Λιγότερα από 100 εκατ. θα χαθούν από το Γ΄ ΚΠΣ

Λιγότερα από 100 εκατ. θα χαθούν από το Γ΄ ΚΠΣ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τελικώς τα χρήματα που θα χαθούν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το οποίο μετά τις διαδοχικές παρατάσεις έκλεισε στα τέλη του 2013.

Οι απώλειες αν και δεν παύουν να αποτελούν χρήματα που θα λείψουν από τη χώρα, θεωρούνται τελικώς επιτυχία, περιορίζοντας τη ζημία που σε αρχική φάση είχε υπολογιστεί στα 3,2 δισ. ευρώ. Αυτός ήταν ο προϋπολογισμός 1.200 ανολοκλήρωτων έργων της περιόδου 2000 – 2006 (Γ΄ ΚΠΣ), τα οποία στα τέλη του 2011 τέθηκαν στο στόχαστρο των ελέγχων της Ε.Ε. Η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων σε συνεργασία με τη ΜΟΔ κατάφερε τελικώς να περιορίσει τα έργα που δεν θεωρούνται λειτουργικά και ως εκ τούτου δεν επιδοτούνται από την Ε.Ε. σε λιγότερα από 80, περιορίζοντας ανάλογα και την απώλεια κοινοτικών πόρων.

Η πλειοψηφία των έργων που ελέγχθηκαν ήταν κυρίως μικρά έργα που υλοποιήθηκαν από τους δήμους της χώρας και τα οποία παρουσίαζαν ατέλειες, καθιστώντας τα μη λειτουργικά. Τέτοια παραδείγματα ήταν ένα μουσείο που δεν διέθετε φύλακα ή εκθέματα, μια καρδιοχειρουργική μονάδα που δεν λειτουργεί γιατί δεν διαθέτει καρδιοχειρουργό, ένας ποδηλατόδρομος όπου παρκάρουν αυτοκίνητα ή ένα λιμάνι που κατασκευάστηκε και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Σύμφωνα με την Ε.Ε. έργα με παρόμοιες «ατέλειες» –ακόμα και αν τυπικά έχουν ολοκληρωθεί– χαρακτηρίζονται «μη λειτουργικά» και ως εκ τούτου έπρεπε να στερηθούν την κοινοτική χρηματοδότηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή