Από 1η Απριλίου η λειτουργία του «Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας»

Από 1η Απριλίου η λειτουργία του «Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συγχαρητήρια στον ιδιωτικό τομέα που κατάφερε να πατάει γερά στα πόδια του» έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Μηταράκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς σε συνεργασία με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), με θέμα: «Ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και Χρηματοδοτικά προϊόντα εξαγωγών».

«Η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας αποτελεί μια σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. Τα αποτελέσματα του 2013 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και οι ξένες άμεσες επενδύσεις επανήλθαν στα προ-κρίσης επίπεδα. Ο νέος φορέας ακολουθεί θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, η Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές, η δημιουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής και ο νέος Επενδυτικός Νόμος. Ο νέος Φορέας θα ξεκινήσει την λειτουργία του την 1η Απριλίου», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε στον χαιρετισμό του: «Είναι γνωστό ότι την περίοδο αυτή, η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης, εκτός συνόρων, αποτελεί μέγα ζητούμενο για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βιώνουν το εφιαλτικό οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία 6 χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέσα σε 10 χρόνια, από το 2004-2013, σημειώθηκε αύξηση κατά 109% των ελληνικών εξαγωγών. Ωστόσο, η κατάσταση δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση εφησυχασμό. Ως ΕΒΕΠ, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είναι η στοχευμένη αξιοποίηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ».

Ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας, Ν. Μυρτάκης, ανέφερε: «για όλους τους εξαγωγείς αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων που θα ασφαλίζουν την πίστωση μέσω του ΟΑΕΠ, η τράπεζα μπορεί να προσφέρει τους εξής όρους χρηματοδότησης: χρηματοδότηση μέχρι του 80% του καθαρού ποσού του τιμολογίου του εξαγωγέα, διάρκεια της πίστωσης ανάλογα με τον χρόνο αποπληρωμής από τον οίκο του εξωτερικού, χωρίς επιπλέον εξασφαλίσεις για την συγκεκριμένη πίστωση, πέραν της εκχώρησης του τιμολογίου και της ασφάλισης, επιτόκιο χρηματοδότησης 6,10% τελικό (5,50% πλέον εισφοράς Ν.128/75)».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΕΠ, κ. Θ. Καλπατσιόγλου, σημείωσε: «Με τα Προγράμματα Ασφάλισης Βραχυπρόθεσμων Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο ΟΑΕΠ προσφέρει ουσιαστική στήριξη στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, στη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία, που οι εμπορικοί και πολιτικοί κίνδυνοι μη πληρωμής είναι ιδιαίτερα αυξημένοι».

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΕΠ, κ. Α. Κωτσιόπουλος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εξαγωγείς που εντάσσονται στο πρόγραμμα, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την τράπεζα της επιλογής τους, χωρίς καμία άλλη απαίτηση «εμπράγματης» ασφάλειας ή άλλης διασφάλισης, με ποσό που αντιστοιχεί στο 80% της αξίας των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΠ τιμολογίων, με ανώτατο ανακυκλούμενο όριο ανά εξαγωγέα τo 1.000.000 Ευρώ, για διάρκεια πιστώσεων από 1 – 4 μήνες και με σχετικά ευνοϊκό επιτόκιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή