ICAP: Σημαντική υποχώρηση των ζημιών στις επιχειρήσεις το 2012

ICAP: Σημαντική υποχώρηση των ζημιών στις επιχειρήσεις το 2012

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών και το 2012 επηρέασε άμεσα τη συνολική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα του ελληνικού εταιρικού τομέα. Οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν νέα πτώση, το δε καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε για τρίτο κατά σειρά έτος ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες περιορίστηκαν σημαντικά.

Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει η ετήσια έκθεση της ICAP «Η Ελλάδα σε Αριθμούς 2011-2012», την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 19.621 επιχειρήσεων (πλην τραπεζών) μειώθηκε το 2012 κατά 3,4% και περιορίστηκε σε 155,3 δισ. Συγκεκριμένα, μειωμένες ήταν οι πωλήσεις σε επτά από τους εννέα μεγάλους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού), ενώ οι μόνοι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν η ενέργεια/ύδρευση και η μεταποίηση. «Θετικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι οι συνολικές ζημίες περιορίστηκαν σημαντικά», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος. Ειδικότερα, «στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα οι ζημίες περιορίστηκαν κατά 34,3%, ενώ στον χρηματοπιστωτικό τομέα η συρρίκνωση των ζημιών ήταν πολύ εντονότερη (-71,2%). Είναι εμφανές, όμως, ότι απαιτείται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για την επάνοδο σε συνθήκες επαρκούς και διατηρήσιμης κερδοφορίας».

–  Γεωργία – αλιεία: Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε οριακά το 2012 κατά 0,8%, σε 1,51 δισ., ταυτόχρονα όμως οι συνολικές ζημίες των 270 επιχειρήσεων του κλάδου διευρύνθηκαν κατά 11,2%, σε 67 εκατ. περίπου.

–  Μεταποίηση: Ηταν ο ένας εκ των δύο κλάδων στους οποίους σημειώθηκε (έστω και μικρή) αύξηση του κύκλου εργασιών το τελευταίο έτος, η οποία όμως δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη σημαντική επιδείνωση στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα. Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 50,1 δισ. περίπου, ήταν δε κατά 1,34% υψηλότερες έναντι του προηγουμένου έτους.

–  Ενέργεια – ύδρευση: Ο κύκλος εργασιών των 440 επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε με έντονο ρυθμό το 2012, η δε κερδοφορία βελτιώθηκε δραστικά· μάλιστα, ο κλάδος ήταν ο μόνος που παρέμεινε κερδοφόρος το 2012.

–  Κατασκευές: Οι πωλήσεις των 1.343 επιχειρήσεων του κλάδου μειώθηκαν ξανά με διψήφιο ρυθμό, κατά 12,6% και διαμορφώθηκαν σε 3,6 δισ., ενώ τα αντίστοιχα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 455,6 εκατ., μειωμένα κατά 9,2%.

– Εμπόριο: Ο μεγαλύτερος κλάδος από πλευράς κύκλου εργασιών και αριθμού επιχειρήσεων, γνώρισε το 2012 νέα επιδείνωση. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 6.526 Α.Ε. και ΕΠΕ του κλάδου μειώθηκε κατά 8,65% και περιορίστηκε σε 55,3 δισ. (απώλεια εσόδων 5,2 δισ. το τελευταίο έτος).

–  Ξενοδοχεία – εστιατόρια: Ο κύκλος εργασιών των 2.127 επιχειρήσεων το 2012 μειώθηκε κατά 9,2%, σε 2,7 δισ.

–  Μεταφορές – επικοινωνίες: Οι συνολικές πωλήσεις των 742 επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 6,4%, σε 12,1 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή