Σε πρώτη ζήτηση η εστίαση

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαθέτει κεφάλαιο έως 100.000 ευρώ. Αντιμετωπίζει το franchising ως λύση για την καταπολέμηση της ανεργίας και οραματίζεται μια επένδυση πρωτίστως στο χώρο της εστίασης. Είναι το προφίλ του υποψήφιου Ελληνα franchisee, τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στις έρευνες.

«Εισέπραξα το εφάπαξ μου και θέλω να κάνω μια επένδυση για να δουλέψουν η γυναίκα μου και τα παιδιά μου που είναι άνεργα…» «Απολύθηκα και με την αποζημίωση θα επιχειρήσω να ανοίξω το δικό μου μαγαζί. Στην αγορά δεν υπάρχουν πλέον θέσεις για στελέχη, ούτε μπορώ να βρω το μισθό που έπαιρνα στον πρώην εργοδότη μου».

Ούτως ή άλλως ήμασταν (και παραμένουμε) εκ των πρωταθλητών κόσμου στην αυτοαπασχόληση. Ηρθε και η κρίση να πλήξει τη μισθωτή εργασία και τόνωσε ακόμη περισσότερο το ένστικτο του «να κάνουμε κάτι δικό μας». Ποιο είναι όμως το προφίλ των υποψήφιων επενδυτών; Κάθε χρόνο πραγματοποιείται μια στοχευμένη έρευνα στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης KEM Franchise. Οι επισκέπτες καλούνται να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο και να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα: πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν, για ποιον τομέα ενδιαφέρονται και ποια είναι η σημερινή τους απασχόληση (επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, υπάλληλοι κ.λπ.). Τα ευρήματα μετά τη μελέτη των ερωτηματολογίων παρουσιάζονται την επόμενη χρονιά.

Τα στοιχεία που ακολουθούν, λοιπόν, προέρχονται από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν κατά τη 15η Διεθνή Εκθεση KEM Franchise, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι το Μάρτιο, και θα παρουσιαστούν στις 14 Μαρτίου, στα εγκαίνια της 16ης έκθεσης. «Συγκεντρώνουμε τις απαντήσεις από τους επισκέπτες πριν εισέλθουν στην έκθεση, προκειμένου να μην επηρεαστούν από τα λεγόμενα των εκθετών», μας λέει ο Μαξιμιλιανός Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της έκθεσης ΚΕΜ Franchise, και μας μεταφέρει τα κυριότερα ευρήματα από τη φετινή έρευνα:

• Ποσοστό 58,8% των ενδιαφερομένων προτίθεται (ή μπορεί) να επενδύσει έως 100.000 ευρώ. Σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό έχει μειωθεί περίπου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτό διότι αυξήθηκε ο αριθμός των επενδυτών που προτίθενται να επενδύσουν από 100.000 έως 200.000 ευρώ (από 19,34% το 2013 σε 25,8% το 2014). Είναι και αυτή μια ένδειξη βελτίωσης του κλίματος. Πάντως, μεγάλα ποσά (άνω των 300.000 ευρώ) διαθέτουν ελάχιστοι (7,5% του συνόλου).

• Πρώτη επιλογή για τους υποψήφιους επενδυτές είναι τα καταστήματα εστίασης, με το σχετικό ποσοστό να κυμαίνεται περίπου στο 35%. Δεύτερη επιλογή είναι η παροχή υπηρεσιών (19,9%), ενώ ο χώρος της ένδυσης και της υπόδησης έχει υποχωρήσει (ποσοστό 6,47%) – κυρίως λόγω της κρίσης, η οποία οδήγησε σε «λουκέτο» πολλών καταστημάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

Φανερά και κρυφά κόστη

Δεν υπάρχει πόσα χρήματα «πρέπει», αλλά πόσα «μπορώ» να επενδύσω. Στην αγορά θα βρείτε προτάσεις franchising για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.

Προσπαθώντας να προσεγγίσετε το κόστος της επένδυσης, θα αναζητήσετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

Το δικαίωμα εισόδου (entry fee): To καθορίζει ο franchisor. Γνωστή αλυσίδα φούρνων ζητάει 15.000 ευρώ, φροντιστήριο ξένων γλωσσών 14.000 ευρώ, ενώ ζαχαροπλαστείο με παγωτά 12.500 ευρώ. Franchisors που έχουν ήδη επιτύχει στην αγορά ανεβάζουν πιο ψηλά τις απαιτήσεις τους. Για καφετέρια με ταχύτατη ανάπτυξη απαιτούνται 50.000 ευρώ μόνο για τα δικαιώματα εισόδου. Υπάρχουν και franchisors που δεν ζητούν καθόλου δικαιώματα εισόδου. Η κρίση πάντως συνέβαλε στο να περιοριστούν οι απαιτήσεις.

Η αρχική επένδυση: Εξαρτάται και από το μέγεθος του καταστήματος και την ποιότητα της κατασκευής ή των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν. Κατάστημα 80 τετραγωνικών γνωστής αλυσίδας επίπλων φτιάχνεται με 50.000 ευρώ, ενώ κατάστημα με ντόνατς απαιτεί 29.000 ευρώ. Για κατάστημα 250 τετραγωνικών ηλεκτρικών ειδών, οι επενδύσεις μπορούν να φτάσουν στις 150.000 ευρώ, ενώ καφετέρια 20 τετραγωνικών, παρά τη μικρή επιφάνεια, μπορεί να κοστίσει 160.000 ευρώ.

Διαρκή δικαιώματα (Royalties): Είναι τα χρήματα που θα αποδίδετε σε μηνιαία βάση στον franchisor. Φροντιστήριο ή κατάστημα με παγωμένο γιαούρτι ζητάει το 3,5%, καφετέρια 5%, ενώ κατάστημα ηλεκτρικών ειδών παίρνει το 2%. Αλλοι ζητούν συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα (π.χ. 400 ευρώ) και άλλοι καθόλου δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή