28,8% αυξήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό το α΄ 2μηνο

28,8% αυξήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό το α΄ 2μηνο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 28,8% των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό για το πρώτο δίμηνο του έτους ξεκινά η τουριστική χρονιά στη χώρα μας.

Τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΕΤΕ δείχνουν τη δυναμική που εμφανίζει για δεύτερο διαδοχικά έτος ο τουριστικός τομέας και έρχονται σε συνέχεια των ιδιαίτερα θετικών σχολίων που έκανε, χθες, για τον ελληνικό προορισμό ο κ. Ταλέμπ Ριφάι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι αφίξεις από το εξωτερικό, κυρίως στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έφθασαν σε 395.307 από 306.887 το ίδιο διάστημα του 2012.

Αντιστροφή κλίματος

Ο κ. Ριφάι μίλησε στη Διάσκεψη με θέμα τον παράκτιο και τον θαλάσσιο τουρισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης παράλληλα με την άτυπη σύνοδο των υπ. Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Σε σχέση με τον ελληνικό προορισμό, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη αντιστροφή του κλίματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας με την αύξηση των αφίξεων κατά περίπου 15% το 2013 πέτυχε τρεις φορές υψηλότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε, «πιστεύει πως ο τουρισμός είναι η λοκομοτίβα που τραβάει μπροστά την Ελλάδα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα εκπροσωπεί το ταξιδεύειν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο προορισμό στο κόσμο». Για τον παγκόσμιο τουρισμό ανέφερε το ρεκόρ άνω του 1 δισ. διεθνών αφίξεων που πέτυχε πέρυσι, επισημαίνοντας ότι η μία στις 11 θέσεις απασχόλησης προέρχεται από τον τουρισμό. Υπερασπιζόμενος την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού, υποστήριξε ότι όπως δεν θέτουμε ερωτήματα για την οικονομική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να τίθενται ερωτήματα και για την ανάπτυξη στον τουρισμό. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ήταν η αναζήτηση περισσότερων ωφελειών από την τουριστική δραστηριότητα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Σε οπτικοποιημένο χαιρετισμό που απέστειλε στη Διάσκεψη ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε., επίτροπος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, κ. Αντόνιο Ταγιάνι, ανέφερε ότι ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. Στόχος της Επιτροπής, πρόσθεσε, είναι να βελτιωθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να ενδυναμωθεί ο κλάδος της κρουαζιέρας και να καταστούν οι ακτές περαιτέρω ελκυστικές τόσο για τους επενδυτές όσο και για τον τουρισμό.

Η επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη έκανε μνεία στις 14 δράσεις που έχουν αποφασισθεί για τη στήριξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, όπως η δημιουργία πλατφόρμας για να συνεργασθούν οι αρμόδιες αρχές με ερευνητικά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, λιμενικές υποδομές, επενδυτές κ.ά. Αναφερόμενη στις πηγές χρηματοδότησης που έχουν τα κράτη-μέλη και οι περιφέρειες για τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων ανέφερε το πρόγραμμα COSME που παρέχει 105 εκατ. για τον τουρισμό, το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, τα 325 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η Πολιτική Συνοχή για τις πόλεις και τις περιφέρειες και το 1,5 δισ. ευρώ που χορηγείται σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Εξάλλου, η επίτροπος δήλωσε μη ικανοποιημένη από την πρόοδο των συζητήσεων στους κόλπους της Ε.Ε. σχετικά με τη διευκόλυνση των θεωρήσεων, συνδέοντας όμως την εξέλιξη αυτή με την πρόσφατη δοκιμασία των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.

Ανάπτυξη – απασχόληση

Η υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική στοχεύει στην προώθηση του τουρισμού για να διατηρήσει τη θέση της Ευρώπης ως πρωταρχικού προορισμού και να μεγιστοποιήσει τη συνεισφορά του τομέα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Επίσης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με την κ. Δαμανάκη ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδας να υιοθετήσει τη σύσταση της Ε.Ε. για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων για το 2013 έκλεισε με αύξηση 13,1% για πρώτη φορά έπειτα από 3 χρόνια πτώσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή