Μείωση 34,3% των δανείων σε καθυστέρηση

Μείωση 34,3% των δανείων σε καθυστέρηση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων σε όρους ρευστότητας, ποιότητας ισολογισμού, αλλά και εσόδων παρουσίασε η Alpha Bank για τη χρήση του 2013, επίδοση που αντανακλά τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Παράλληλα, η διοίκηση της τράπεζας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος για τη χρήση του 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δ΄ τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, τα δάνεια σε καθυστέρηση της τράπεζας μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα, τα επιχειρηματικά δάνεια που είναι σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 76 εκατ. ευρώ, τα δάνεια καταναλωτικής πίστης κατά 54 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 222 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι καθυστερήσεις στη στεγαστική πίστη. Ετσι ο συνολικός δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 32,7%, μειωμένος κατά 20 μονάδες βάσης. Τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα ανήλθαν στο 34,3% (σημειώνοντας μείωση κατά 40 μονάδες βάσης στο δ΄ τρίμηνο), ενώ οι καθυστερήσεις στη ΝΑ Ευρώπη ανήλθαν στο 24,8%. Η χρήση έκλεισε με ζημίες ύψους 303,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 1.087,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ωστόσο αν συνυπολογιστεί η θετική επίδραση από την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, τα κέρδη μετά από φόρους ανέρχονται σε 2,92 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα λειτουργικά αποτελέσματα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 10,4%, επίδοση που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των εσόδων από τόκους, αλλά και στη συγκράτηση των δαπανών. Το υπόλοιπο καταθέσεων αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 3% και ανήλθε στα 42,5 δισ. ευρώ. Η εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας οδήγησε στη μείωση της χρηματοδότησης της τράπεζας από την ΕΚΤ, που στο τέλος Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 17,5 δισ. Οι συνολικές χορηγήσεις σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν στα 62,8 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 στο 117% έναντι 139% στο τέλος του 2012.

Ευελιξία μερισματικής πολιτικής

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας και η προοπτική περαιτέρω βελτίωσης της εγχώριας οικονομίας το 2014 ανοίγουν τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος. Οπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δ. Μαντζούνης, «με την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου αυξάνεται η ευελιξία της μερισματικής μας πολιτικής». Σημειώνεται ότι το 2013 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για την Alpha Bank καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενσωμάτωση της Εμπορικής. Την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν συγχωνεύσεις 82 καταστημάτων, ενώ ακόμη 24 ολοκληρώθηκαν στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου. Με αφορμή τα αποτελέσματα του 2013, ο κ. Δ. Μαντζούνης δήλωσε: «Το 2014 αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση των εσόδων μας, λόγω του μειωμένου κόστους χρηματοδοτήσεως. Τα λειτουργικά μας έξοδα μειώθηκαν κατά 6,6% το 2013 και με την ολοκλήρωση της συγχωνεύσεως της Εμπορικής αναμένονται περαιτέρω σημαντικές συνέργειες κόστους. Η αποτελεσματική πολιτική μας στη διαχείριση κινδύνων έχει απτά αποτελέσματα, καθώς μειώνονται οι καθυστερήσεις, γεγονός που μας επιτρέπει να αναμένουμε την περαιτέρω μείωση των προβλέψεων κατά το 2014».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή