Επενδυτικό «μπουμ» από την απελευθέρωση του bake off

Επενδυτικό «μπουμ» από την απελευθέρωση του bake off

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο προκαλεί η απελευθέρωση του bake off (εγκαταστάσεις ολοκλήρωσης ψησίματος κατεψυγμένης ζύμης) η οποία έγινε την άνοιξη του 2012. Μάλιστα, οι επενδύσεις αναμένεται ότι θα πολλαπλασιαστούν σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει τελικά την πρόταση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για πώληση ψωμιού και σε καταστήματα μη τροφίμων, καθώς και όταν απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, βάσει του νόμου – πλαισίου που δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ηδη μέσα στο 2013 λειτούργησε στο Σχηματάρι μονάδα παραγωγής ζύμης για bake off η οποία, ενώ είχε κατασκευαστεί εδώ και αρκετά χρόνια, δεν είχε λειτουργήσει σχεδόν ποτέ, καθώς το 2007 η τότε κυβέρνηση είχε επιβάλει εκ νέου περιορισμούς στον κλάδο με τον νόμο 3526/2007. Η επαναλειτουργία της μονάδας αυτής από άλλη εταιρεία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας από 50 σε 90. Εντός του 2014, εξάλλου, αναμένεται να λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή μία ακόμη μονάδα παραγωγής bake off από μεγάλη βιομηχανία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των αρτοσκευασμάτων, επένδυση η οποία υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι υφιστάμενες αρτοβιομηχανίες που, ακριβώς λόγω της απελευθέρωσης του bake off, προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής και προθήκης νέων.

Η άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά που απαιτούνται για την εγκατάσταση bake off οδηγεί πλέον όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε σημαντικές επενδύσεις. Η αλυσίδα με το μεγαλύτερο δίκτυο, η «Μαρινόπουλος Α.Ε.», προχωράει μες στο 2014 σε εγκαταστάσεις bake off σε 52 καταστήματά της, επένδυση ύψους περίπου 104 εκατ. ευρώ. Ηδη η εταιρεία έχει εγκαταστήσει bake off σε επτά καταστήματα, ενώ σε τέσσερα έχει δημιουργήσει φούρνους, όπου, δηλαδή, γίνεται και το ζύμωμα του ψωμιού. Το κόστος επένδυσης για κάθε φούρνο υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ. Στα υπόλοιπα καταστήματα η επιχείρηση θα διαθέτει ψωμί το οποίο θα προμηθεύεται από τοπικά αρτοποιεία και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της σύναψης των σχετικών συμφωνιών. «Το ψωμί είναι πολύ σημαντικό προϊόν για εμάς και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε στόχο να διατίθεται από κάθε κατάστημά μας έως το τέλος του χρόνου», δήλωσε στην «Οικονομική Καθημερινή» ο κ. Γιώργος Βογιατζάκης, αναπληρωτής γενικός διευθυντή της «Μαρινόπουλος Α.Ε.» για Ελλάδα, Αλβανία και ΠΓΔΜ.

Πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, η Lidl Hellas, η οποία έχει ήδη εγκαταστήσει bake off σε 36 καταστήματά της, ανακοίνωσε ότι το αργότερο έως το 2015 θα έχει δημιουργήσει τις λεγόμενες «θερμές γωνιές» σε όλο το δίκτυό της (226 καταστήματα).

Ανάλογα σχέδια έχει και η «ΑΒ Βασιλόπουλος». Η αλυσίδα έχει επίσης δημιουργήσει φούρνο –επένδυση ύψους 80.000 ευρώ και πλέον– σε κατάστημά της στην Ηλιούπολη, μοντέλο που θα εφαρμοσθεί και σε άλλα μεγάλα καταστήματα. Παράλληλα, προχωράει επίσης σε συνεργασίες με τοπικά αρτοποιεία.

Δραστηριότητα στο bake off αναπτύσσεται πλέον από όλες τις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μαυρομαρά, πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αρτοποιητικών Μονάδων (ΠΣΑΜ), γεγονός που συνεπάγεται επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Κι αυτό διότι το ελάχιστο κόστος επένδυσης για μία εγκατάσταση bake off ανέρχεται σε περίπου 25.000 ευρώ, ενώ η λειτουργία της απαιτεί κατ’ ελάχιστον 3-4 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή