OTE TV και γρήγορο Ιnternet στηρίζουν τα κέρδη του Οργανισμού

OTE TV και γρήγορο Ιnternet στηρίζουν τα κέρδη του Οργανισμού

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις νέας γενιάς και οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης συνιστούν το ανάχωμα στην κάμψη των εσόδων του ΟΤΕ από τις παραδοσιακές υπηρεσίες της τηλεφωνίας. Ο όμιλος ΟΤΕ κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του για το 2013 ανέφερε ότι κατά τον πρώτο χρόνο διάθεσης της σχετικής υπηρεσίας, πρόσθεσε 43.000 συνδρομητές σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων VDSL (Very high bitrate Digital Subscriber Line), ενώ παράλληλα υπερδιπλασίασε τους συνδρομητές της δορυφορικής τηλεόρασης.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι ευρυζωνικές συνδέσεις του ΟΤΕ στη σταθερή διευρύνθηκαν μέσα στο 2013 κατά 7%, φτάνοντας σε 1,26 εκατ. Εξ αυτών οι 43.500 ήταν συνδέσεις τεχνολογίας VDSL τις οποίες ο ΟΤΕ προωθεί στην ελληνική αγορά από τα τέλη του 2012. Πρόκειται για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων μέχρι 50 Mbps. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Ο οργανισμός ανακοίνωσε αύξηση των συνδρομητών κατά 120% μέσα στο 2013, φτάνοντας τις 256.000 συνδρομές. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, οι συνδρομές αυτές αφορούν τόσο τη δορυφορική όσο και τη διαδικτυακή τηλεόραση. Η συντριπτική πλειοψηφία, ωστόσο, αφορά συνδρομές ΟΤΕ TV μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα, πρακτικά μέσα σε δύο χρόνια, ο ΟΤΕ κατάφερε να πλησιάσει τα μεγέθη της Nova στη συνδρομητική τηλεόραση. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο τέλος του 2011 οι συνδρομητές του ΟΤΕ TV μόλις που ξεπερνούσαν τις 50.000, ενώ για το δ΄ τρίμηνο του 2013, ο Οργανισμός ανακοίνωσε περίπου 38.000 νέους συνδρομητές. Μάλιστα, τα νούμερα αυτά επιτεύχθηκαν παρά την επιθετική προσφορά της Forthnet, η οποία περιλαμβάνει τηλεφωνία, Ιnternet (ADSL) και το βασικό πακέτο της Νova αντί 29,90 ευρώ όλα μαζί.

Ωστόσο, για τον όμιλο ΟΤΕ συνεχίζεται η «αιμορραγία» των τηλεφωνικών συνδέσεων. Πέρυσι παρουσιάστηκε άλλη μία μείωση κατά 7,3% στις τηλεφωνικές συνδέσεις (PSTN και ISDN), οδηγώντας τα έσοδα του ΟΤΕ από τη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα σε άλλη μία ετήσια υποχώρηση κατά 5,6%. Επίσης, ραγδαία ήταν η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, κυρίως λόγω της μείωσης των τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής. Σύμφωνα με τον γενικό εμπορικό διευθυντή του ομίλου ΟΤΕ Ζαχαρία Πιπερίδη, η αγορά κινητής τηλεφωνίας υποχώρησε πέρυσι κατά 17% και η κινητή του ΟΤΕ κατά 12%.

Εν γένει το 2013 ο ΟΤΕ κατάφερε μέσα στη διάρκεια του έτους να περιορίσει τις απώλειες, φτάνοντας μάλιστα στο δ΄ τρίμηνο του έτους σε οριακή αύξηση εσόδων. Είναι η πρώτη φορά μέσα στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, και συγκεκριμένα μετά το 2009, που ο όμιλος ΟΤΕ εμφανίζει θετικό πρόσημο στα έσοδά του μέσα σε ένα τρίμηνο.

Τώρα, η διοίκηση του ΟΤΕ, εκτιμώντας ότι το σχέδιο για το VDSL αποδίδει, σκοπεύει να επενδύσει σημαντικά ποσά μέσα στο 2014. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ αναφέρθηκε σε επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η διοίκηση του ΟΤΕ έχει υποσχεθεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ μόνον για την Ελλάδα για την επόμενη τετραετία (2014-2017). Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, επιδίωξη είναι ο ΟΤΕ να αποτελέσει μέρος του μεγάλου έργου της Deutsche Telekom για τη μετάβαση του δικτύου του, από την τεχνολογία της μεταγωγής (switching) στην τεχνολογία του Internet Protocol (IP). Το σχέδιο αυτό η Deutsche Telekom το ονομάζει All IP. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τόσο τα δίκτυα σταθερής όσο και κινητής. Στην κινητή, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΤΕ, είναι η ανάπτυξη υποδομών που θα προσφέρουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (LTE).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή