Θετική η αντίδραση των αγορών στα αποτελέσματα των stress tests

Θετική η αντίδραση των αγορών στα αποτελέσματα των stress tests

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκδηλη ικανοποίηση επικρατεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Δεν είναι μόνο η ιδιαίτερα θετική αντίδραση των αγορών, αλλά η άμεση, και λίαν ευνοϊκή, τοποθέτηση ξένων οίκων και κυρίως οίκων αξιολόγησης. Χθες, λίγα μόνο 24ωρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, η Moody’s σε σημείωμά της υπογραμμίζει ότι: «Οι συνολικές ανάγκες ύψους 6,4 δισ., όπως προκύπτουν από τα stress tests, ευθυγραμμίζονται με τις δικές μας εκτιμήσεις». Μάλιστα, χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της άσκησης «θετικό πιστωτικό γεγονός». Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία, καθώς η Moody’s αποτελεί οίκο αξιολόγησης και η άποψή της έχει βαρύνουσα σημασία.

Θετικά αντέδρασαν επίσης τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι. Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι, κατά την άποψή της, το νέο stress test περιλαμβάνει μια σειρά αρκετά συντηρητικών υποθέσεων. Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει επίσης ότι η απόφαση της ΤτΕ να υποχρεώσει τις τράπεζες να καλύψουν τώρα τις αναμενόμενες στην τριετία 2014-2016 ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθιστά ακόμη πιο συντηρητική, με άλλα λόγια αυστηρή, την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας. Ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές των εγχωρίων τραπεζών εμφανίζεται σε ανάλυσή της και η Deutsche Bank, δίνοντας μάλιστα σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με τιμή-στόχο τα 4,5 ευρώ. Η γερμανική τράπεζα σε έκθεσή της προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη στα μεγέθη του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Πηγές της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η δομή του stress test ήταν ιδιαίτερα συντηρητική και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να σχηματίσουν προβλέψεις που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 95% των αναμενόμενων ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιπλέον, το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως εκτιμήθηκαν από την BlackRock ότι θα διαμορφωθούν στο τέλος του 2016, θα πρέπει να καλυφθεί από προβλέψεις. Σύμφωνα με την EBA, το 75% των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει δείκτη κάλυψης επισφαλειών κάτω από 52%. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, η προσέγγιση ήταν πιο συντηρητική απ’ ό,τι στο stress test της Ε.Ε. το 2011. Γενικά, σημειώνουν, η ΤτΕ επέλεξε τις πιο αυστηρές από τις διαθέσιμες επιλογές. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η ΤτΕ κινήθηκε πολύ συστηματικά και μεθοδικά, ενώ δεν υπήρξε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων ούτε καν σε επίπεδο διαρροής.

Σημειώνεται ότι στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το ΔΝΤ διατύπωσε αντιρρήσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όπως υπολογίστηκαν από την ΤτΕ. Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Γ. Προβόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας, ξεκαθάρισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test, υπενθυμίζοντας ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της εποπτικής αρχής. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των stress tests, οι τράπεζες ανακοίνωσαν αυξήσεις κεφαλαίου άνω των 6 δισ., οι οποίες θα καλυφθούν κυρίως από ξένους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή