Ξανά στις αγορές για έξι δισ. ευρώ οι τράπεζες

Ξανά στις αγορές για έξι δισ. ευρώ οι τράπεζες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη επιστροφή στις διεθνείς αγορές για την άντληση κεφαλαίων αλλά και ρευστότητας επιχειρούν οι εγχώριες τράπεζες. Σχεδιάζουν να «σηκώσουν» πάνω από 6 δισ. με αυξήσεις που δεν απαντούν μόνο στο ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά πηγαίνουν ακόμα παραπέρα: Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank θα προχωρήσουν στην εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου μειώνοντας δραστικά την παρουσία του στα μετοχολόγιά τους.

Με τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι διοικήσεις των τραπεζών σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον: με τη χώρα να επιστρέφει, σταδιακά αλλά σταθερά, σε τροχιά ανάπτυξης, οι ξένοι επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν σε ελληνικό κίνδυνο οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε κατακόρυφη άνοδο. Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, στον απόηχο του stress test και παρά τις ανακοινώσεις για αυξήσεις κεφαλαίου-μαμούθ –για τα ελληνικά δεδομένα– των τραπεζών, το Χρηματιστήριο πραγματοποίησε νέο «άλμα» κατά 1,68%, κλείνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2011. Και αυτό γιατί στο εξωτερικό κυρίως επικρατεί σχεδόν ενθουσιασμός για τη χώρα μας: Πηγές της Alpha Bank σημειώνουν ότι από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό ενόψει της αύξησης, οι ξένοι όχι μόνο εκδήλωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους, αλλά δέχθηκαν πιέσεις ώστε η αύξηση να υπερβεί αισθητά το 1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα η «κοινοπραξία» από funds (Marathon, York Capital, Pery, Monarch και Anchorage) που θέλει να συμμετάσχει ως στρατηγικός επενδυτής στην αύξηση της Eurobank. Οι εκπρόσωποί τους είχαν επαφές με τη διοίκηση της τράπεζας, το ΤΧΣ και την κυβέρνηση, και δήλωσαν την πρόθεσή τους να επενδύσουν κεφάλαια έως 1 δισ. ευρώ, ποσό κατά πολύ υψηλότερο του αρχικού σχεδιασμού. Αντίστοιχα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,75 δισ. ευρώ, της Πειραιώς φιγουράρουν ως ανάδοχοι και διαχειριστές της έκδοσης «βαριά» ονόματα της διεθνούς επενδυτικής τραπεζικής: Credit Suisse Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Mediobanca Banca και UBS. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, καθώς ο όμιλος έχει πλήθος εναλλακτικών επιλογών για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών χωρίς την έκδοση μετοχών.

Τα αποτελέσματα του stress test

Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά δύο και πλέον μήνες καθυστέρησης, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του stress test παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της τρόικας. Ο λογαριασμός ανέρχεται σε 6,4 δισ., εκ των οποίων τα 5,8 δισ. αφορούν τις συστημικές τράπεζες. Παρά τις αντιδράσεις του ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρξε η παραμικρή αμφισβήτηση για την ακρίβεια του stress test. Αλλωστε, η ίδια η αντίδραση των αγορών δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Η ΤτΕ, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, εργάστηκε με αποτελεσματικότητα και μεθοδικότητα. Ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών βασίστηκε αποκλειστικά στην ανάλυση που πραγματοποίησε η BlackRock, ενώ εν συνεχεία η μεθοδολογία που υιοθετήθηκε ήταν κατά πολύ αυστηρότερη σε σχέση με παλαιότερα stress tests που πραγματοποιήθηκαν στην Ε.Ε. Από την πρώτη στιγμή αποφασίστηκε η ανάλυση των στοιχείων να πραγματοποιηθεί από έναν μεγάλο, ανεξάρτητο διεθνή οίκο, ώστε να μην μπορεί κανείς εκ των υστέρων να τα αμφισβητήσει. Μάλιστα, η ΤτΕ μόλις είδε την παρελκυστική τακτική της τρόικας στην οριστικοποίηση ορισμένων τεχνικών πτυχών, ανέθεσε στην Ernst & Young και στη Rothschild το «ξεσκόνισμα» και της μεθοδολογίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή