Πτώση 4,3% στις εξαγωγές τον Ιανουάριο

Πτώση 4,3% στις εξαγωγές τον Ιανουάριο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2014, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η αξία τους τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε 2.128,8 εκατ. ευρώ έναντι 2.224,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, υποχωρώντας κατά 4,3%. Το ποσοστό μείωσης είναι ίδιο και με την εξαίρεση των εξαγωγών πετρελαιοειδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που τον πρώτο μήνα του έτους καταγράφεται μείωση των εξαγωγών. Αν και ακόμη είναι σχετικά νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις -άλλωστε και αυτές που έγιναν πέρυσι στις αρχές του έτους διαψεύσθηκαν λόγω της αρνητικής μεταβολής των εξαγωγών τους τελευταίους μήνες του 2013- ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) εκτιμά ότι το τρέχον έτος θα «κλείσει» με αύξηση εξαγωγών 2%-3%.

Η μείωση των εξαγωγών τον Ιανουάριο κατά 4,3%, αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες (-9,1%), την ώρα που οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν ενισχυμένες σε ποσοστό 1,9%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές προς τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 8,8% και στις χώρες της Ε.Ε. κατά 1,7%. Μετά τις σχετικές αυτές μεταβολές, το ποσοστό της συνολικής αξίας των εξαγωγών που αντιστοιχεί στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 46,4% (έναντι 53,6% των τρίτων χωρών), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει η αναλογία 65,6% υπέρ των χωρών της Ε.Ε., έναντι 34,4% προς τρίτες χώρες. Με άλλα λόγια, καταγράφεται στις αρχές του έτους μία στροφή των εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε., έναντι αποστολών προς τρίτες Χώρες.

Ο ΠΣΕ εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τους προσεχείς μήνες λόγω των ικανοποιητικών επιδόσεων σε αρκετούς βασικούς κλάδους, όπως στα τρόφιμα (+4,6%), τις πρώτες ύλες (+6,8%), τα χημικά προϊόντα (+10,3%), τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (+18,3%). Από την άλλη υποχώρησαν οι εξαγωγές ποτών-καπνού κατά 8%, ελαιολάδου κατά 76,6% (η μείωση αυτή αποδίδεται στην υποχώρηση της παραγωγής), των πετρελαιοειδών κατά 3,8% και των μηχανημάτων κατά 6%.

Σημαντική μείωση, εκτός από τις εξαγωγές, κατέγραψαν και οι εισαγωγές, κατά 9,4%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καθώς η αξία τους διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 σε 3.752,5 εκατ. ευρώ έναντι 4.142,6 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 3,3%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2013-Ιανουαρίου 2014 υποχώρησε κατά 1,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2012-Ιανουαρίου 2013 και η αξία των εισαγωγών υποχώρησε κατά 6,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή