Ενίσχυση εξωστρέφειας και επενδύσεις στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Συστήματα Sunlight

Ενίσχυση εξωστρέφειας και επενδύσεις στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Συστήματα Sunlight

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όραμα την παρουσία της Συστήματα Sunlight ABEE, σε κάθε χώρα του κόσμου, η διοίκηση της εταιρείας, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, ενισχύει το εξαγωγικό προφίλ, εισέρχεται σε νέες αγορές και επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Μπίλλης, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, στη διάρκεια των 22 ετών λειτουργίας της και ειδικότερα την τελευταία πενταετία που η Ελλάδα βιώνει μια εκτεταμένη οικονομική και δημοσιονομική κρίση, η Sunlight εντατικοποιεί τις επενδύσεις της μέσω ιδίων κεφαλαίων του βασικού μετόχου της Πάνου Γερμανού, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει τοποθετήσει στην εταιρεία 68 εκατ. ευρώ (21 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 2013). Παράλληλα, η εταιρεία εδραιώνει τη διεθνή της παρουσία και έχει πετύχει την κατάταξή της στην πρώτη θέση στις μπαταρίες τεχνολογίας υποβρυχίων στον κόσμο και μεταξύ των τριών πρώτων εταιρειών στον τομέα βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, κατά την περίοδο 2009 με 2013 οπότε η Ελλάδα παρουσίασε έντονη αποβιομηχάνιση, όπως ανέφερε ο κ. Μπίλλης, υλοποιήθηκαν επενδύσεις αξίας 58 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στο Νέο Όλβιο Ξάνθης (ποσό 20 εκατ. ευρώ), στην αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της συγκεκριμένης μονάδας η οποία έχει καταφέρει να τριπλασιάσει την παραγωγή της (ποσό 3 εκατ. ευρώ).

Επίσης 10 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης που συνεισέφεραν στη δημιουργία νέων προϊόντων για νέες εφαρμογές που αφορούν σε διάφορους κλάδους όπως σιδηροδρόμους, αποθήκες τροφίμων, φαρμάκων & χημικών, τηλεπικοινωνίες, αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ποσό 25 εκατ. ευρώ επενδύθηκε στην κατασκευή νέας μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών στην Κομοτηνή, η έναρξη της οποίας αναμένεται το καλοκαίρι του 2014.

H εταιρεία διαθέτει εμπορικούς συνεργάτες σε περισσότερες από 100 χώρες και εξάγει το 95% της συνολικής παραγωγής της. Για το 2014, προτεραιότητα είναι η ενδυνάμωση των μεριδίων της Sunlight σε νέες μεγάλες αγορές όπως είναι η Ωκεανία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού, η Αμερική και ο Καναδάς. Σημειώνεται, ότι τα 2/3 του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από την Ευρώπη με κύρια αγορά τη Γερμανία και αμέσως μετά την Ισπανία.

Για το 2014, η Sunlight στοχεύει στην επίτευξη κύκλου εργασιών ύψους 114 εκατ. ευρώ και EBITDA 10 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται, ότι θα έχει για πρώτη φορά καθαρή κερδοφορία. Ο δανεισμός της εταιρείας, όπως αναφέρθηκε, ξεπερνά το ποσό των 70 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε, ότι η εταιρεία εξετάζει τη πιθανότητα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο εισόδου στο μετοχικό της κεφάλαιο ξένου επενδυτή.

Η εταιρεία απασχολεί 600 εργαζόμενους, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε προσλήψεις επιπλέον 50 ατόμων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του εργοστασίου στη Κομοτηνή. Ο κ. Μπίλλης διευκρίνισε, ότι η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, ωστόσο έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή