίας νέας γενιάς προϊόντων Χρονομέτρησης της OMEGA. Η ανάλυση αυτή είναι 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των προηγούμενων συσκευών.

Οι αναμεταδότες

Εξαιρετικά ελαφριοί και διακριτικοί, οι αναμεταδότες προσαρμόζονται στο δεξί και το αριστερό πόδι του κάθε αγωνιζόμενου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην OMEGA να μετρήσει, να καταγράψει και να αναμεταδώσει τους ενδιάμεσους χρόνους των αθλητών και τις θέσεις τερματισμού τους.

Η κάμερα Scan’O’Vision για το φώτο-φίνις

Ο χρόνος τερματισμού οριστικοποιείται μόλις η λάμα του παγοπέδιλου περάσει την ακτίνα του φωτοκύτταρου που βρίσκεται στην επιφάνεια του πάγου στη γραμμή τερματισμού. Σε περίπτωση αμφιβολιών, η κάμερα φώτο-φίνις Scan’O’Vision της OMEGA καταγράφει τη δραστηριότητα στη γραμμή τερματισμού με 200 καρέ το δευτερόλεπτο. 

Η OMEGA είναι υπερήφανη για τη συνεργασία της με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους αθλητές, προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία χρονομέτρησης που ανέδειξε και τους φετινούς νικητές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Sochi 2014.

Το OMEGA Pavilion

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Αγώνων, η OMEGA εγκαινίασε στο Ολυμπιακό Χωριό, το OMEGA Pavilion, ένα διώροφο κτίριο για τους επισκέπτες της. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο CEO του Ομίλου Swatch κ.Nick Hayek, ο Πρόεδρος της OMEGA κ.Stephen Urquhart, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής IOC κ.Thomas Bach και ο θρυλικός αθλητής της κολύμβησης και μέλος της IOC, Alexander Popov. Οι επισκέπτες του OMEGA Pavilion σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση με τα σημαντικότερα μοντέλα ρολογιών της εταιρείας, τα όργανα και τα συστήματα χρονομέτρησης, να παρακολουθήσουν επίδειξη κατασκευής ρολογιού, να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους της OMEGA και να απολαύσουν μία εικονική εμπειρία προσομοίωσης επάνω στο διαδραστικό έλκηθρο bobsleigh παρακολουθώντας το 3D βίντεο speed skating της OMEGA.

Ανάμεσα στις χιλιάδες κόσμου που επισκέφθηκαν το OMEGA Pavilion ήταν και διάσημοι διαφόρων ειδικοτήτων όπως ο Ρώσος φωτογράφος Anton Lange ο οποίος παρουσίασε εκεί και έκθεση με τις νέες του φωτογραφίες, ο Ρώσος αθλητής του luge Albert Demtschenko που μοιράστηκε με τους θαυμαστές του τις καλύτερες στιγμές μιας καριέρας 22 χρόνων στον αθλητισμό και τα σχέδιά του για το μέλλον, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Bobsleigh και Skeleton (FIBT) Ivo Ferriani, ο αναλυτής του NBC στο bobsleigh John Morgan, ο Αθλητικός Διευθυντής της Ελβετικής ομάδας Sliding Christian Szepessy Steinmann και ο Sports Marketing Manager της OMEGA Alain Zobrist.

Επίσης, η OMEGA είχε τη χαρά να υποδεχθεί στο Pavilion δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χόκεϊ, του Ρώσους αθλητές Vyacheslav Fetisov και Andrey Nikolishin, τον Ελβετό σταρ τραγουδιστή Bastian Baker ο οποίος ερμήνευσε την επιτυχία του “I’d Sing for You” αφιερωμένη στην πρώτη πρωταθλήτρια της Ρωσίας στο γυναικείο figure skating, την Adelina Sotnikova, τους Ολυμπιονίκες αθλητές της κολύμβησης και εκπροσώπους της εταιρείας Chad le Clos και Alexander Popov, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού και θυμήθηκαν τις καλύτερες στιγμές από την κολυμβητική τους πορεία στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και την διάσημη βιολίστρια και εκπρόσωπο της OMEGA, Vanessa-Mae η οποία ήρθε στο Sochi για να λάβει μέρος για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο event στο slalom που διοργανώθηκε στο Αλπινικό Κέντρο του Rosa Khutor. Η Vanessa-Mae διαγωνίστηκε με το όνομα Vanessa Vanakorn εκπροσωπώντας την Ταϊλάνδη και δήλωσε ενθουσιασμένη με αυτή την αξέχαστη, «σουρεαλιστική εμπειρία» όπως την χαρακτήρισε μιλώντας στους θαυμαστές της, στο OMEGA Pavilion.

H ελληνική αποστολή της OMEGA

Την Ελλάδα εκ μέρους της OMEGA εκπροσώπησαν στο Sochi οι κυρίες Ζέτα Δούκα και Αγγελική Χονδροματίδου, τις οποίες συνόδευε στο Sochi ο Boutique Director της εταιρείας, κ.ς Μάνθος Μωυσίδης.

Η κ. Ζέτα Δούκα είναι ηθοποιός με σημαντική διαδρομή στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Η κ. Αγγελική Χονδροματίδου έχει πολυετή εμπειρία ως σύμβουλος επικοινωνίας και marketing.

Kαι οι δύο κυρίες είναι ιδρυτικά μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» για την καταπολέμηση της μάστιγας των αναβολικών.

Επιπλέον, η κ. Δούκα είναι Πρόεδρος και η κ. Χονδροματίδου Γεν. Γραμματέας, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΑΝΑΣΑ» για την αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής (νευρική ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία, επεισοδιακή υπερφαγία).

Οι Έλληνες εκπρόσωποι της OMEGA είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μερικές από τις πιο συναρπαστικές στιγμές των Αγώνων από την πρώτη κιόλας ημέρα, όπως το speed skating, τον θρυλικό αγώνα ice hockey Ρωσσίας – Αμερικής, αλλά και το το σκι αντρών, το figure skating και χορό στον πάγο, και να συναντήσουν όλη την ελληνική ολυμπιακή επιτροπή και τους αθλητές στο δείπνο που δόθηκε στο OMEGA Pavilion.

Συλλεκτικά αναμνηστικά ρολόγια περιορισμένης κυκλοφορίας για το Sochi 2014

Η OMEGA για να τιμήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2014 κυκλοφόρησε τα δημοφιλή και τόσο ξεχωριστά αναμνηστικά ρολόγια της, σε περιορισμένο αριθμό κομματιών. Για το Sochi 2014, η εταιρεία δημιούργησε σπέσιαλ εκδόσεις των μοντέλων της Seamaster Planet Ocean. Τα OMEGA Seamaster Planet Ocean “Sochi 2014” κυκλοφορούν σε γυναικεία και αντρικά μεγέθη, και μόνο σε περιορισμένο αριθμό 2.014 κομματιών το καθένα.

Η βαθειά και πλούσια σχέση της OMEGA με τον αθλητισμό κάνει την εταιρεία ιδιαίτερα υπερήφανη που έλαβε μέρος σε ακόμα μία διοργάνωση Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, όπου οι μεγαλύτεροι αθλητές χειμερινών σπορ του κόσμου αγωνίστηκαν στις απότομες πλαγιές του Sochi, διεκδικώντας το χρυσό μετάλλιο. Σαν Επίσημος Χρονομέτρης, η OMEGA χαίρεται για τη συνεργασία της με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC), τις αθλητικές ομοσπονδίες και τους αθλητές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η τεχνολογία χρονομέτρησης θα παραμείνει πρωτοποριακή, κρατώντας ενεργό και δυναμικό το αθλητικό πνεύμα του Ολυμπισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή